Follow us

Γεωργιάδης: Αλλάζουν τα ταμπελάκια με τις τιμές ανά κιλό - Πιο ευκρινείς για να μην παραπλανούνται οι καταναλωτές

"Το ρεύμα είναι σημαντικά χαμηλότερο και ήδη οι βιομηχανίες στέλνουν τιμοκαταλόγους με μειώσεις τιμών – όχι όλες αλλά κάποιες", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το καταναλωτικό κοινό σε αγορές πανικού λόγω των αναφορών περί επερχόμενου κύματος ακρίβειας, πρόταξε στο πλαίσιο ενημέρωσης προς δημοσιογράφους ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη, τα κατά καιρούς δημοσιεύματα για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια μπορούν να οδηγήσουν, όπως είπε, σε αγορές πανικού με αποθεματοποίηση προϊόντων ενόψει των μεγάλων αυξήσεων, κάτι που θα οδηγούσε σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος παρά το γεγονός ότι η τάση είναι ο πληθωρισμός να πέσει. "Το ρεύμα είναι σημαντικά χαμηλότερο και ήδη οι βιομηχανίες στέλνουν τιμοκαταλόγους με μειώσεις τιμών – όχι όλες αλλά κάποιες. Εάν πούμε στον κόσμο ότι οι τιμές θα αυξηθούν, μπορεί να ευνοήσουμε την κερδοσκοπία και να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα”.

Συν τοις άλλοις τίθεται σε συζήτηση την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο του καταναλωτή που θα περάσει στη Βουλή από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης και εφόσον υπάρξει σχετική ρύθμιση θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το ενδεχόμενο η τιμή ανά κιλό να είναι πιο ευκρινής στα ταμπελάκια των προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια, διότι όπως είναι τώρα αναγραφόμενη μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση τον καταναλωτή, κατά τα όσα υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός.

Διαβάστε Επίσης

Διαπραγμάτευση για περισσότερα επώνυμα προϊόντα

Εκτός των άλλων και με βάση τα όσα ανέφερε ο κύριος Γεωργιάδης αυτή τη στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαπραγμάτευση ούτως ώστε να ενταχθούν περισσότερα επώνυμα προϊόντα στο καλάθι του νοικοκυριού με βελτιωμένες προσφορές από τη βιομηχανία προς τις αλυσίδες. Ωστόσο, δεν θα θεσμοθετηθεί, όπως είπε, η σχετική υποχρέωση, εφόσον η βιομηχανία δείξει την πρόθεση να παρουσιάσει καλύτερες τιμές που θα λειτουργήσουν υπέρ του καταναλωτή.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε στα στοιχεία που σχετίζονται με την αγορά και τον πληθωρισμό. Mε βάση τα στοιχεία αυτά και επικαλούμενος τον δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 η αύξηση στα προϊόντα διατροφής για το 2022 ήταν στα επίπεδα του 15,6%, ενώ από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο του 2022 η αύξηση της κατηγορίας διατροφής ήταν στα επίπεδα του 0,4%.

Διαβάστε Επίσης

Αυτή τη στιγμή ελέγχονται κατά προτεραιότητα ως προς την τιμολογιακή τους πολιτική περίπου 5.000 μεγάλες και μεσαίες μονάδες λιανικής πώλησης βασικών καταναλωτικών αγαθών, ενώ στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων, ποτών και καπνού δεν υπερβαίνουν τις 35.000.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης (από τον Σεπτέμβριο του 2021 και ύστερα) έχουν γίνει περίπου 4.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 150 επιχειρήσεις, καθότι παραβίασαν το περιθώριο κέρδους σε ό,τι αφορά τις τιμές που εφάρμοσαν σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Σύμφωνα με τον κύριο Αναγνωστόπουλο πριν το 2020 δεν είχαν πραγματοποιηθεί σχετικοί έλεγχοι, ελλείψει νομοθετικού πλαισίου που να ορίζει σχετικές διαδικασίες.

Πώς προκύπτουν οι τιμές στον e-Καταναλωτή και πώς γίνεται η παρακολούθηση του καλαθιού

Οι τιμές στον e-Kαταναλωτή είναι σταθμισμένες και όχι ανά συσκευασία. Σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη ο αλγόριθμος για την παρακολούθηση του καλαθιού λαμβάνει υπόψη του την τιμή ανά λίτρο ή κιλό του ακριβότερου προϊόντος κάθε κατηγορίας από τις 51 του καλαθιού με μία σταθμισμένη τιμή (βάρος). Η τιμή αυτή προκύπτει από τους εξής παράγοντες: α. παρουσία της κατηγορίας στα συνολικά καλάθια, β. συνολικό τζίρο της κατηγορίας, όπου το φρέσκο γάλα (τζίρος >400Μ ευρώ) έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις ζωοτροφές (τζίρος >40 εκατ. ευρώ) και γ. ποσόστωση στην κατηγορία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΕΣ 31 Ιαν 2023 | 12:48

