Γερμανός καθηγητής: Το Grexit θα ήταν μια επιλογή

Ένα Grexit θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της ευρωκρίσης, τονίζει ο γερμανός καθηγητής Μαξ Ότε, γνωστός υπέρμαχος της αποβολής από το ευρώ μερικών χωρών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανός καθηγητής: Το Grexit θα ήταν μια επιλογή

Λόγω του αδύναμου ευρώ διεθνείς επενδυτές εξαγοράζουν γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Μαξ Ότε. O ίδιος θεωρεί επίσης ότι ένα Grexit θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση της ευρωκρίσης.

Ένας από τους λίγους οικονομολόγους που προέβλεψαν το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008 ήταν ο γερμανός καθηγητής Μαξ Ότε, o οποίος μερικούς μόνο μήνες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει βιβλίο με τίτλο «Το κράχ έρχεται» («Der Crash kommt»).

Ο ίδιος εκτιμά ότι η ευρωκρίση έχει πλήξει κυρίως την ευρωπαϊκή περιφέρεια χωρίς, δυστυχώς, προοπτική επίλυσης των σημαντικότερων προβλημάτων: «Η Ευρώπη έχει πληγεί και κανένας κορυφαίος πολιτικός δεν το συζητά δημόσια. Στην Ελλάδα η πραγματική ανεργία αγγίζει το 50%, στην Ισπανία το ποσοστό δεν είναι πολύ χαμηλότερο. Και οι καλύτεροι από αυτές τις χώρες έρχονται στη Γερμανία. Είναι καλό για την Γερμανία, αλλά κακό για τις εν λόγω χώρες. Έχουμε σημαντικές ανισότητες στην Ευρώπη που οδηγούν σε κατηγορίες και διχασμούς. Πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη και ανίκανη να αντιδράσει».

O γερμανός οικονομολόγος τάσσεται υπέρ τολμηρών λύσεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο. «Ήδη στο ξεκίνημα της κρίσης θα έπρεπε ίσως κάποιες χώρες να βγουν από το ευρώ, διότι σήμερα ορίζουν εκείνες την ευρωπαϊκή πολιτική. Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε πολύ καλύτερα τις χώρες της κρίσης που θα έκαναν διάλειμμα από το ευρώ, συμβάλλοντας στην εξυγίανση των τραπεζών τους, όπως έκαναν υποδειγματικά οι Αμερικανοί. Η FED αγόρασε τότε τοξικά ομόλογα έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει. Στην Ευρώπη αγοράσαμε τοξικά ομόλογα, αλλά δεν βοηθήσαμε τελικά τον ευρωπαϊκό νότο, επειδή έχει παγιδευθεί στο ενιαίο νόμισμα»

"Ξεπουλιούνται" οι γερμανικές επιχειρήσεις

Ο Μαξ Ότε θεωρεί ότι το φθηνό ευρώ ενισχύει τις εξαγωγές, συνοδεύεται ωστόσο από σημαντικά μειονεκτήματα, όπως η εξαγορά πολλών γερμανικών ή ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από το εξωτερικό.

«Το φαινόμενο αυτό έχει ενισχυθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αγοράζουν για παράδειγμα μεσαίου μεγέθους γερμανικές επιχειρήσεις για λίγα σχετικά χρήματα», εξηγεί ο καθηγητής Μαξ Ότε. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ πριν από μια δεκαετία το 70% των επιχειρήσεων βρισκόταν σε γερμανικά χέρια, πλέον το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 30%. «Το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών επιχειρήσεων ανήκει συνεπώς σε ξένους επενδυτές», αναφέρει ο γερμανός καθηγητής.

Κατά την άποψη του γερμανού οικονομολόγου η πώληση μιας γερμανικής εταιρείας σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια ή μια ξένη επιχείρηση αποτελεί μέρος της διεθνοποίησης της οικονομίας. Υπάρχουν ωστόσο και σημαντικά μειονεκτήματα.

«Το ερώτημα είναι πόσο κυρίαρχες είναι εν τέλει οι πολιτικές αποφάσεις μιας χώρας, πόσο λειτουργική είναι η οικονομική της πολιτική, πόσο ανεξάρτητη είναι η νομοθεσία της. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη έχει παράδοση στα δημόσια αγαθά, την ασφάλεια δικαίου αλλά και την κοινωνική οικονομία της αγοράς, την οποία, αν και αποτελεί ζητούμενο, δεν είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε πλέον», λέει χαρακτηριστικά ο Μαξ Ότε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Σεπ 2020 | 13:03

Γερμανός πρέσβης: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ η αποφυγή της σύγκρουσης Ελλάδος - Τουρκίας

Ο Ερνστ Ράιχελ μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως η κ. Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση το να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 17 Σεπ 2020 | 11:51

Ναβάλνι: Δεν δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο αλλά στο ξενοδοχείο - Αυτό είναι το μπουκάλι νερού που χρησιμοποίησαν [εικόνα]

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το μπουκάλι νερού που δηλητηρίασε τον Ναβάλνι στο ξενοδοχείο.

ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 22,85 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2020 | 20:08

Die Linke: Σκανδαλώδεις οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού της Γερμανίας στην Τουρκία παρά τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία προς την Τουρκία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΖΕΕΧΟΦΕΡ 15 Σεπ 2020 | 11:30

Κίνηση αποσυμφόρησης: Η Γερμανία θα υποδεχθεί 1.500 πρόσφυγες από τη Μόρια

Οικογένειες και παιδιά από τη Μόρια θα εγκατασταθούν σε γερμανικό έδαφος.

25.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 15 Σεπ 2020 | 08:15

Κορονοϊός: Αμερικανίδα που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα έσπειρε τον ιό σε γερμανική πόλη

Η πόλη Γκάρμις Παντενκίρχεν στη Βαυαρία γέμισε κορονοϊό λόγω των διακοπών μίας Αμερικανίδας στην Ελλάδα.

ΕΚΚΛΗΣΗ 12 Σεπ 2020 | 18:21

Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να παραλάβει περισσότερα παιδιά από τη Μόρια

Εννέα χώρες της ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν να δεχτούν περίπου 400 παιδιά από τη Μόρια.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 10 Σεπ 2020 | 10:45

Προκαλεί πάλι ο Ακάρ: Θέλουμε διάλογο, αλλά η Τουρκία έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στη Γερμανίδα ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι δεν είναι η πλευρά που δημιουργεί το αδιέξοδο.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 10 Σεπ 2020 | 10:33

Φωτιά στη Μόρια: Διαδηλώσεις σε 60 γερμανικές πόλεις - Ζητούν μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία [εικόνες]

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τη φωτιά.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 09 Σεπ 2020 | 21:08

Μήνυμα Μακρόν για Μόρια: Η Γαλλία παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 09 Σεπ 2020 | 14:09

Φωτιά στη Μόρια - Παρέμβαση Βερολίνου: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν μετανάστες

Η Γερμανία ζητά από τις χώρες της ΕΕ να υποδεχθούν μετανάστες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ 04 Σεπ 2020 | 19:58

Σκληρή κριτική Βέμπερ σε Μάας: "Δεν είσαι μεσολαβητής - Στο πλευρό της Ελλάδας η Γερμανία"

Επικρίνει τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ

ΣΟΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 04 Σεπ 2020 | 13:34

Το μυστήριο με τη "Μήδεια" στη Γερμανία: Σκότωσε τα πέντε παιδιά της - Γιατί άφησε ζωντανό τον πρωτότοκο γιο

Γιατί έμεινε ζωντανός μόνο ο πρωτότοκος γιος της μάνας - "Μήδειας" που σκότωσε πέντε από τα έξι παιδιά της στη Γερμανία.