Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΝΖΖ: Airbnb και «χρυσή βίζα» κινούν την ελληνική αγορά ακινήτων

Η προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό έχει πάψει να υφίσταται από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που υπήρχε από τον συγκεκριμένο μήνα και μετά ήταν η δυνατότητα ένταξης στην "πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας" η οποία δημιουργήθηκε και ενεργοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση συγκεντρώνοντας όμως ελάχιστη συμμετοχή λόγω των πολύ αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που είχαν τεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της αποτυχίας: παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέτεινε την λειτουργία της πλατφόρμας μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, τελικώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τακτοποίηση των κόκκινων στεγαστικών δανείων δεν έχουν ξεπεράσει παρά τις 4755 (και από αυτές είναι αμφίβολο το πόσες θα προχωρήσουν τελικώς).

Τι συμμετοχή προσδοκούσε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από περίπου 1,5 χρόνο όταν διαπραγματευόταν με τους θεσμούς το όλο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας; Πάνω από 150.000 δάνεια ενώ ακόμη και τα κονδύλια που συμπεριελήφθησαν στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά μετά και του 2020 για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων έμειναν αδιάθετα.

Όσο για το επιχείρημα που ακούστηκε από την αντιπολίτευση ότι "επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγιναν πλειστηριασμοί" η απάντηση είναι επίσης προφανής: Δεν έγιναν πλειστηριασμοί επειδή οι περισσότεροι κόκκινοι δανειολήπτες είχαν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη ένα "καταφύγιο" (όχι μόνο για τους έχοντες οικονομική αδυναμία αλλά και για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) το οποίο επίσης καταργήθηκε με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συμπέρασμα: ο πτωχευτικός κώδικας που ψηφίζεται (εκτός απροόπτου) σήμερα στην Βουλή δεν καταργεί κανένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας, πολύ απλά διότι τέτοιο πλαίσιο δεν υπάρχει.

Πρόταση δυσπιστίας: Μύθοι και πραγματικότητες

Η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, έδωσε το περιθώριο –σε ένα βαθμό- να αποκαλυφθούν μύθοι και πραγματικότητες σχετικά με το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας. Η πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών (υπέρ της πρότασης δυσπιστίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των βουλευτών του ΜΕΡΑ 25 που αποχώρησαν).

Η δέσμευση που ακούστηκε χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταργήσει τον νέο πτωχευτικό μόλις επανέλθει στην εξουσία, χρίζει και περαιτέρω εξηγήσεων. Ποιο ακριβώς θα είναι το καθεστώς που θα υπάρχει μετά την κατάργηση.

Οι δύο επιλογές για την κύρια κατοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πράξη, οι δανειολήπτες, μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού (ενός νόμου που θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να διαγράψουν όλα τους τα χρέη και στις τράπεζες και στην εφορία ανακτώντας μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν και πάλι οικονομική δραστηριότητα) έχουν τις εξής επιλογές όσον αφορά στην κύρια κατοικία τους:

1. Καταρχήν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ το οποίο "κλείνει" στο τέλος του μήνα. Το πρόγραμμα αυτό ακόμη και για τα κόκκινα δάνεια προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης ώστε στη συνέχεια η δόση να επιδοτείται για ένα 9μηνο με υψηλά ποσοστά που θα φτάνουν ακόμη και στο 90%.

2. Κατά δεύτερον, και αυτό από την 1/1/2021 οπότε και θα ενεργοποιηθεί ο νέος πτωχευτικός, να καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα. Προβλέπεται και πάλι επιδότηση του στεγαστικού δανείου με ποσό που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Αυτή η επιδότηση είναι ουσιαστικά "επανάληψη" της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Εφόσον δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα ρύθμισης του δανείου, υπάρχει πλέον η έσχατη λύση μεταβίβασης της κύριας κατοικίας στον ειδικό φορέα που θα δημιουργηθεί προκειμένου να ενοικιαστεί εκ νέου. Στο έσχατο στάδιο, ο νέος πτωχευτικός δεν προστατεύει την ιδιοκτησία αλλά το δικαίωμα οίκησης. Δηλαδή προστατεύει τον οφειλέτη από το να υποστεί τη διαδικασία της έξωσης. Φυσικά θα υποχρεούται να πληρώσει ενοίκιο αλλά και γι’ αυτό θα μπορεί να επιδοτηθεί εφόσον ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ… 24 Νοε 2020 | 12:35

ΣΥΡΙΖΑ για Γεραπετρίτη και κλίνες ΜΕΘ: Κακοποιεί την λογική, τυμβωρυχία της κυβέρνησης

Εντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη για τις κλίνες ΜΕΘ

ΡΟΛΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ 24 Νοε 2020 | 08:06

Τζο Μπάιντεν: Αυτά είναι τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ - Με "άρωμα" Ομπάμα

Έτοιμος να κυβερνήσει ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ - Ποιοι θα είναι στο τιμόνι της κυβέρνησης.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 23 Νοε 2020 | 18:55

Βουλή: Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα

Κόντρα Σκουρλέτη - Βρούτση για την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για Τσίπρα, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα για το Πολυτεχνειο

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 13:49

Τροπολογία Κινήματος Αλλαγής για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Με τροπολογία του στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ προτείνει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 23 Νοε 2020 | 13:42

Επίσκεψη Τσίπρα στο "Γεννηματάς": Η χώρα βιώνει μια τραγωδία και η κυβέρνηση δεν ενισχύει το ΕΣΥ [εικόνες]

"Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όρια του, οφείλουμε να το στηρίξουμε ουσιαστικά", είπε μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας.

ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Νοε 2020 | 13:00

ΣΥΡΙΖΑ κατά Άδωνι Γεωργιάδη: Πανηγυρίζει την ώρα που η χώρα έχει φθάσει να χάνει πάνω από 100 ανθρώπους την ημέρα

Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 23 Νοε 2020 | 07:29

Βήμα – βήμα το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα: "Οχι" ειδικών για την εστίαση, τι θα γίνει με τα σχολεία

Η αγορά θα ανοίξει όταν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, στην οποία ελπίζουν οι ειδικοί την ώρα που το Σαββατοκύριακο θρηνήσαμε 211 θύματα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ "ΣΟΒΑΡΗΣ" ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ 22 Νοε 2020 | 17:57

Επίθεση Φίλη για τις εικόνες με στρατιωτικά και θρησκευτικά σύμβολα στη Βουλή - Στυγνή προσβολή της Δημοκρατίας

Ο Νίκος Φίλης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την προβολή εικόνων με στρατιωτικό και θρησκευτικό περιεχόμενο στο κτίριο της Βουλής.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ 22 Νοε 2020 | 13:38

"Κοράκια" made in SYRIZA

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, "επενδύει" στους θανάτους.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ 21 Νοε 2020 | 15:28

ΝΔ: Με τη δράση "Έχεις Εμένα" κανείς δεν μένει μόνος του

Μέσω της νέας δράσης "έχεις εμένα" η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ, μας καλεί να μην ξεχάσουμε τους μοναχικούς ανθρώπους.

«ΦΕΡΕΙ ΑΚΕΡΑΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» 20 Νοε 2020 | 19:52

Τσίπρας: Εγκληματικά ανίκανη και ιδεοληπτική η κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πανδημία

"H κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών", δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 20 Νοε 2020 | 17:22

Παρατηρητήριο Fake news της ΝΔ: "Στημένη" η φωτογραφία με τα παιδιά στο καφενείο της Ηλείας

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει τον κοινοτάρχη για Fake news κατ' εντολήν της Κουμουνδούρου