Γεωργιάδης: Δεν θα πετάξουμε τα χρήματα των φορολογουμένων σε ιδιαίτερα προβληματικές επιχειρήσεις

Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τόνισε, "έκανε μόνο ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα πετάξει τα χρήματα των φορολογουμένων σε ιδιαίτερα προβληματικές επιχειρήσεις για να κάνετε εσείς το κομμάτι σας…" ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση που συνυπέγραψαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συζητήθηκε στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης ακούγοντας τους βουλευτές τις αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την "χαλαρότητα" της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας ανέφερε ότι "πάνω στην πανδημία του Covid-19 προσπαθείτε να βγάλετε τα ιδεολογικά τους εσώψυχα".

Η κυβέρνηση αυτή, είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης, "δεν είναι εκείνη που έδωσε στο Υπερταμείο για έναν αιώνα όλη την δημόσια περιουσία να την κάνει ότι θέλει, χωρίς ο υπουργός και η κυβέρνηση να έχει καμιά εποπτεία". Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τόνισε, "έκανε μόνο ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ". Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ΕΑΒ λέγοντας πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση η εταιρεία αυτή είχε τζίρο 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο και την παραδώσατε να έχει τζίρο 50 εκατ. ευρώ. Με τους μισούς εργαζόμενους από αυτήν που παραλάβατε και χρέος 30% πάνω από όσο είχε όταν την παραλάβατε. Και ρώτησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης "αφού είχατε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την στρατηγική και σημαντική εταιρεία γιατί μας την παραδώσατε σε μαύρα χάλια;".

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι "μας λέτε ότι εμείς θέλουμε να τα πουλήσουμε, ο δικός σας υπουργός, όμως, ο Στέργιος Πιτσιώρλας δεν ήταν αυτός που τα έβαλε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, δεν είχε πάει σε δικαστήρια, δεν προσλάβατε εταιρεία ειδικής εκκαθάρισης και δεν προχωρήσατε σε διεθνή διαγωνισμό; Αυτόν μου λέτε να σταματήσω; Είστε στα καλά σας; Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φλαμπουράρης δεν είχαν κάνει και μια προσυφωνία με την αμερικάνικη εταιρία ΟΝΕΧ; Αυτή την συμφωνία που θέλατε και δεν προλάβατε, όπως λέτε, για όλα, εμείς θα την ολοκληρώσουμε".

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δεν θέλησε να αναφερθεί σχετικά με την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ λέγοντας πως αυτές οι δύο υποθέσεις δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του.

Νωρίτερα οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι "η πανδημία ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για κρατική ενίσχυση μια σειράς προβληματικών επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος". Ο πρώτος επερωτών βουλευτής, Γιώργος Τσίπρας, σημείωσε πως αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για στρατηγικές επιχειρήσεις όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ καθώς από τις 19/3/20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο με τις απαγορεύσεις κρατικών ενισχύσεων. Παρέχει την δυνατότητα απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων. Κρατική ενίσχυση σε ίδια κεφάλαια με μετοχοποίηση χρέους. Την χορήγηση κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους σε μεγάλη κλίμακα και χωρίς δημοσιονομικό όριο. Την δυνατότητα βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών. Την παροχή εγγύησης για τραπεζικό δανεισμό, που μπορεί να είναι εκτεταμένης κλίμακας. Καθώς και δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς σε υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση για κακοσχεδιασμένες και μικρής εμβέλειας μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι οι τράπεζες προχωράνε σε επιλεκτικές δανειοδοτήσεις και μόνο σε επιχειρήσεις - καλούς πελάτες τους. Ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σαϊκούρας, έχει αναφέρει ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν σκέφτεται την προσφυγή στον ESM και προειδοποίησε πως ο Μηχανισμός έχει καταστατικό που προβλέπει ότι η όποια προσφυγή για στήριξη σημαίνει πρόγραμμα εποπτείας για την τραπεζική σταθερότητα άρα μεταρρυθμίσεις - ιδιωτικοποιήσεις και θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση "να σκεφτεί έξω από τα νεοφιλελεύθερα κουτάκια…" και να προχωρήσει σε "αλλαγή πορείας τόσο σε ό,τι αφορά το μέγεθος των παρεμβάσεων όσο και σε κατευθύνσεις".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης, επικεντρώθηκε στην ΛΑΡΚΟ λέγοντας ότι πρόκειται για μια ελληνική επιχείρηση με ελληνικές πρώτες ύλες και έλληνες εργαζόμενους, που το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημιουργήθηκε όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη που αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ και έτσι έγινε προβληματική. Πριν αναζητήσετε, είπε ο βουλευτής, επενδυτές, το ερώτημα είναι εάν θέλετε να εξακολουθήσει να υπάρχει και αύριο η μεγαλύτερη επιχείρηση νικελίου στην Ευρώπη.

