Γερμανικά ΜΜΕ: Eπίδειξη ισχύος της Γερμανίας απέναντι στην ΕΚΤ;

Η ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
γερμανια

Το θέμα που κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού Τύπου είναι η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015.

Ωστόσο να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο της Süddeutsche Zeitung για την πολύπαθη Ιταλία που μετά από τόσο καιρό χαλάρωσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον κορωνοϊό. Η εφημερίδα υπογραμμίζει: "Το τραύμα των προηγούμενων εβδομάδων θα μείνει για καιρό. Τώρα οι αριθμοί επιβεβαιώνουν μια δραματική αύξηση των θανάτων με αφορμή τον κορωνοϊό. Στο Μπέργκαμο και τα περίχωρα πέθαναν στην πρώτη φάση της κρίσης έξι φορές περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι συνήθως. Επιπλέον 568%, απίστευτο να το φανταστεί κανείς. Ίσως οφείλεται σε αυτό το βαθύ τραύμα που δεν εναντιώθηκαν ποτέ οι Ιταλοί στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης. Αντίθετα τα υπέμειναν καρτερικά. Φυσικά η ανησυχία για την οικονομία είναι μεγάλη. Ποτέ όμως δεν στάθηκε στη ζυγαριά απέναντι στη ζωή. Απέναντι σε καμία ζωή, ακόμα και του ανήμπορου και του άρρωστου. Και ίσως και αυτό να αποτελέσει ένα θεμέλιο για το μέλλον".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια ιστορική δικαστική απόφαση

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απεφάνθη χθες ότι ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη το 2015 η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να θεσπίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές (PSPP) προκειμένου να αποφευχθεί ένας αποπληθωρισμός δεν έγινε βάσει του δικαίου της ΕΕ καθώς επίσης ότι ήρθε σε αντίθεση και με το γερμανικό Σύνταγμα. Η απόφαση αυτή σχολιάζεται εκτενώς στον γερμανικό Τύπο. Το Spiegel επιγράφει σχόλιό του "Η παράξενη επίδειξη ισχύος των δικαστών του Συνταγματικό Δικαστηρίου" και παρατηρεί: "Η απόφαση μοιάζει με γροθιά. Σε τελική ανάλυση η ΕΚΤ με την έκδοση ομολόγων κράτησε χαμηλά τα επιτόκια τα προηγούμενα χρόνια και την οικονομία ζωντανή και πρόσφατα, με αφορμή την κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και τη φοβερή κατάρρευση της οικονομίας από τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο, θέσπισε ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Γιατί, θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ειδικά τώρα, τορπιλίζει αυτά τα σημαντικά μέτρα βοήθειας;".

Και το άρθρο συνεχίζει: "Αυτή η κατηγορία όμως δεν έχει βάση. Είναι υποχρέωση των δικαστών να εξετάζουν τις συνταγματικές προσφυγές και το γεγονός ότι η απόφαση εκδόθηκε τώρα είναι καθαρή σύμπτωση. Κι όμως αυτή η απόφαση δεν προκαλεί σύγχυση μόνο εκ πρώτης όψεως, όπως δήλωσε όταν την ανακοίνωνε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Φόσκουλε, αλλά και εκ δεύτερης όψεως. Κυρίως το αιτιολογικό της απόφασης φαντάζει περίεργο. Οι δικαστές επιρρίπτουν στους κεντρικούς τραπεζίτες, ότι δεν σκέφθηκαν αρκετά τις παράπλευρες συνέπειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ότι δεν έκαναν προβλέψεις για τις οικονομικές συνέπειες, τι σημαίνουν δηλαδή τα πολύ χαμηλά επιτόκια για τους επενδυτές, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους καταθέτες, τις επιχειρήσεις. Σαν να μην ήταν γνωστά όλα αυτά εδώ και χρόνια και σαν να μην είχαν ευρέως συζητηθεί από τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ. Συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αλλά και οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν καταδείκνυαν τις συνέπειες και είχαν έντονες αντιπαραθέσεις πάνω σε αυτή τη βάση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αμφιλεγόμενη, ευρωσκεπτικιστική απόφαση που προκαλεί σύγχυση"

