Follow us

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΖΖ: Airbnb και «χρυσή βίζα» κινούν την ελληνική αγορά ακινήτων

Η προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό έχει πάψει να υφίσταται από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που υπήρχε από τον συγκεκριμένο μήνα και μετά ήταν η δυνατότητα ένταξης στην "πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας" η οποία δημιουργήθηκε και ενεργοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση συγκεντρώνοντας όμως ελάχιστη συμμετοχή λόγω των πολύ αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που είχαν τεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της αποτυχίας: παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέτεινε την λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, τελικώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τακτοποίηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων δεν έχουν ξεπεράσει παρά τις 4755 (και από αυτές είναι αμφίβολο το πόσες θα προχωρήσουν τελικώς).

Τι συμμετοχή προσδοκούσε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από περίπου 1,5 χρόνο όταν διαπραγματευόταν με τους θεσμούς το όλο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Πάνω από 150.000 δάνεια ενώ ακόμη και τα κονδύλια που συμπεριελήφθησαν στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά μετά και του 2020 για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων έμειναν αδιάθετα.

Όσο για το επιχείρημα που ακούστηκε από την αντιπολίτευση ότι "επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν πλειστηριασμοί" η απάντηση είναι επίσης προφανής: Δεν έγιναν πλειστηριασμοί επειδή οι περισσότεροι κόκκινοι δανειολήπτες είχαν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ένα "καταφύγιο" (όχι μόνο για τους έχοντες οικονομική αδυναμία αλλά και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) το οποίο επίσης καταργήθηκε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συμπέρασμα: ο πτωχευτικός κώδικας που ψηφίζεται (εκτός απροόπτου) σήμερα στην Βουλή δεν καταργεί κανένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, πολύ απλά διότι τέτοιο πλαίσιο δεν υπάρχει.

Πρόταση δυσπιστίας: Μύθοι και πραγματικότητες

Η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έδωσε το περιθώριο –σε ένα βαθμό- να αποκαλυφθούν μύθοι και πραγματικότητες σχετικά με το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας. Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών (υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των βουλευτών του ΜΕΡΑ 25 που αποχώρησαν).

Η δέσμευση που ακούστηκε χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταργήσει τον νέο πτωχευτικό μόλις επανέλθει στην εξουσία, χρίζει και περαιτέρω εξηγήσεων. Ποιο ακριβώς θα είναι το καθεστώς που θα υπάρχει μετά την κατάργηση.

Οι δύο επιλογές για την κύρια κατοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πράξη, οι δανειολήπτες, μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού (ενός νόμου που θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να διαγράψουν όλα τους τα χρέη και στις τράπεζες και στην εφορία ανακτώντας μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν και πάλι οικονομική δραστηριότητα) έχουν τις εξής επιλογές όσον αφορά στην κύρια κατοικία τους:

1. Καταρχήν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ το οποίο "κλείνει" στο τέλος του μήνα. Το πρόγραμμα αυτό ακόμη και για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης ώστε στη συνέχεια η δόση να επιδοτείται για ένα 9μηνο με υψηλά ποσοστά που θα φτάνουν ακόμη και στο 90%.

2. Κατά δεύτερον, και αυτό από την 1/1/2021 οπότε και θα ενεργοποιηθεί ο νέος πτωχευτικός, να καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα. Προβλέπεται και πάλι επιδότηση του στεγαστικού δανείου με ποσό που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Αυτή η επιδότηση είναι ουσιαστικά "επανάληψη" της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εφόσον δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα ρύθμισης του δανείου, υπάρχει πλέον η έσχατη λύση μεταβίβασης της κύριας κατοικίας στον ειδικό φορέα που θα δημιουργηθεί προκειμένου να ενοικιαστεί εκ νέου. Στο έσχατο στάδιο, ο νέος πτωχευτικός δεν προστατεύει την ιδιοκτησία αλλά το δικαίωμα οίκησης. Δηλαδή προστατεύει τον οφειλέτη από το να υποστεί τη διαδικασία της έξωσης. Φυσικά θα υποχρεούται να πληρώσει ενοίκιο αλλά και γι’ αυτό θα μπορεί να επιδοτηθεί εφόσον ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΡΙΖΑ 29 Σεπ 2023 | 11:11

