Γερμανός καθηγητής: Το Grexit θα ήταν μια επιλογή

Ένα Grexit θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της ευρωκρίσης, τονίζει ο γερμανός καθηγητής Μαξ Ότε, γνωστός υπέρμαχος της αποβολής από το ευρώ μερικών χωρών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανός καθηγητής: Το Grexit θα ήταν μια επιλογή

Λόγω του αδύναμου ευρώ διεθνείς επενδυτές εξαγοράζουν γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Μαξ Ότε. O ίδιος θεωρεί επίσης ότι ένα Grexit θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της ευρωκρίσης.

Ένας από τους λίγους οικονομολόγους που προέβλεψαν το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008 ήταν ο γερμανός καθηγητής Μαξ Ότε, o οποίος μερικούς μόνο μήνες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει βιβλίο με τίτλο «Το κράχ έρχεται» («Der Crash kommt»).

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ευρωκρίση έχει πλήξει κυρίως την ευρωπαϊκή περιφέρεια χωρίς, δυστυχώς, προοπτική επίλυσης των σημαντικότερων προβλημάτων: «Η Ευρώπη έχει πληγεί και κανένας κορυφαίος πολιτικός δεν το συζητά δημόσια. Στην Ελλάδα η πραγματική ανεργία αγγίζει το 50%, στην Ισπανία το ποσοστό δεν είναι πολύ χαμηλότερο. Και οι καλύτεροι από αυτές τις χώρες έρχονται στη Γερμανία. Είναι καλό για την Γερμανία, αλλά κακό για τις εν λόγω χώρες. Έχουμε σημαντικές ανισότητες στην Ευρώπη που οδηγούν σε κατηγορίες και διχασμούς. Πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη και ανίκανη να αντιδράσει».

O γερμανός οικονομολόγος τάσσεται υπέρ τολμηρών λύσεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο. «Ήδη στο ξεκίνημα της κρίσης θα έπρεπε ίσως κάποιες χώρες να βγουν από το ευρώ, διότι σήμερα ορίζουν εκείνες την ευρωπαϊκή πολιτική. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε πολύ καλύτερα τις χώρες της κρίσης που θα έκαναν διάλειμμα από το ευρώ, συμβάλλοντας στην εξυγίανση των τραπεζών τους, όπως έκαναν υποδειγματικά οι Αμερικανοί. Η FED αγόρασε τότε τοξικά ομόλογα έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει. Στην Ευρώπη αγοράσαμε τοξικά ομόλογα, αλλά δεν βοηθήσαμε τελικά τον ευρωπαϊκό νότο, επειδή έχει παγιδευθεί στο ενιαίο νόμισμα»

"Ξεπουλιούνται" οι γερμανικές επιχειρήσεις

Ο Μαξ Ότε θεωρεί ότι το φθηνό ευρώ ενισχύει τις εξαγωγές, συνοδεύεται ωστόσο από σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η εξαγορά πολλών γερμανικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από το εξωτερικό.

«Το φαινόμενο αυτό έχει ενισχυθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν για παράδειγμα μεσαίου μεγέθους γερμανικές επιχειρήσεις για λίγα σχετικά χρήματα», εξηγεί ο καθηγητής Μαξ Ότε. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πριν από μια δεκαετία το 70% των επιχειρήσεων βρισκόταν σε γερμανικά χέρια, πλέον το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 30%. «Το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών επιχειρήσεων ανήκει συνεπώς σε ξένους επενδυτές», αναφέρει ο γερμανός καθηγητής.

Κατά την άποψη του γερμανού οικονομολόγου η πώληση μιας γερμανικής εταιρείας σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια ή μια ξένη επιχείρηση αποτελεί μέρος της διεθνοποίησης της οικονομίας. Υπάρχουν ωστόσο και σημαντικά μειονεκτήματα.

«Το ερώτημα είναι πόσο κυρίαρχες είναι εν τέλει οι πολιτικές αποφάσεις μιας χώρας, πόσο λειτουργική είναι η οικονομική της πολιτική, πόσο ανεξάρτητη είναι η νομοθεσία της. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη έχει παράδοση στα δημόσια αγαθά, την ασφάλεια δικαίου αλλά και την κοινωνική οικονομία της αγοράς, την οποία, αν και αποτελεί ζητούμενο, δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε πλέον», λέει χαρακτηριστικά ο Μαξ Ότε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 12:38

Γερμανία: Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, αλλά... δεν φεύγει η μάσκα

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση "επιδημίας εθνικής εμβέλειας" και θεωρεί διαχειρίσιμη την πανδημία.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Οκτ 2021 | 10:58

Καλά νέα για τη Μυρτώ: Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη των εξόδων για τη θεραπεία στη Γερμανία

Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη εξόδων της θεραπείας της Μυρτούς στη Γερμανία.

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ CDU 17 Οκτ 2021 | 08:55

Σόιμπλε: Η... φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά ως "απλός" βουλευτής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρία της Bundestag και παίρνει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

15 Οκτ 2021 | 08:50

Γερμανία : Το μαγικό άγγιγμα του Χάνζι Φλικ

Η Γερμανία έγινε η πρώτη ομάδα που παίρνει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ 12 Οκτ 2021 | 10:56

Χρυσό άγαλμα της "μουτρωμένης Μέρκελ" πάνω σε άλογο- Χειρότερο και από το άγαλμα της Κάλλας [εικόνες]

Τι πήγε στραβά στο άγαλμα της Άνγκελα Μέρκελ; Το άγαλμα που την απεικονίζει να ιππεύει, μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμεναν να δουν οι Γερμανοί.

11 Οκτ 2021 | 14:05

Γερμανία: Κατέβασαν οικογένεια από πτήση της Lufthansa γιατί ο δίχρονος γιος δεν ήθελε να φορέσει μάσκα [εικόνες]

Ο πιλότος έδωσε εντολή κατέβει από το αεροπλάνο τριμελή οικογένεια, καθώς ο δίχρονος γιος τους δεν ήθελε να φορέσει μάσκα.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:21

Γερμανία: Πυρετός διεργασιών για την κυβέρνηση "Φανάρι" μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού "φανάρι", με Καγκελάριο τον ηγέτη των Σολσιαδημοκρατών Όλαφ Σολτς.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ 07 Οκτ 2021 | 19:33

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία: Αλλαγή αρχηγού και του συνόλου της ηγεσίας του CDU προανήγγειλε ο Άρμιν Λάσετ

Σε δηλώσεις του ο Άρμιν Λάσετ περιέγραψε τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας του CDU, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 07 Οκτ 2021 | 13:44

Γερμανία: Άρχισαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ARD, το 51% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης "φανάρι" (SPD - Πρασίνων - FDP).