"'Αδωνις Γεωργιάδης: ο Ρομπέν των Χαλασμάτων…" ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη λέγοντας πως "με μπετόβεργες και τσιμέντα, ανάπτυξη δεν γίνεται … " Την ώρα, είπε η βουλευτής "που η Ευρώπη σχεδιάζει το αύριο, εσείς θέλετε η Ελλάδα να μείνει στον αιώνα τον άπαντα, ως η χώρα του ήλιου και του τουρισμού, ενώ θα μπορούσε να ήταν αυτό αλλά παράλληλα και μια αναπτυγμένη χώρα σε καινοτομίες και παραγωγικότητα". Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπράξει στην αποδυνάμωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου ανέφερε πως ενώ εντελώς άλλα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες με τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, εσείς θέλετε να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων. Ειδικά για την ΕΑΒ είπε πως έχουμε απαξίωση της εταιρείας με περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, ενώ κινδυνεύουν και οι συμφωνίες με την αμερικάνικη Λόκχιντ με ότι αυτό σημαίνει για την αναβάθμιση και την συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι "χιλιάδες έμποροι και βιοτέχνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους και η βοήθεια να μοιάζει μακρινό όνειρο…" Για τις στρατηγικές επιχειρήσεις ανέφερε πως εσείς θέλετε να αποστεωθούν, να γίνουν σκελετοί για να πουληθούν πιο εύκολα… και κατέληξε λέγοντας πως "είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι… εσείς εμμένετε στον νεοφιλελευθερισμό και στις ιδιωτικοποιήσεις εμείς στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη".

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου ανέφερε ότι το μόνο που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ ήταν να βάλλει ένα οικονομικό διαχειριστή που μετακύλυσε τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης στους εργαζόμενους περικόπτοντας μισθούς εργαζομένων και συνεργατών. Ο στόχος σας, είπε η βουλευτής, είναι "η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ή μάλλον το ξεπούλημα της. Να έρθει επενδυτής που θα την πάρει καθαρή βαρών...". Επίσης αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ λέγοντας ότι "με πρόσχημα την απολιγνητοποίησή της προχωράει την περεταίρω ιδιωτικοποίησή της".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ 11 Ιουν 2021 | 12:49

Κόντρα στη Βουλή για την απεργία της 10ης Ιουνίου: Μικρή η συμμετοχή, λέει η ΝΔ - Βροντερό "όχι", λέει η αντιπολίτευση

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις στη Βουλή για τη συμμετοχή των εργαζομένων στις χθεσινές μεγάλες πορείες για το εργασιακό νομοσχέδιο.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 11 Ιουν 2021 | 08:14

Αλλαγή σχεδίων με το εργασιακό νομοσχέδιο: Στην Ολομέλεια της Βουλής από τη Δευτέρα, ψηφίζεται Τετάρτη 16 Ιουνίου

Στην Ολομέλεια της Βουλής από τη Δευτέρα το εργασιακό νομοσχέδιο, ψηφίζεται Τετάρτη 16 Ιουνίου.

ΔΙΑΝΥΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΗΣ 11 Ιουν 2021 | 08:13

Κύπρος: Η Αννίτα Δημητρίου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων - Ποια είναι

Η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου εξελέγη την Πέμπτη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο, έπειτα από δύο ψηφοφορίες.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 10 Ιουν 2021 | 02:21

Κορυφώνεται η σύγκρουση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο: Βολές για "εργατοπατερικά κόμματα" και "εργασιακό μεσαίωνα"

Ο υπουργός Εργασίας μιλάει για το "δρόμο της κοινής λογικής". Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν για επιστροφή στις εργασιακές συνθήκες του 19ου αιώνα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Ιουν 2021 | 21:01

Χατζηδάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: "Eμείς προχωράμε στο δρόμο της κοινής λογικής" - Τι είπε για υπερωρίες και τηλε-εργασία

"Eμείς προχωράμε στο δρόμο της κοινής λογικής, εσείς προχωρήστε στο δρόμο του δογματισμού και της εμπάθειας", δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ 09 Ιουν 2021 | 14:15

Βουλή: Κριτική αλλά και στήριξη των κοινωνικών φορέων στο εργασιακό νομοσχέδιο

Στη Βουλή οι κοινωνικοί φορείς για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ποιοι στηρίζουν και ποιοι όχι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Ιουν 2021 | 13:26

Σηκώνει το γάντι η κυβέρνηση για το εργασιακό: Θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή

Το κυβερνών κόμμα προτίθεται να ζητήσει τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Η αντιπολίτευση θα κληθεί να τοποθετηθεί σε αλλαγές με θετικό πρόσημο.

ΣΤΟ 47 ΣΕΛΙΔΩΝ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ 09 Ιουν 2021 | 12:58

Υπόμνημα Παππά στην προανακριτική: Τι λέει για τον "μπροστινό" Καλογρίτσα, τον White Porscha και τα 3 εκ. ευρώ

"Αβάσιμες και αναπόδεικτες οι σε βάρος μου κατηγορίες", χαρακτηρίζει τις σε βάρος του κατηγορίες ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 09 Ιουν 2021 | 11:04

Γεωργιάδης για ανεμβολίαστους: Η επιχείρηση μπορεί να απολύσει εργαζόμενο αν θέτει σε κίνδυνο τους γύρω του

"Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

08 Ιουν 2021 | 23:00

Ψηφιακό πιστοποιητικό: "Πέρασε" από τη Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία - Υπέρ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Το νομοσχέδιο για το ψηφιακό πιστοποιητικό καταψήφισαν στη Βουλή ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 08 Ιουν 2021 | 16:19

Βουλή: Σκληρή αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο "με το καλημέρα"

Μεταρρύθμιση προς όφελος όλων, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς, αναφέρει η κυβέρνηση - Μέτωπο αντίδρασης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 08 Ιουν 2021 | 14:20

Εργασιακό νομοσχέδιο: Άρχισε η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής [live]

Την προσεχή εβδομάδα η συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Δείτε τη συζήτηση στις Επιτροπές.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Ιουν 2021 | 12:46

Μητσοτάκης στη Βουλή: Υποχρεωτικός από το φθινόπωρο ο εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το ψηφιακό πιστοποιητικό άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε νοσοκομεία και γηροκομεία.