Σφάχτηκαν πάλι Γεωργιάδης και Πολάκης: "Αδιευκρίνιστο λαμόγιο της Novartis" - "Σου έχω πει να μην πίνεις πολύ το βράδυ"

Το σίριαλ με τους τσακωμούς διαμάχες Γεωργιάδη - Πολάκη συνεχίζεται. Τι έγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και του απάντησε ο υπουργός, "Σου έχω πει να μην πίνεις πολύ το βράδυ".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Ιαν 2023 | 18:24

Αδωνις Γεωργιαδης για συντριβή Φάντομ: Είναι το τίμημα για να κρατάμε ασφαλείς τους αιθέρες μας

"Ημέρα πένθους για την Ελλάδα" τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για τη συντριβή του πολεμικού αεροσκάφους Φάντομ

ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ 30 Ιαν 2023 | 17:05

Έρχονται τρία νέα καλάθια του νοικοκυριού: Σαρακοστιανό, πασχαλινό και για παιδιά

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, η πρωτοβουλία για το καλάθι του νοικοκυριού, θα πάρει παράταση μέχρι και τον Ιούνιο.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 30 Ιαν 2023 | 11:50

Άγριος καβγάς Γεωργιάδη - Βερναρδάκη: "Δεν έχεις ούτε παντελόνια, ούτε ψυχή"- "Είσαι το μεγαλύτερο νούμερο της πολιτικής"

Άγριος καβγάς ξέσπασε ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Βερναρδάκη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Ιαν 2023 | 09:16

Γεωργιάδης: Είναι χαμηλές οι τιμές των καυσίμων - Δεν τίθεται ζήτημα για νέο Fuel Pass

"Οι τιμές στα καύσιμα αυτή την στιγμή παραμένουν πολύ χαμηλότερες", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ 27 Ιαν 2023 | 15:14

Παπαθανάσης: Θα διορθώσουμε τα καρτελάκια στα σούπερ μάρκετ - Με την ίδια γραμματοσειρά η τιμή του προϊόντος και ανά κιλό

Σήμερα χρησιμοποιείται μικρότερη γραμματοσειρά για την τιμή ανά κιλό ή μονάδας όγκου στα καρτελάκια του σούπερ μάρκετ.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ 27 Ιαν 2023 | 09:43

Αίσθηση από δήλωση Γεωργιάδη: Ο Ράμμος έχει αγγίξει τα όρια της προδοσίας

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι "ο κ. Ράμμος θα έπρεπε, αν είχε διαπιστώσει παράνομη παρακολούθηση, να το πάει στο Δικαιοσύνη και αν ήταν νόμιμη να τηρήσει το απόρρητο και να μην διαρρεύσει".

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ 26 Ιαν 2023 | 15:57

Ο Άδωνις... αποθεώνει τον "πρωτοπόρο" Καρανίκα για την φαρμακευτική κάνναβη [βίντεο]

Μιλώντας πριν χρόνια σε πρωινή εκπομπή ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφέρει πως "η πρώτη επένδυση που σκέφθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μπάφος", μία δήλωση που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 26 Ιαν 2023 | 14:43

Γεωργιάδης: Να προτιμάτε το Καλάθι για να κερδίζετε λεφτά και να ωθούμε την αγορά να πηγαίνουν οι τιμές προς τα κάτω

Ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ "Market In" και "Μασούτης".

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ 26 Ιαν 2023 | 14:04

ΕΚΠΟΙΖΩ: Απογοητευμένοι οι καταναλωτές από το "καλάθι του νοικοκυριού"

Η Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) πραγματοποίησε έρευνα για το καλάθι του νοικοκυριού.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ 26 Ιαν 2023 | 08:37

Συνεχίζεται ο "σκυλοκαυγάς" Γεωργιάδη - Πολάκη: "Είσαι Ρανταπλάν με τα λεφτά του Καλογρίτσα" - "Λαδέμπορα τρέμεις τη φυλακή"

"Ρανταπλάν" βουλευτή με τα "λεφτά του Καλογρίτσα", αποκάλεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης τον Παύλο Πολάκη. "Κακομοίρη μου βλέπεις να έρχεται φυλακή και τρέμεις", απάντησε ο Πολάκης.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Ιαν 2023 | 21:03

Κόντρα Γεωργιάδη-Τσακαλώτου: "Άθλιοι συκοφάντες και λασπολόγοι" - "Εδώ είστε κατηγορούμενοι"

Αντιπαράθεση ανάμεσα σε Γεωργιάδη και Τσακαλώτο κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 25 Ιαν 2023 | 15:43

Γεωργιάδης: Η Δικαιοσύνη να άρει την προστασία του Δεστεμπασίδη - Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας για τον απατεώνα κολλητό του

Αιχμές Γεωργιάδη και κατά της Ελένης Τουλουπάκη που θεώρησε αξιόπιστο μάρτυρα τον "Μάξιμο Σαράφη".