Follow us

Γιατί εκτοξεύεται η τιμή των αγροτικών προϊόντων: 0,80€ εισπράττει ο παραγωγός για την ντομάτα, 2€ η τιμή στο σούπερ μάρκετ

Στον κατάλογο των προϊόντων που φεύγουν χαμηλά από το χωράφι για να καταλήξουν πανάκριβα στο ράφι και οι ντομάτες. Ποια άλλα προϊόντα πληρώνουμε ακριβά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Για ένα κιλό λάδι, ο παραγωγός πληρώνεται 8 με 10 ευρώ αλλά ο τελικός καταναλωτής φτάνει να το πληρώνει ακόμη και 16-17 ευρώ. Για ένα κιλό μπρόκολο, ο αγρότης θα πάρει ένα ευρώ αλλά στη λιανική η τιμή του θα φτάσει στα 2,6 ευρώ. Τα μήλα τύπου στάρκιν θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους από τα 0,6 ευρώ και θα φτάσουν στον τελικό καταναλωτή στα 1,45 ευρώ ενώ για ένα μαρούλι από τα 20 λεπτά που θα εισπράξει ο παραγωγός θα καταλήξουμε εμείς να πληρώνουμε πάνω από 68 λεπτά.

Στον κατάλογο των προϊόντων που φεύγουν χαμηλά από το χωράφι για να καταλήξουν πανάκριβα στο ράφι και οι ντομάτες: 80 λεπτά εισπράττει ο παραγωγός για το κιλό, στα 2 ευρώ καταλήγει η τιμή λιανικής.

H "τέλεια καταιγίδα" στον αγροτικό τομέα

Αν μη τι άλλο, η κάθοδος των τρακτέρ στο Σύνταγμα έγινε η αιτία το φλέγον θέμα της ακρίβειας να έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και το σύνθημα "χωρίς εμάς τι θα φας" να προβληματίσει. Ο πρωτογενής τομέας έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την "τέλεια καταιγίδα" και οι συνέπειες είναι ορατές σε όλους. Ο παραγωγός αντιμετωπίζει ειδικά τα τελευταία χρόνια την αύξηση του ενεργειακού κόστους, την εκτόξευση των πρώτων υλών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ), την έλλειψη εργατικών χεριών -η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση και του εργατικού κόστους και φυσικά αντιμετωπίζει το νούμερο ένα πρόβλημα: την κλιματική κρίση.

Η πλημμύρα στη Θεσσαλία ήταν το μεγάλο χτύπημα αλλά δεν ήταν το μόνο. Η ακαρπία των τελευταίων μηνών είναι ένας από τους βασικούς λόγους αύξησης των τιμών χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ενισχύεται το εισόδημα των αγροτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λάδι. Χρυσή η τιμή που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής. Προκύπτει όμως μεγαλύτερο κέρδος όταν η παραγωγή έχει γκρεμιστεί;

Τα προβλήματα της επικαιρότητας -κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση ακόμη και το δημογραφικό καθώς ο αγροτικός κόσμος της χώρας γερνάει ταχύτητα, διάδοχη κατάσταση δεν υπάρχει ενώ η οικονομική κρίση της τελευταίας 10ετίας έφερε και την έλλειψη εργατικών χεριών- έρχονται να προστεθούν στα δομικά προβλήματα που προϋπήρχαν. Ο κατακερματισμένος κλήρος, η έλλειψη επενδύσεων, η περιορισμένη χρήση της τεχνολογίας, η πολύ περιορισμένη συνένωση δυνάμεων ώστε να αυξάνεται η διαπραγματευτική ικανότητα, είναι προβλήματα που διογκώνονται σε περιόδους όπως η τωρινή.

Διαβάστε Επίσης

Από την 1η Μαρτίου, το υπουργείο Ανάπτυξης θα ενεργοποιήσει ακόμη ένα μέτρο με στόχο να ελέγξει ένα από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν: την τεράστια διαφορά που χωρίζει την τιμή από το χωράφι στο ράφι. Πρακτικά, αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα ελέγχονται τα τιμολόγια των προμηθευτών ώστε να αποτυπώνεται η ανατίμηση από το ένα στάδιο στο άλλο ενώ δεν θα επιτρέπεται να δηλώνονται τεράστιες "τεχνητές" καταστροφές προϊόντων μέσα από την έκδοση πιστωτικών τιμολογίων. Το αποτέλεσμα θα φανεί στην πράξη.

