Γερμανός πρέσβης: Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σόιμπλε ήθελαν ποτέ το Grexit

Δεν υφίσταται θέμα Grexit για την Ελλάδα, τόνισε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γερμανός πρέσβης: Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σόιμπλε ήθελαν ποτέ το Grexit

Δεν υφίσταται θέμα Grexit για την Ελλάδα, τόνισε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Πέτερ Σόοφ, μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε το "Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" για Έλληνες δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι η στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό είναι καίρια για τη διάσωση της συνθήκης του Σένγκεν.

Παρελθόν το Grexit

«Το θέμα του Grexit ανήκει στο παρελθόν. Ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος, ούτε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το ήθελαν ποτέ» είπε συγκεκριμένα ο κ. Σόοφ και αναφερόμενος στην κρίση χρέους που ταλανίζει σήμερα κράτη της ΕΕ, σημείωσε: «Αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση που δεν ήταν ηθελημένη, ούτε από τη βόρεια, ούτε από τη νότια Ευρώπη. Όμως η ίδια η Νομισματική Ένωση, έτσι όπως δημιουργήθηκε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, παρουσιάζει μεγάλα ελλείμματα». Και διευκρίνισε: «Το κοινό νόμισμα δεν ήταν λανθασμένη απόφαση. Στο πλαίσιο της γεωπολιτικής ήταν μια σωστή ιδέα. Όμως σήμερα αυτά τα ελλείμματα είναι ξεκάθαρα και δεν δουλέψαμε αρκετά, ώστε να τα άρουμε».

Σχετικά με την ικανότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος να διαχειρισθεί την κρίση, είπε ότι στη Γερμανία «πολλοί έλεγαν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν θα τα κατάφερναν» και στη συνέχεια σχολίαζαν ότι «προσπάθησαν να την επιλύσουν επιβαρύνοντας τα κατώτερα στρώματα, ενώ οι πιο πλούσιοι δεν επιβαρύνθηκαν επαρκώς». Η δεύτερη άποψη, που έχει διατυπωθεί με πολλές επιφυλάξεις όπως είπε ο κ. Σόοφ, «επισήμαινε τις πολλές αντιφάσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Όπως είπε ο Γερμανός πρέσβης, υπάρχει μια κατανόηση στη Γερμανία ότι ο ελληνικός πληθυσμός έχει πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί οι δημοσιονομικοί στόχοι να αντιμετωπίζονται μόνον μέσα από τη βαριά φορολογία».

Δεν επιτρέπεται να αφεθεί η Ελλάδα μόνη στο προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Σόοφ τόνισε ότι «εάν τα εξωτερικά σύνορα (της ΕΕ) δεν μπορέσουν να αντέξουν την πίεση, τότε η συνθήκη Σένγκεν με κάποιο τρόπο θα πάψει να ισχύει». Όπως είπε, υπάρχει σχέση ανάμεσα στα ανοικτά, εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, στην προκειμένη περίπτωση των συνόρων της Ελλάδας. Και επομένως δεν επιτρέπεται να αφεθεί η Ελλάδα μόνη.

Στο προσφυγικό, πρόσθεσε, δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αντίθετα υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Υπενθύμισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δεχθεί κριτική από το ίδιο της το κόμμα για το γεγονός ότι δέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος αριθμός έχει εισέλθει στην ΕΕ από την Ελλάδα. Ο Γερμανός πρέσβης επισήμανε, μάλιστα, ότι «η ΕΕ και όλοι μας κλείναμε τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα καλούνταν να φέρουν το κύριο βάρος της εισόδου των προσφύγων. Ήμασταν προσκολλημένοι στο Δουβλίνο. Επί χρόνια δεν κάναμε κάτι κι έτσι φθάσαμε στην έξαρση του προβλήματος το περασμένο καλοκαίρι».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διευθέτηση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, σημείωσε ότι η Γερμανία θεωρεί πως η λύση βρίσκεται σε τρία επίπεδα: την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης, θέμα στο οποίο κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία, η οποία δεσμεύθηκε πρόσφατα ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες, η δίκαιη κατανομή του προσφυγικού βάρους μεταξύ των κρατών-μελών και τρίτον η αλλαγή της μη αλληλέγγυας στάσης των κρατών της ανατολικής Ευρώπης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ 21 Οκτ 2021 | 14:28

ΕΦΚΑ - "Πύργος Ελέγχου" θα παρακολουθεί τις συντάξεις: Στόχος να εκδίδονται 3 ανά υπάλληλο την ημέρα

Για πρώτη φορά μπαίνει στον ΕΦΚΑ ποσοτικός στόχος για έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο ανά ημέρα.