Γεραπετρίτης: Δεν θα υποστούμε μεγάλη καθίζηση στα έσοδα λόγω πανδημίας

Παραμένει ως απρόβλεπτος παράγοντας το πώς θα αντιδράσουμε σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την κυβερνητική πεποίθηση ότι απελευθερώνοντας το επενδυτικό δυναμικό της χώρας θα παραχθούν νέες θέσεις εργασίας, διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας ειδική μνεία στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Focus 103,6" της Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι έως και πριν το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης είχε υπάρξει μεγάλη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Για αυτόν τον λόγο η οικονομική ανάλυση θέλει "μετά την αρνητική καμπύλη να έχουμε σοβαρή ανάπτυξη", ανέφερε μεταφέροντας την κυβερνητική αίσθηση, "δεν θα υποστούμε μεγάλη καθίζηση στα έσοδα". Παραμένει, εν τούτοις, ως απρόβλεπτος παράγων το πώς θα αντιδράσουμε σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, αλλά είμαστε από κάθε πλευρά πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξάλλου, "η βαθύτατη πεποίθησή μας είναι ότι απελευθερώνοντας το επενδυτικό δυναμικό της χώρας θα παραχθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία, να βγάλουμε από τη μέση εμπόδια σε σημαντικές επενδύσεις", σημείωσε με έμφαση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ελληνικό: "Ήδη, αυτές τις ημέρες ξεκινά η πιο εμβληματική από τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα, η επένδυση του Ελληνικού, με στόχο απασχόλησης, 20.000 - 25.000 νέες θέσεις εργασίας".

Μάλιστα, πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει προσφύγει στους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης και η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η τραπεζική γραφειοκρατία και να μην αναζητούνται τέτοιες εγγυήσεις που καθιστούν στην πραγματικότητα αδύνατο τον δανεισμό, υποσχέθηκε για το θέμα (του δανεισμού) και πρόσθεσε: "Υπάρχει μία καλή συνεργασία με τις τράπεζες και συν τω χρόνω θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στα χρηματοδοτικά εργαλεία".

Όμως, στο συναφές θέμα των κόκκινων δανείων διευκρίνισε πως "δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να δημιουργήσουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων", για αυτόν τον λόγο θα υπάρξει, και πολύ σύντομα, η ψήφιση στη Βουλή του νόμου που θα αφορά τον πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος θα δώσει μία δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις, εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

"Θα δούμε και τις κοινωνικές συνθήκες της στιγμής, (επίσης) το ζήτημα είναι πολύ-παραγοντικό, δεν συνδέεται μόνο με το να διασφαλίσουμε ήπια μετάβαση στο νέο καθεστώς, θα πρέπει επιπλέον να είμαστε σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς". "Διότι" εξήγησε "το ζήτημα που έχει να κάνει με τη ρύθμιση των δανείων συνδέεται και με την ενισχυμένη εποπτεία, την οποίαν έχουμε κληρονομήσει από τα προγράμματα στήριξης που έχουμε λάβει". Συμπερασματικά, "με το νομοσχέδιο αυτό θα λυθούν χρόνια προβλήματα χωρίς, όμως, να υπάρξει διατάραξη του κοινωνικού ιστού", υποστήριξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ερωτηθείς για την πρόσφατη αντιπαράθεση πρωθυπουργού και αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, στη Βουλή, επί του Κειμένου των Συμπερασμάτων του Eurogroup, ειδικότερα, δε, για το τι προβλέπεται για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε πως ήταν "αδιάβαστος" ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας το Κείμενο Συμπερασμάτων του Eurogroup "πάρα πολύ σαφές", καθότι, όπως τόνισε, οι στόχοι των δημοσιονομικών πλεονασμάτων που αναφέρονταν, δεν θα ισχύσουν. Άλλωστε, "και όταν η ίδια η ΕΕ έρχεται να δίνει πόρους και να αναγνωρίζει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να πληρώνουν πέρα από τους υφιστάμενους κανόνες, θα ήταν λογικά άτοπο να υπάρχει τήρηση οποιουδήποτε δημοσιονομικού στόχου", παρατήρησε συμπληρωματικά στα όσα είχε, ήδη, πει. Αλλά αυτά, πρόσθεσε, "προϋποθέτουν μία καλή βασική γνώση των οικονομικών.

Όταν το ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή δεν ήταν παρών ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο την κατάσταση. Αν μη τι άλλο, ο κ. Τσακαλώτος είναι γνώστης των οικονομικών, γνωρίζει πολύ καλά τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, οπότε θα είχε προστατέψει τον αρχηγό του".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, για τα ελληνοτουρκικά, ειδικότερα για το εάν η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μπορεί να είναι μερική, ο υπουργός Επικρατείας διατύπωσε την άποψή του ότι πρέπει κανείς να ξεκινά από τη βασική διπλωματική θέση, την ολική διευθέτηση. "Όσο αφήνεις κενά, διαρρηγνύεται η βασική ακεραιότητα της σύμβασης αυτής", ήταν η γενική τοποθέτησή του, αλλά από εκεί και πέρα αν υπάρξει η παραχώρηση "ώστε να αφεθούν κάποια ζητήματα για το μέλλον, θα είναι απολύτως κρίσιμο να έχει ήδη προδιαγραφεί το πλαίσιο της διευθέτησης και για τα λοιπά εκκρεμή ζητήματα", επισήμανε.

"Δεν ανησυχούμε, δεν φοβόμαστε αλλά δεν θα κάνουμε και εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η δική μας λογική είναι ότι πρώτα χτίζεις στερρώς δομημένες διπλωματικές συμμαχίες και στη συνέχεια προβαίνεις σε κινήσεις που προφανώς θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλη ένταση. Είναι προτιμότερο να πηγαίνεις γνωρίζοντας ότι έχεις όλη τη διεθνή κοινότητα δίπλα σου παρά να πηγαίνεις μόνος", κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΟΥ 10 Αυγ 2020 | 09:43

Κορονοϊός - Σύψας: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη προβληματίζουν τους επιστήμονες.

"ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 10 Αυγ 2020 | 09:30

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Είναι θέμα χρόνου η μετάδοση από τη μία ηλικιακή ομάδα στην άλλη

"Υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι", σημείωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 10 Αυγ 2020 | 09:30

Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου: Μπορεί να δούμε και 600 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ 10 Αυγ 2020 | 09:12

Κορονοϊός: Έρχονται νεώτερα, ταχύτερα και φθηνότερα μοριακά τεστ σάλιου

Με στόχο να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ανάγκη για εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 10 Αυγ 2020 | 09:09

Κορoνοϊός: Ποια εμβόλια πέρασαν τις αρχικές δοκιμές ασφαλείας

Τα τελευταία δεδομένα προσφέρουν καλύτερη εικόνα για τη φύση των ανοσολογικών αντιδράσεων που προκαλούνται από τα εμβόλια.

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΝΤΑΚΟΤΑ 10 Αυγ 2020 | 07:37

Κορονοϊός ΗΠΑ: Μεγάλη συγκέντρωση μηχανόβιων παρά τους 162.604 νεκρούς

Την ώρα που οι ΗΠΑ μετρούν άλλους 496 θανάτους, στην Νότια Ντακότα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες μηχανόβιοι, χωρίς μέτρα προστασίας.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 10 Αυγ 2020 | 07:26

Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Στις 11 τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Τσιόδρα

Νέα μέτρα μετά τα 203 κρούσματα της Κυριακής για τον περιοροσμό της διασποράς της νόσου.

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ 10 Αυγ 2020 | 06:42

Τουρκία - Κορονοϊός: 5.844 νεκροί, σχεδόν 241.000 κρούσματα μόλυνσης

Ο θλιβερός καγτάλογοα κρουσμάτων μεγαλώνει διαρκώς.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ 09 Αυγ 2020 | 21:57

Τέλος οι λιτανείες: Απαγορεύθηκαν με ΚΥΑ σε όλα τα θρησκευτκά δόγματα

Όπως αναφέρετα οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

09 Αυγ 2020 | 20:41

Κορονοϊός: Υπερμετάδοση όταν βρεθεί ο λάθος άνθρωπος, σε λάθος τόπο και λάθος χρόνο

Η κορύφωση της λοίμωξης γίνεται όταν σε συνωστισμό οι άνθρωποι δε φοράνε μάσκα.

Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥΣ 09 Αυγ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Αρνητική πρωτιά κρουσμάτων στη Χαλκιδική, 38 στην Αθήνα - Δείτε πώς κατανέμονται γεωγραφικά

Ποιες είναι οι "κόκκινες" περιοχές, πως κατανέμονται τα νέα κρούσματα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 09 Αυγ 2020 | 19:34

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στον Αμπελώνα - Κλειστή εστίαση από τις 23:00 και μάσκες παντού

Mέτρα α λα Πόρο για τον Αμπελώνα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 09 Αυγ 2020 | 18:39

Κορονοϊός: Εκτίναξη με ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα - 203 νέα σήμερα, 22 διασωληνωμένοι

Τι αναφέρει η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Κυριακή