Όμως, το πραγματικό πρόβλημα παραμένει: οι παραγωγοί έχουν περιορισμένη παραγωγή να διακινύσουν, περιορισμένη συνεργασία άρα και περιορισμένη διαπραγματευτική ικανότητα και αυτό δεν θα λυθεί με τον έλεγχο των τιμολογίων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 06 Απρ 2024 | 08:16

Αυτές είναι οι τροφές που "μιμούνται" το Ozempic και μειώνουν την πείνα

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερες ώρες, ελέγχοντας τα επίπεδα του σακχάρου

ΥΓΕΙΑ 30 Μαρ 2024 | 08:31

Αυτές είναι οι έξι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο - Πόσες μερίδες πρέπει να καταναλώνουμε

Μελέτες έχουν συσχετίσει τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 25 Μαρ 2024 | 23:50

Αγρότες κατέκλυσαν με τα τρακτέρ τους το κέντρο του Λονδίνου - "Όχι φαγητό, όχι μέλλον" το σύνθημά τους

Οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να επιβάλει την ακριβέστερη σήμανση των τροφίμων και να λάβει μέτρα για να βελτιωθεί η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 23 Απρ 2024 | 11:04
ΛΟΓΩ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 21 Απρ 2024 | 10:02

Αλλαγές και εκπλήξεις με το επίδομα παιδιού: Ποιοι το χάνουν, ποιοι θα παίρνουν περισσότερα [παραδείγματα]

Οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων που θα υποστούν αυτή την απώλεια των 300-350 ευρώ (ή και περισσότερων χρημάτων ανάλογα με την μεταβολή του εισοδήματος) θα είναι δεκάδες χιλιάδες.

ΜΕ ΔΙΟΡΙΑ 19 Απρ 2024 | 09:16

Πώς θα "σβήσετε" τόκους αναβιώνοντας τη ρύθμιση οφειλών στην εφορία - Αφορά 215.000 οφειλέτες

Περίπου 215.000 φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία που έχασαν κατά το παρελθόν τις ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 29 Απριλίου να πληρώσουν τις δόσεις που "χάθηκαν" και να αναβιώσουν τη ρύθμιση.

19 Απρ 2024 | 07:33

Φωτιά στο πετρέλαιο βάζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - 90 δολάρια το βαρέλι

Η πολύ μεγάλη άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η περαιτέρω αύξηση του χρυσού στα 2.400 δολάρια η ουγκιά ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών μετά τις αναφορές για εκρήξεις στο έδαφος της Συρίας.

ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ 17 Απρ 2024 | 15:38

Πώς τo… ισχυρό δολάριο κάνει ακόμα πιο ακριβό το κόστος της πασχαλινής εξόδου για τους Ελληνες

Όσο ισχυρότερο είναι το δολάριο, τόσο ακριβότερα αγοράζουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ 15 Απρ 2024 | 13:03
ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 11 Απρ 2024 | 11:10

Αυτές είναι οι αυξήσεις που θα δουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυταπασχολούμενοι από το 2025

Τα εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων μπορούν να σχηματίσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς μεταφράζεται στην πράξη το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 10 Απρ 2024 | 11:41

Τα σοκολατένια αυγά του Πάσχα, "θύματα" της κλιματικής κρίσης: Πάνω από τα 100€ το κιλό η τιμή τους

"Πρωταγωνιστής" των συζητήσεων -και των παραπόνων όσον αφορά στο ύψος των τιμών- δεν θα είναι το παραδοσιακό αρνί αλλά το σοκολατένιο αυγό.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 09 Απρ 2024 | 09:14

Πότε θα κόβεται το ρεύμα αν αφήνουμε απλήρωτους τους λογαριασμούς - Τέλος το κόλπο με τους παρόχους

Με τον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό, ο πάροχος θα σας στείλει προειδοποίηση, ενώ ο δεύτερος απλήρωτος λογαριασμός μπορεί να οδηγήσει και στην αποστολή εντολής διακοπής ηλεκτροδότησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Απρ 2024 | 09:40

Τα "μυστικά" του φετινού ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα, ποιοι θα πληρώσουν τα διπλάσια από πέρυσι

Περίπου 300.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ από πέρυσι - Ποιοι θα χάσουν την έκπτωση του 50% που προβλέπει η νομοθεσία - Από τον Ιούλιο θα πληρώνουμε διπλούς φόρους