Σόου Κασσελάκη με βίντεο μέσα από το γραφείο του στη Βουλή: Θα τους τρελάνουμε με προτάσεις και παρεμβάσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο μέσα από το γραφείο του στη Βουλή έκανε λόγο για ένα νέο μοντέλο παραγωγής πολιτικής.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 29 Σεπ 2023 | 10:40

Απασφάλισε ο Κούγιας για τη θητεία Κασσελάκη: Μας θεωρεί μ@λ@@ς που υπηρετήσαμε στα σύνορα - "Διακοπές με αληθινούς άντρες"

"Θα εκπληρώσει και τη στρατιωτική του θητεία κάνοντας "ευχάριστες" διακοπές μαζί με νεαρούς αληθινούς άντρες", λέει ο Κούγιας για τη θητεία του κ. Κασσελάκη.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. 29 Σεπ 2023 | 10:13

Ηλιόπουλος: Όλα υπό συζήτηση αν χρειαστεί να παραιτηθώ για να γίνει βουλευτής ο Κασσελάκης

"Οι άνθρωποι που ανακινούν αυτό το θέμα δεν προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, διότι από το κόμμα εμένα δεν μου ζήτησαν ποτέ να παραιτηθώ", είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Όθωνας Ηλιόπουλος.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ 29 Σεπ 2023 | 09:03

Ο Γεροτζιάφας εξηγεί γιατί έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έχει χαρακτηριστικά ακραίου Κέντρου

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές προς τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη.

ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2023 | 22:15

Κοινή δήλωση Κασσελάκη-Φάμελλου: "Κυβερνητικό πραξικόπημα σε ΑΔΑΕ και ΕΣΡ με ακροδεξιό deal"

Καταγγέλλουν πως "κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη που πλήττουν βάναυσα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα μας".

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 28 Σεπ 2023 | 20:08

Αlco: Χειρότερη εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη, μπροστά με 17% διαφορά η ΝΔ - Απογοήτευση για την κυβέρνηση

Δυσαρεστημένοι από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία οι πολίτες - Επιφυλακτικοί για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΤΑΚΕΣ "ΦΩΤΙΑ" 28 Σεπ 2023 | 19:43

Το απολαυστικό βίντεο του Luben για τον Κασσελάκη: Το σόου στο Σύνταγμα, το αγαπημένο φαγητό και το διαβόητο παρκούρ

Το Luben έφτιαξε ένα βίντεο απολαυστικό με τις ατάκες και τις στιγμές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2023 | 18:36

Ο Σπίρτζης "καρφώνει" τον Κασσελάκη: Σε μια εβδομάδα δεν μπορείς να βρεις χώρο για σχολείο, ούτε να χτίσεις

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης φιλοξενήθηκε στο One Channel

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ 28 Σεπ 2023 | 18:18

Επικοινωνιολόγος για Στέφανο Κασσελάκη: Πλέον υπάρχει χρόνος για φθορά και αποδόμησή του

Το σχόλιο του επικοινωνιολόγου και συγγραφέα Μάνου Σιφονιού για το "φαινόμενο" Στέφανος Κασσελάκης

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 28 Σεπ 2023 | 17:15

Πάνος Καμμένος: Τα μαζεύει για την εξόντωση τρωκτικών στον ΣΥΡΙΖΑ - Δεν θα την... κάνει ο ναύαρχος Αποστολάκης

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρει ότι την εξολόθρευση των τρωκτικών στα πλοία την κάνει χαμηλόβαθμος ναυτικός

ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 28 Σεπ 2023 | 15:40

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Την επόμενη Πέμπτη η συνεδρίαση της ΚΟ με πρόεδρο τον Κασσελάκη

Την επόμενη Πέμπτη η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 28 Σεπ 2023 | 13:20

Βόμβα από Βούτση: Αποκαλύπτει το "βρώμικο" παρασκήνιο της εκλογής Κασσελάκη - Οι κρυφοί υποστηρικτές, οι φήμες και ο Τσίπρας

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αποκαλύπτει τι προηγήθηκε της εκλογής Κασσελάκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2023 | 12:39

Ο Κασσελάκης στο... χακί: Πάει φαντάρος για 20 μέρες στην παραμεθόριο - Θα εξαγοράσει την υπόλοιπη θητεία του

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανήκει στην ειδική κατηγορία των Ελλήνων Εξωτερικού που μπορεί να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις μέχρι το 38o έτος της ηλικίας του, υπηρετώντας 20 ημέρες.