Γιάνης Βαρουφάκης: Οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν το ρόλο τίμιου διαμεσολαβητή

Διευκρινίσεις για τη συνάντηση με την Λαγκάρντ δίνει ο Γ.Βαρουφάκης και γνωστοποιεί πως οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν το ρόλο τίμιου διαμεσολαβητή στη διαπραγμάτευση

gianis-baroufakis-oi-ipa-theloun-na-paiksoun-to-rolo-timiou-diamesolabiti
SHARE THIS
0
SHARES

Ούτε σκληρή στάση ούτε και διατύπωση συγκεκριμένων απαιτήσεων υπήρξε από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ. Τουλάχιστον, αυτή είναι η θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος δημοσιοποιεί διαβεβαιώσεις των συνομιλητών του στις ΗΠΑ  ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να παίξει το ρόλο του «έντιμου διαμεσολαβητή». 

Τι είπε ο Βαρουφάκης

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι θα δείξει «τη μέγιστη ευελιξία» στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης. 

Από την άλλη, συμφωνήθηκε αλλαγή στον τρόπο διαπραγμάτευσης τόσο στο πλαίσιο του Brussels Group όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Στο εξής, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται επί προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων έτσι ώστε οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες.

Όπως αναφέρεται σε αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών, τρεις ήταν οι στόχοι με τους οποίους προσήλθε η ελληνική πλευρά στη συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ:

·        Να την ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για την δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές.

·        Να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

·        Να προτείνει τρόπους βελτίωσης του διαπραγματευτικού πλαισίου. Όπως προαναφέρθηκε,  ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση – που έγινε δεκτή – οι διαβουλεύσεις τόσο στο Brussels Group, όσο και στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τη διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται, να γίνονται σε βάση προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να είναι καλύτερα προετοιμασμένες.

Τα όσα κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες –δηλαδή ότι το ΔΝΤ μέσω της κυρίας Λαγκάρντ ζήτησε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του ταμείου- επιβεβαιώνονται και από την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, στην ενημέρωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε σε αίτημα για μείωση συντάξεων ούτε σε αίτημα για αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ: «ο υπουργός, με δική του πρωτοβουλία, ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά αλληλένδετα ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό  σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά στις αποπληρωμές του ΔΝΤ, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους δικαιούχους του ελληνικού κράτους – εντός και εκτός των συνόρων.

Οι συναντήσεις με Sheets και Atkinson

Κατά τις συναντήσεις με τον Nathan Sheets και την Caroline Atkinson, ο κ. Βαρουφάκης πήρε τη διαβεβαίωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίξει ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή» ώστε «να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπΟΙΚ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δίνει σημασία στην επίτευξη έντιμης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων αλλά και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης.

Στις δύο αυτές συναντήσεις ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για :

·        Την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια.

·        Τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει.

·        Τη συνάντησή του με την κα Λαγκάρντ.

·        Τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

·        Τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook