Γιατί δεν θα φτάσει στα 5 ευρώ η τιμή του σερβιριζόμενου ή του take away καφέ

Τα σενάρια για τιμή 5 ευρώ δεν έχουν καμία βάση. Αυξήσεις μπορεί να υπάρξουν θα είναι όμως της τάξεως των λεπτών του ευρώ.

Η ελληνική αγορά δεν διακρίνεται για τις συνθήκες "τέλειου ανταγωνισμού" στους επιμέρους κλάδους. Το αντίθετο. Όμως η αγορά του σερβιριζόμενου καφέ στην Ελλάδα είναι αν μη τι άλλο, κατακερματισμένη και άκρως ανταγωνιστική. Τρία και τέσσερα σημεία πώλησης σε κάθε γειτονιά για το take-away, στη σειρά οι καφετέριες στις τουριστικές περιοχές και στις εμπορικές πιάτσες.

Ως εκ τούτου, το να βρεθεί επαγγελματίας ύστερα από 18 μήνες lockdown ο οποίος θα αυξήσει την τιμή του βασικού του προϊόντος κατά 150 και 200%, συνιστά οικονομική αυτοκτονία. Και μάλιστα από επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενισχυθεί οικονομικά από το δημόσιο, είτε μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, είτε μέσω των αναστολών είτε μέσω άλλων μέτρων στήριξης.

Διαβάστε Επίσης

Σε περιόδους αύξησης των πρώτων υλών, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί ανατιμητική ψυχολογία στην αγορά. Δηλαδή, ο καταναλωτής να "βομβαρδιστεί" με πληροφορίες για διπλασιασμό στην τιμή του καφέ και να "αποδεχτεί" την όποια αύξηση του κόστους επιδιώξει να μετακυλήσει στον τιμοκατάλογο ο επαγγελματίας. Η αλήθεια είναι ότι η ξηρασία στην Βραζιλία που συνεχίστηκε με έναν παγετό, προκάλεσε ζημιά στην παραγωγή και η διεθνής τιμή εκτοξεύτηκε.

Πράγματι, από τις αρχές του χρόνου έχει καταγραφεί άνοδος της τάξεως του 53,6%. Στην διεθνή τιμή όμως, όχι στην τιμή που πουλάει ο προμηθευτής στην καφετέρια. Αν κάποιος επισκεφτεί μια αλυσίδα supermarket ή ένα κατάστημα που πουλάει σε επαγγελματίες, θα διαπιστώσει ότι η τιμή ενός κιλού καφέ που το καλοκαίρι είχε 20 ευρώ, σήμερα δεν πωλείται 30 ευρώ. Μέχρι μάλιστα και τις αρχές της εβδομάδας αρκετοί προμηθευτές δεν είχαν καν αλλάξει τις τιμές εκμεταλλευόμενοι το στοκ τους.

Πέραν της όποιας αύξησης γίνει στην τιμή χονδρικής του καφέ, υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο. Όταν βγάζει τιμοκατάλογο μια καφετέρια, λαμβάνει υπόψη της όλο το κόστος. Το μισθολογικό, το ενοίκιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τις τιμές στα ποτήρια και τα είδη συσκευασίας. Το μισθολογικό κόστος δεν έχει αυξηθεί.

Διαβάστε Επίσης

Το ενοίκιο επίσης καθώς μετά την πανδημία και τα μηδενικά ενοίκια ακόμη η αγορά δεν έχει βρει τα πατήματά της. Ο καφές αυτός καθ’ αυτός είναι πολύ μικρό κομμάτι του τελικού κόστους. Σε έναν espresso που πωλείται σήμερα προς 1,5 ευρώ, είναι ζήτημα αν ο καφές από μόνος του κοστίζει περισσότερο από 15-20 λεπτά η μερίδα, όσο καλή ποικιλία και αν χρησιμοποιεί.

Συμπέρασμα: Κοινή γραμμή για το ποιες θα είναι οι αυξήσεις στον σερβιριζόμενο καφέ δεν μπορεί να υπάρξει. Τα σενάρια για τιμή 5 ευρώ (εκτός και αν μιλάμε για υπερπολυτελή σημεία πώλησης) δεν έχουν καμία βάση. Αυξήσεις μπορεί να υπάρξουν θα είναι όμως της τάξεως των λεπτών του ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 17 Σεπ 2021 | 08:14

Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Σεπ 2021 | 07:54

Φορολογικές δηλώσεις: Αυξάνονται οι δικαιούχοι έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και επιδομάτων τέκνων, θέρμανσης και ρεύματος

Με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στις φετινές δηλώσεις θα προκύψει ο αριθμός των δικαιούχων έκπτωσης 50% για το φετινό ΕΝΦΙΑ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Σεπ 2021 | 07:41

Νέα μέτρα στήριξης: Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια

"Μαξιλάρι" της τάξεως των 700-800 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση και νέων μέτρων στήριξης ακόμη και μέσα στο 2021, φαίνεται να έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 14 Σεπ 2021 | 08:14

Πότε συμφέρει η γονική παροχή - Τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και οι ημερομηνίες κλειδιά για την απόφαση

Αλλάζει το σκηνικό μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και ταυτόχρονα να αυξήσει το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές.

13 Σεπ 2021 | 15:09

Ιδού ο νέος ΕΝΦΙΑ: Ενα ποσό ανά τετραγωνικό και τέλος στις "κρυφές χρεώσεις"

Ένα απλό και δίκαιο φόρο, ο οποίος δεν θα έχει "κρυφές χρεώσεις" και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα όσους θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, θα παρουσιάσει τον χειμώνα το οικονομικό επιτελείο.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 12 Σεπ 2021 | 18:08

Για ποιους θα "κουρευτούν" οι επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79%

Το τεράστιο κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ποσοστό που φτάνει έως και το 79%, είναι αυτό που θα ευνοήσει περισσότερο τους επαγγελματίες

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ 11 Σεπ 2021 | 09:54

ΔΕΘ: "Κούρεμα" ΕΝΦΙΑ, μειώσεις εισφορών, επιδοτήσεις δανείων και θέρμανσης - Το οικονομικό "πακέτο" Μητσοτάκη

Το κράτος θα πληρώνει το μισό λογαριασμό του ρεύματος και της θέρμανσης των ευάλωτων - Τα "δώρα" της ΔΕΘ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ 09 Σεπ 2021 | 08:55

Παρατείνεται η "Γέφυρα": Το Δημόσιο θα πληρώνει το 35% της δόσης 120.000 στεγαστικών δανείων για 3 μήνες ακόμη

Για ακόμη ένα τρίμηνο το δημόσιο θα πληρώσει το 35% της δόσης του στεγαστικού δανείου τουλάχιστον 80.000 δανειοληπτών.

ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ 08 Σεπ 2021 | 09:25

Ανάλυση: Γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει φέτος το +5%

Οι υπολογιστές έχουν πάρει φωτιά στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επικαιροποιηθεί ο στόχος για την πορεία του φετινού ΑΕΠ. Το +3,6% που ήταν ο στόχος μέχρι τώρα για το σύνολο της χρονιάς είναι πλέον διασφαλισμένο.