Δημοσιονομικό κενό 600 εκατομμύρια το 2018 βλέπουν οι Θεσμοί

Ξαναρχίζουν τα τετ α τετ με το κουαρτέτο –Δημοσιονομικό και εργασιακό στην σημερινή ατζέντα για να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στα επόμενα 24ωρα

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Δημοσιονομικό κενό 600 εκατομμύρια το 2018 βλέπουν οι Θεσμοί

Ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 17:00 οι συζητήσεις στο Χίλτον μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Η υπουργός αποχώρησε χωρίς δηλώσεις ενώ σύμφωνα πληροφορίες οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Την ίδια ώρα, με δύο αλλαγές συγκριτικά με το προσχέδιο, θέλει να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο αύριο στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017. Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 –από 0,63% που είχε γραφτεί στο προσχέδιο αναμένεται να εμφανιστεί πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,8%- για να αποτρέψει την επιβολή νέων μέτρων μέσα στο 2017. Αναθεώρηση προς τα πάνω αναμένεται και για το ΑΕΠ της φετινής χρονιάς καθώς η πρόβλεψη του -0,3% θα ξεπεραστεί –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- μετά τις επιδόσεις του 3ου τριμήνου. Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες θα κλειδώσουν σήμερα κατά τη μεσημεριανή συνάντηση με τους θεσμούς με αντικείμενο το δημοσιονομικό.

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα λίγο πριν ξεκινήσει ο πρώτος γύρος επαφών με την Εφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά «το κείμενο που παρέδωσαν οι "θεσμοί" έχει μια σειρά από ανοικτά θέματα επί των οποίων συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις». Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι μεγαλύτερες αποκλίσεις καταγράφονται στο πεδίο των εργασιακών, στο δημοσιονομικό αλλά και σε θέματα Παιδείας, όπου όμως, επιμέρους δυο από τρία ανοικτά ζητήματα έχουν κλείσει.

Στο δημοσιονομικό κενό για το 2017 κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να χωρίζουν μόλις 50 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο εκτιμάται σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο ότι δεν συνιστά πρόβλημα. Παραμένει όμως ένα κενό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ για το 2018.

Από την άλλη πλευρά, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κληθεί να επικυρώσει με την ψήφο της η Βουλή, αναμένεται να αποτυπωθούν οι δύο οικονομικές εξελίξεις που δεν ήταν γνωστές στις αρχές Οκτωβρίου ότι συντασσόταν το προσχέδιο:

1. Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% στο 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή ήταν αρκετή για να καλυφθεί η ύφεση του πρώτου εξαμήνου ενώ στο φετινό 9μηνο, το ΑΕΠ κινείται με οριακά θετικό πρόσημο συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, εμπεριέχει την εκτίμηση ότι το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος με οριακή μείωση της τάξεως του 0,3%. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι με ένα καλό τελευταίο τρίμηνο, το 2016 μπορεί να κλείσει ακόμη και θετικό πρόσημο. Στα «συν» του τετάρτου τριμήνου, λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι θα πέσουν στην πραγματική οικονομία τα περίπου 1,7 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν στο τέλος Οκτωβρίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης με στόχο να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Το ΑΕΠ μπορεί να επηρεαστεί και από την πορεία των επενδύσεων. Για παράδειγμα, μένει να φανεί πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα περιφερειακά αεροδρόμια και αν με βάση το χρονοδιάγραμμα θα επηρεαστούν τα οικονομικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2016 ή του πρώτου τριμήνου του 2017. Με βάση εκτιμήσεις στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία για την ανάληψη του ελέγχου των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την γερμανική Fraport θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2017. Υπό αυτά τα δεδομένα, μένει να φανεί αν και κατά πόσο θα αλλάξει η πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και αν ναι, σε ποιο βαθμό. Η εκτίμηση για την πορεία του ΑΕΠ κατά το 2017, δεν αναμένεται να αλλάξει καθώς ο πήχης είναι ήδη ψηλά: το προσχέδιο προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% μέσα στο 2017, πρόβλεψη η οποία αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

2. Η καλύτερη του αναμενομένου πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά στο σκέλος των εσόδων. Η υπέρβαση κατά 2,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εμφάνιση υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος από αυτό που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τον Οκτώβριο, εκτιμήθηκε ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%. Με βάση τα δεδομένα του Οκτωβρίου, ο πήχης αναμένεται να ανέβει ψηλότερα γεγονός για το οποίο έχει ήδη προϊδεάσει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το τελικό ποσοστό που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό αλλά και το αν η επικείμενη αύξηση θα επηρεάσει και το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς (σ.σ στο προσχέδιο είχε εγγραφεί ως πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,8% ελαφρά πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75%) θα εξαρτηθεί και από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Το δημοσιονομικό θα μπει στην σημερινή ατζέντα. Κρίσιμο ζήτημα με σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, παραμένει το θέμα της χρηματοδότησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για το οποίο απαιτούνται περίπου 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με βασικό επιχείρημα τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα επιχειρήσει να πείσει τους θεσμούς ότι δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την κάλυψη του «κενού» ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ που εντοπίζουν οι θεσμοί στη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ούτως ή άλλως, ο προϋπολογισμός του 2017 και ο στόχος για την εμφάνιση του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,8% του ΑΕΠ) θα στηριχτεί σε σειρά νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του νέου έτους. Τα «καθαρά» νέα μέτρα θα ανέλθουν στα 2,591 δισ. ευρώ με βάση τα όσα αναγράφηκαν στο προσχέδιο. Αυτά τα μέτρα, θα στηρίξουν τις προβλέψεις για την πορεία των φορολογικών εσόδων της επόμενης χρονιάς με τους στόχους να έχουν ως εξής:

  • οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 20,356 δισ. ευρώ. Οι άμεσοι φόροι είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2016 κατά το ποσό των εισφορών των εργαζομένων στο Δημόσιο, εκτιμώμενου ύψους 664 εκατ. ευρώ, που πλέον αποτελεί πόρο του ΕΦΚΑ. Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία εισοδήματος με τη νέα κλίμακα και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν 988 εκατ. ευρώ
  • οι έμμεσοι φόροι εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο ποσό των 26,268 δισ. ευρώ. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σε όλα τα νησιά του Αιγαίου θα φέρει στα κρατικά ταμεία 437 εκατ. ευρώ. Στα 422 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι εισπράξεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από τις αυξήσεις στα καύσιμα και 142 εκατ. ευρώ από τις ανατιμήσεις στα τσιγάρα. Περίπου 62 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα αποδώσει η επιβολή ειδικού τέλους εισαγωγών στον καφέ, 56 εκατ. ευρώ η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη από τυχερά παιχνίδια, 54,2 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, 30 εκατ. ευρώ οι αλλαγές στη φορολογία οχημάτων, 25 εκατ. ευρώ το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και 19,3 εκατ. ευρώ η αναμόρφωση στη φορολογία επενδυτικών σχημάτων.
  • Τα μη φορολογικά έσοδα καθώς και τα μη τακτικά έσοδα του 2017 θα είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά του 2016 λόγω των μειωμένων προβλέψεων είσπραξης κατά 375 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και κατά 131 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες κρατικών εγγυήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αντίστοιχα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 04 Οκτ 2021 | 13:07

Κουτεντάκης: Οι συγκυριακοί παράγοντες που έφεραν τον υψηλό αριθμό ανάπτυξης δεν θα συνεχιστούν

Κατατέθηκε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με τις πληθωριστικές πιέσεις να είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου σήμερα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 04 Οκτ 2021 | 12:50

Κατατέθηκε το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Κλείνουν οι πληγές της πανδημίας - Ανάπτυξη 10,8% στη διετία 2021-2022

Ρυθμός ανάπτυξης από 3,6% σε 6,1%. Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%. Τι προβλέπεται στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ 04 Οκτ 2021 | 10:23

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού - Τι περιλαμβάνει

Ανάπτυξη 6,1 % για φέτος θα προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 04 Οκτ 2021 | 07:29

Συνεδριάζει το υπουργικό: Προσχέδιο προϋπολογισμού με φόντο την ενεργειακή κρίση & τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας και τις αυξήσεις στην ενέργεια.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 03 Οκτ 2021 | 14:27

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή - Αναλυτικά όλα τα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες εκπλήξεις στο σκέλος των παροχών και των φορολογικών ελαφρύνσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 01 Οκτ 2021 | 18:28

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 6,1% το 2021 και 4,5% για το 2022

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 6,1% για το 2021 - Αύξηση του ΑΕΠ 4,5% το 2022, σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά