Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Τόνωση της οικοδομής και της αγοράς ακινήτων από το «πάγωμα» του ΦΠΑ

Νεόδμητο ακίνητο με τιμή χαμηλότερη από τα 1600-1700 ευρώ δύσκολα θα βρει κάποιος σε όποιο σημείο της ελληνικής επικράτειας και αν ψάξει, ειδικά δε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δύο οι λόγοι: πρώτον η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για την απόκτηση γης κάτι που "εξαφανίζει" τα οικόπεδα ειδικά τα μικρότερης επιφάνειας που απευθύνονται σε ιδιώτες και μικρούς κατασκευαστές και δεύτερον στην σημαντική -και συνεχιζόμενη- αύξηση του κατασκευαστικού κόστους το οποίο προσεγγίζει αισίως τα 1200-1300 ευρώ για μια καλής ποιότητας κατασκευή.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις και στα καύσιμα αλλά και στα μέταλλα -ιδιαίτερα σε χαλκό, αλουμίνιο και σίδηρο- έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στον χώρο της οικοδομής καθώς οι ανατιμήσεις είναι πλέον συχνές το τελευταίο διάστημα.

"Μας αλλάζουν την τιμή του χαλκού ανά δυο εβδομάδες" υποστηρίζει λιανέμπορος με υδραυλικά είδη" δίνοντας τον… τόνο για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά. Μια κατάσταση που μένει να φανεί αν θα εξελιχθεί σε προσωρινή ή μόνιμη κάτι που ήδη δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Ο λόγος; Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τους τελευταίους μήνες συντελώντας στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το θέμα είναι κατά πόσο οι ανατιμήσεις στο κόστος κατασκευής θα "σπρώξει" τις τιμές των ακινήτων σε τέτοια ύψη ώστε να περιοριστεί αισθητά ο αριθμός των υποψήφιων αγοραστών.

Διαβάστε Επίσης

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα κάτι που φαίνεται και από τους δείκτες τιμών ακινήτων της spitogatos. Τα στοιχεία αφορούν σε μέσες τιμές πώλησης ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές, τόσο νεόδμητων όσο και μεταχειρισμένων.

Ο πίνακας δείχνει ότι σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, οι ανατιμήσεις στο φετινό γ’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό κυμαίνονται από 7-10%, ποσοστό που μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για πωλήσεις ακινήτων.

Στα Βόρεια και στα Νότια Προάστια, οι μέσες τιμές πώλησης έχουν ξεφύγει πλέον πάνω από τα 2500 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ στα νεόδμητα έχει πλέον σπάσει προς τα πάνω το φράγμα και για τις 3000-4000 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Ιδού ο πίνακας με τις μέσες τιμές πώλησης σε όλη την Ελλάδα:

οικονομία
οικονομία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ 8,37% 20 Νοε 2021 | 17:20

Ακίνητα: Μεγάλη αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων - Τα στοιχεία για Αττική και Θεσσαλονίκη

Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης μεγάλη, αλλά ηπιότερη σε σχέση με τα νεόδμητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Νοε 2021 | 08:27

Ακίνητα: Η εκρηξη ενοικίων φέρνει νέα γενιά αγοραστών - Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζει η αγορά διαμερισμάτων αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 06 Νοε 2021 | 12:27

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ - Στους λογαριασμούς του ρεύματος o λογαριασμός για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθεί τον Ιανουάριο και τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν τον Μάρτιο – Χαμηλότερος ο φόρος για τους περισσότερους

31 Οκτ 2021 | 10:58

Ακίνητα: Οι τράπεζες εγκρίνουν 7 στις 10 αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο - "Οδηγός" για όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι

Πήρε μπροστά μετά απο μια δεκαετία η αγορά ακινήτων με τις τράπεζες να δίνουν το πράσινο φως στις αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 23 Νοε 2021 | 09:05

Πώς θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ μέσα στον Δεκέμβριο σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες – Ποιος θα πάρει τι και πότε

Μισό δισ. ευρώ σε έως και 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μοιράσει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο. Τα τρία μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 22 Νοε 2021 | 08:03

Κούρεμα ως 75% στην επιστρεπτέα προκαταβολή: Πώς από μια επιδότηση 70.000 ευρώ θα επιστραφούν μόνο τα 20.230

Στην "προσωποποιημένη πληροφόρηση" θα εμφανιστεί και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο όσοι έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 21 Νοε 2021 | 08:32

Εκτόξευση τιμών στην αγορά ακινήτων: Γκαρσονιέρες νοικιάζονται έως... 600 ευρώ - Αναλυτικά παραδείγματα

Οι μεσίτες τονίζουν ότι αυτά που βλέπουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά ακινήτων παραπέμπουν σε άλλες εποχές προ μνημονίων.