Γεωργιάδης: Δεν θα πετάξουμε τα χρήματα των φορολογουμένων σε ιδιαίτερα προβληματικές επιχειρήσεις

Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τόνισε, "έκανε μόνο ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα πετάξει τα χρήματα των φορολογουμένων σε ιδιαίτερα προβληματικές επιχειρήσεις για να κάνετε εσείς το κομμάτι σας…" ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση που συνυπέγραψαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συζητήθηκε στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Ανάπτυξης ακούγοντας τους βουλευτές τις αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την "χαλαρότητα" της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας ανέφερε ότι "πάνω στην πανδημία του Covid-19 προσπαθείτε να βγάλετε τα ιδεολογικά τους εσώψυχα".

Η κυβέρνηση αυτή, είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης, "δεν είναι εκείνη που έδωσε στο Υπερταμείο για έναν αιώνα όλη την δημόσια περιουσία να την κάνει ότι θέλει, χωρίς ο υπουργός και η κυβέρνηση να έχει καμιά εποπτεία". Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τόνισε, "έκανε μόνο ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ". Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ΕΑΒ λέγοντας πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση η εταιρεία αυτή είχε τζίρο 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο και την παραδώσατε να έχει τζίρο 50 εκατ. ευρώ. Με τους μισούς εργαζόμενους από αυτήν που παραλάβατε και χρέος 30% πάνω από όσο είχε όταν την παραλάβατε. Και ρώτησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης "αφού είχατε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την στρατηγική και σημαντική εταιρεία γιατί μας την παραδώσατε σε μαύρα χάλια;".

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι "μας λέτε ότι εμείς θέλουμε να τα πουλήσουμε, ο δικός σας υπουργός, όμως, ο Στέργιος Πιτσιώρλας δεν ήταν αυτός που τα έβαλε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, δεν είχε πάει σε δικαστήρια, δεν προσλάβατε εταιρεία ειδικής εκκαθάρισης και δεν προχωρήσατε σε διεθνή διαγωνισμό; Αυτόν μου λέτε να σταματήσω; Είστε στα καλά σας; Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φλαμπουράρης δεν είχαν κάνει και μια προσυφωνία με την αμερικάνικη εταιρία ΟΝΕΧ; Αυτή την συμφωνία που θέλατε και δεν προλάβατε, όπως λέτε, για όλα, εμείς θα την ολοκληρώσουμε".

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δεν θέλησε να αναφερθεί σχετικά με την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ λέγοντας πως αυτές οι δύο υποθέσεις δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του.

Νωρίτερα οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι "η πανδημία ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για κρατική ενίσχυση μια σειράς προβληματικών επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος". Ο πρώτος επερωτών βουλευτής, Γιώργος Τσίπρας, σημείωσε πως αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για στρατηγικές επιχειρήσεις όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ καθώς από τις 19/3/20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο με τις απαγορεύσεις κρατικών ενισχύσεων. Παρέχει την δυνατότητα απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων. Κρατική ενίσχυση σε ίδια κεφάλαια με μετοχοποίηση χρέους. Την χορήγηση κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους σε μεγάλη κλίμακα και χωρίς δημοσιονομικό όριο. Την δυνατότητα βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών. Την παροχή εγγύησης για τραπεζικό δανεισμό, που μπορεί να είναι εκτεταμένης κλίμακας. Καθώς και δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς σε υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση για κακοσχεδιασμένες και μικρής εμβέλειας μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι οι τράπεζες προχωράνε σε επιλεκτικές δανειοδοτήσεις και μόνο σε επιχειρήσεις - καλούς πελάτες τους. Ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σαϊκούρας, έχει αναφέρει ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν σκέφτεται την προσφυγή στον ESM και προειδοποίησε πως ο Μηχανισμός έχει καταστατικό που προβλέπει ότι η όποια προσφυγή για στήριξη σημαίνει πρόγραμμα εποπτείας για την τραπεζική σταθερότητα άρα μεταρρυθμίσεις - ιδιωτικοποιήσεις και θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση "να σκεφτεί έξω από τα νεοφιλελεύθερα κουτάκια…" και να προχωρήσει σε "αλλαγή πορείας τόσο σε ό,τι αφορά το μέγεθος των παρεμβάσεων όσο και σε κατευθύνσεις".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης, επικεντρώθηκε στην ΛΑΡΚΟ λέγοντας ότι πρόκειται για μια ελληνική επιχείρηση με ελληνικές πρώτες ύλες και έλληνες εργαζόμενους, που το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημιουργήθηκε όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη που αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ και έτσι έγινε προβληματική. Πριν αναζητήσετε, είπε ο βουλευτής, επενδυτές, το ερώτημα είναι εάν θέλετε να εξακολουθήσει να υπάρχει και αύριο η μεγαλύτερη επιχείρηση νικελίου στην Ευρώπη.

"'Αδωνις Γεωργιάδης: ο Ρομπέν των Χαλασμάτων…" ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη λέγοντας πως "με μπετόβεργες και τσιμέντα, ανάπτυξη δεν γίνεται … " Την ώρα, είπε η βουλευτής "που η Ευρώπη σχεδιάζει το αύριο, εσείς θέλετε η Ελλάδα να μείνει στον αιώνα τον άπαντα, ως η χώρα του ήλιου και του τουρισμού, ενώ θα μπορούσε να ήταν αυτό αλλά παράλληλα και μια αναπτυγμένη χώρα σε καινοτομίες και παραγωγικότητα". Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπράξει στην αποδυνάμωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου ανέφερε πως ενώ εντελώς άλλα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες με τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, εσείς θέλετε να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων. Ειδικά για την ΕΑΒ είπε πως έχουμε απαξίωση της εταιρείας με περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, ενώ κινδυνεύουν και οι συμφωνίες με την αμερικάνικη Λόκχιντ με ότι αυτό σημαίνει για την αναβάθμιση και την συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι "χιλιάδες έμποροι και βιοτέχνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους και η βοήθεια να μοιάζει μακρινό όνειρο…" Για τις στρατηγικές επιχειρήσεις ανέφερε πως εσείς θέλετε να αποστεωθούν, να γίνουν σκελετοί για να πουληθούν πιο εύκολα… και κατέληξε λέγοντας πως "είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι… εσείς εμμένετε στον νεοφιλελευθερισμό και στις ιδιωτικοποιήσεις εμείς στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη".

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου ανέφερε ότι το μόνο που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ ήταν να βάλλει ένα οικονομικό διαχειριστή που μετακύλυσε τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης στους εργαζόμενους περικόπτοντας μισθούς εργαζομένων και συνεργατών. Ο στόχος σας, είπε η βουλευτής, είναι "η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ή μάλλον το ξεπούλημα της. Να έρθει επενδυτής που θα την πάρει καθαρή βαρών...". Επίσης αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ λέγοντας ότι "με πρόσχημα την απολιγνητοποίησή της προχωράει την περεταίρω ιδιωτικοποίησή της".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 03 Αυγ 2020 | 16:11

Άδωνις Γεωργιάδης: Γιατί βγήκε με μάσκα ακόμα και σε "παράθυρο" εκπομπής

Φορώντας μάσκα ακόμα και σε "παράθυρο" εκπομπής εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ 03 Αυγ 2020 | 08:00

Μάσκα παντού: Σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι πλέον υποχρεωτική - Τα πρόστιμα

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τις επιχειρήσεις όπου είναι πλέον υποχρεωτική η μάσκα.

ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ 02 Αυγ 2020 | 15:40

Κορονοϊός: Υποχρεωτικά μάσκες και αποστάσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις - Αναλυτικά όλα τα μέτρα προστασίας

Οι κανόνες και τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Ιουλ 2020 | 23:28

Κορονοϊός: Παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων - Ποιους κλάδους αφορά

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις των εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού

ΥΨΟΥΣ 8 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 30 Ιουλ 2020 | 18:19

Βουλή: Κοινωνική προσφορά - Δωρεά 50 ΜΕΘ στο νοσοκομείο "Σωτηρία"

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο "Σωτηρία" με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων

30 Ιουλ 2020 | 15:10

Πρώτη ομιλία της Σακελλαροπούλου στη Βουλή - Για την εμπορία ανθρώπων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά της εμπορίας των ανθρώπων, παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΕΣ 30 Ιουλ 2020 | 13:59

Γεωργιάδης: Το κράτος θα πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος τη δόσης των κόκκινων δανείων για δάνεια α' κατοικίας

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια για την επιδότηση των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

ΟΙ ΚΑΔ 29 Ιουλ 2020 | 18:35

Κορονοϊός: Οι 44 κλάδοι επιχειρήσεων και καταστήματων που η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική

Σε 44 κλάδους και επιχειρήσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΣ 29 Ιουλ 2020 | 15:36

Βουλή: Όλοι με μάσκα λόγω κορονοϊού εκτός από τον "επαναστάτη" Παπαχριστόπουλο

Αυστηρά με μάσκα λόγω κορονοϊού είναι όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου εκτός από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιουλ 2020 | 13:25

Κορονοϊός: Όλοι με μάσκες στη Βουλή - Υπουργοί, βουλευτές, υπάλληλοι, φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι [εικόνες]

Με μάσκες όλοι στην πρώτη συνεδράση της Βουλής μετά την απόφαση του προέδρου για εφαρμογή του μέτρου προστασίας από τον κορονοϊό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 10:29

Κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα παντού πλέον στη Βουλή- Ακόμα και στους διαδρόμους, ακόμα και οι δημοσιογράφοι

Στη Βουλή μπαίνει υποχρεωτικά η προστατευτική μάσκα με απόφαση του Προέδρου.

ΜΟΛΙΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 28 Ιουλ 2020 | 11:47

Απίθανο: Η Τζάκρη κατακεραύνωσε τον Αδωνι για "ύποπτη" τροπολογία και τελικά... την ψήφισε [βίντεο]

Ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρος κατακεραύνωσε την τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά όταν εκείνος απείλησε ότι θα την αποσύρει... την ψήφισε.