H Welt γράφει για το ίδιο θέμα: "Πολλοί πολίτες εδώ στη χώρα θα αισθανθούν δικαιωμένοι με την κριτική τους απέναντι στην ΕΚΤ. Αλλά ας μη βιαστούν να πανηγυρίσουν. Εάν η ΕΚΤ δεν είναι πλέον διαθέσιμη ως πυροσβέστης, αυτόματα θα αυξάνεται η πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις, όπως στη Γερμανία, την Ολλανδία ή τη Φιλανδία να δεχθούν άμεσους τρόπους για τη μεταφορά κεφαλαίων. Τώρα Ρώμη, Παρίσι και Μαδρίτη με μια φωνή ζητούν τα κορωνοoμόλογα, αργότερα μπορεί να είναι τα ομόλογα για το κλίμα και κάποια στιγμή θα έρθουν και τα ευρωομόλογα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Zeit στη διαδικτυακή της σελίδα σχολιάζει: "Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε εν μέρει αντισυνταγματική την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή η δικαστική απόφαση δεν προοιωνίζεται το τέλος της Νομισματικής Ένωσης. Έστω αυτό. Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αφήνει αρκετά παραθυράκια ανοιχτά για να συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτό όμως είναι και το μόνο θετικό που μπορεί να πει κανείς για αυτή την αμφιλεγόμενη οικονομικά και ευρωσκεπτικιστική απόφαση που προκαλεί σύγχυση".

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ 06 Ιουλ 2020 | 20:54
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΑ 06 Ιουλ 2020 | 20:11

Ηράκλειο: Θετική στον κορoνοϊό και η φίλη της 20χρονης Γερμανίδας

Oι θετικοί στον κορoνοϊό τουρίστες που μένουν στο ξενοδοχείο της καραντίνας, θα παραμείνουν εκεί μέχρι να βγουν αρνητικά τα τεστ τους.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 06 Ιουλ 2020 | 20:11

Επέστρεψαν στη χώρα τους όσοι Σέρβοι κατευθύνονταν προς τον Προμαχώνα - 20 τα εισαγόμενα κρούσματα από τη Σερβία

Μετά τις 8 το πρωί κανένα αυτοκίνητο με σερβικές πινακίδες δεν πέρασε τα ελληνικά σύνορα

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:36

"Προφήτης" ο Μπραντ Πιτ: Μίλησε για τη χρήση μάσκας πολύ πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού - Το viral video από τον Σεπτέμβριο του 2019 [Βίντεο]

Ο γνωστός αστέρας του Χόλιγουντ είχε ταχθεί υπέρ της μάσκας αρκετούς μήνες πριν γίνει γνωστός ο ιός Covid-19

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:17

Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα - 43 νέα σε ένα 24ωρο, τα 36 εισαγόμενα

Οι νεκροί είναι 193 - 20 θετικοί ταξιδιώτες από τη Σερβία

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ 06 Ιουλ 2020 | 18:30

Κορονοϊός: 193 οι νεκροί στη χώρα - Κατέληξε 83χρονη στο "Σωτηρία"

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 18:22
ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 06 Ιουλ 2020 | 18:19

Ηράκλειο Κρήτης: Ασυμπτωματική η 20χρονη τουρίστρια με τον κορoνοϊό - Σε ξενοδοχείο καραντίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή Γερμανίδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση - Θα παραμείνει σε ξενοδοχείο καραντίνας μέχρι το τεστ να βγει αρνητικό.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΡΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ 06 Ιουλ 2020 | 16:21

Σαρώνει ο κορονοϊός στο Ισραήλ: Κλείνουν πάλι μπαρ, νυκτερινά κέντρα και γυμναστήρια

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ έπρεπε να αντιστρέψει την πορεία του στην κρίση του κορονοϊού για να αποφύγει ένα ευρύτερο lockdown.

ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 06 Ιουλ 2020 | 15:13

Κορονοϊός: Επιστήμονες του ΑΠΘ δημιούργησαν καλλυντικό σπρέι που τον αδρανοποιεί - Πότε βγαίνει στην αγορά

Αναμένεται να πιστοποιηθεί τους προσεχείς μήνες προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθεί στον ΕΟΦ και να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά.

ΕΠΙΣΗΜΑ 06 Ιουλ 2020 | 12:56

Ανοίγουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Βρετανία από τις 15 Ιουλίου - Ανακοινώσεις Πέτσα

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προς το παρόν δεν θα συμβεί το ίδιο και για τη Σουηδία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 06 Ιουλ 2020 | 12:36

Έψαχναν 72 ώρες τουρίστρια με κορονοϊό στην Κρήτη

Τελικά, με την συνδρομή της αστυνομίας η τουρίστρια πείστηκε και μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο καραντίνας.

ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 12:23

Έντονη αντίδραση της Σερβίας για την καραντίνα: "Δυσάρεστη και κακή η απόφαση της Ελλάδας", λέει ο ΥΠΕΞ - Ουρές στον Προμαχώνα

Μετά την πρωινή προσωρινή οδηγία που δόθηκε για την ελεύθερη διέλευση των Σέρβων τουριστών που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα, πλέον ισχύει κανονικά η αρχική απόφαση για απαγόρευσης της διέλευσης.