Follow us

Γιατί εκτοξεύεται συνεχώς η τιμή της φέτας - Πόσο απέχει από το να γίνει... παρμεζάνα

Η άνοδος στην τιμή της φέτας το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ελληνικά ψυγεία, αλλά και διεθνώς, έχει φέρει νέα δεδομένα για το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η άνοδος στην τιμή της φέτας το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ελληνικά ψυγεία, αλλά και διεθνώς, έχει φέρει νέα δεδομένα για το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη διαδραμάτισαν οι ακριβές ζωοτροφές, η τιμή των οποίων ενέχει κυρίαρχο ρόλο στην εξέλιξη του κόστους για το τελικό προϊόν.

Ο λόγος είναι ότι οι βασικές πρώτες ύλες των ζωοτροφών αποτελούν δημητριακά και σπόροι που σε σημαντικό ποσοστό προέρχονται και από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των συγκεκριμένων πρώτων υλών για την Ευρώπη.

Η πρόσφατη συμφωνία της Ρωσίας με την Ουκρανία που ανοίγει και πάλι τα λιμάνια της Ουκρανίας και επιτρέπει την διακίνηση των εν λόγω πρώτων υλών, θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα θετικά ως προς την καταρχήν μείωση των τιμών τους και κατ’ επέκταση ως παράγοντας περιορισμού του κόστους που συνδέεται με τις ζωοτροφές και τη σίτιση των κοπαδιών από τους κτηνοτρόφους, την τιμή στο γάλα και εν κατακλείδι το τελικό προϊόν που ονομάζεται φέτα.

Στην Ελλάδα η τιμή στη φέτα είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με πριν από έναν χρόνο στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, με την καθαρή τιμή που αγοράζουν οι αλυσίδες από την γαλακτοβιομηχανία το εθνικό τυρί της Ελλάδας, να κυμαίνεται για τη συσκευασμένη μεταξύ 7,8 έως και 8,1 ευρώ το κιλό, ενώ η τιμή για την χύμα φέτα που κόβεται στον πάγκο των τυριών, είναι περίπου κατά 20% (6,5-7,3 ευρώ το κιλό) χαμηλότερη σε σχέση με την συσκευασμένη.

Οι καθαρές τιμές που προαναφέρονται εξαρτώνται ωστόσο από τις επιμέρους συμφωνίες των βιομηχανιών παραγωγής με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πρόκειται ουσιαστικά για τις τιμές πώλησης στη χονδρική.

Διαβάστε Επίσης

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που στην ελληνική αγορά αποτελεί θέμα χρόνου η οριστικοποίηση των συμβολαίων της γαλακτοβιομηχανίας με τους κατά τόπους κτηνοτρόφους πανελλαδικά για την προμήθεια αιγοπρόβειου γάλακτος, με τη μέση τιμή της αγοράς ανά κιλό πρόβειου γάλακτος που αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη της φέτας να κινείται επί του παρόντος στο 1,30 ευρώ. Ταυτόχρονα υπολογίζεται από στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας ότι μπορεί να αγγίξει με τα νέα συμβόλαια σε ανώτατη τιμή το 1,45 ευρώ.


Το παράδειγμα του πεκορίνο Ρομάνο και της παρμεζάνας Ρετζιάνο

Ταυτόχρονα παραδοσιακά προϊόντα της Ιταλίας όπως το πεκορίνο Ρομάνο ή η παρμεζάνα Ρετζιάνο, καταγράφουν χονδρική τιμή πώλησης περί τα 11 ευρώ το κιλό, επίσης επηρεαζόμενα το τελευταίο διάστημα από την αύξηση στο κόστος παραγωγής τους. Σε κάθε περίπτωση εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και το ποσοστό αύξησης στην τιμή του γάλακτος αγγίξει το προαναφερόμενο 12%, δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή χονδρικής στη συσκευασμένη φέτα να φτάνει και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και να ξεπερνάει τα 9 ευρώ. Η απόσταση πάντως που μέχρι στιγμής χωρίζει τη φέτα από τα δύο ιταλικά τυριά, όλα τους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, φαίνεται να είναι αρκετά μακρινή.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα στις τιμές που αναμένονται μέσα από τα καινούργια συμβόλαια με τους κτηνοτρόφους σε λίγες ημέρες από σήμερα, θα μπορούσαν να αλλάξουν και επί της ουσίας να μειώσουν την απόσταση τιμής που χωρίζει τη φέτα από το πεκορίνο Ρομάνο και την παρμεζάνα Ρετζιάνο.

Διαβάστε Επίσης

Φαινόμενα εισαγωγών γάλακτος

Την ίδια στιγμή πάντως, πηγές με ενδελεχή γνώση της αγοράς αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τα φαινόμενα εισαγωγών πρόβειου γάλακτος για χρήση του στην παραγωγή της φέτας είχαν περιοριστεί, λόγω και της αυστηροποίησης της νομοθεσίας και των ελέγχων από την εποχή που ήταν υπουργός ο Μάκης Βορίδης, πλέον έχουν αρχίσει και πάλι να επανέρχονται στο προσκήνιο.

Κύριος λόγος της ενίσχυσης κινήσεων αυτής της μορφής φαίνεται να είναι η έλλειψη ποσοτήτων πρόβειου γάλακτος από τους κτηνοτρόφους, όπου σε αρκετές των περιπτώσεων εμφανίζονται φαινόμενα υποσιτισμού των κοπαδιών λόγω των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές αλλά και σφαγής κοπαδιών με το κρέας αυτό να οδηγείται στις βιτρίνες των κρεοπωλείων.

Σε κάθε περίπτωση όμως και το φθηνότερο εισαγόμενο γάλα, αποτελεί για κάποιους σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένα ισχυρό κίνητρο έναντι του ακριβότερου ελληνικού. Κύρια πηγή εισαγωγής φαίνεται να είναι η Ιταλία, όπως λένε οι πηγές αυτές που πρόσκεινται σε ελληνική γαλακτοβιομηχανία, ενώ διατηρούν και θεσμικό ρόλο στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Η τιμή στο εισαγόμενο – κυρίως εκ Σαρδηνίας – πρόβειο γάλα κυμαίνεται στο 1,15 με 1,20 το κιλό, συμπεριλαμβανομένου του μεταφορικού κόστους, έναντι του ελληνικού με τιμή κατά μέσο όρο στο 1,30 ευρώ το κιλό. Σχετικές καταγγελίες για εισαγωγές γάλακτος από την Ιταλία επικαλείται εσχάτως και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος.

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 19 Φεβ 2024 | 20:58

Σκρέκας για ακρίβεια: Θα δούμε άμεσα μειώσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

Ο Κ. Σκρέκας τονίζει ότι δόθηκε στους προμηθευτές ένα εύλογο διάστημα για να προσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους και ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από 1η Μαρτίου.

ΟΙ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ 19 Φεβ 2024 | 13:36

Χυμός Πορτοκάλι: Αυτό είναι το τέχνασμα της βιομηχανίας για να περιορίσει την έκρηξη τιμών - Πώς αφορά τους καταναλωτές

Οι δύο τρόποι της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής συσκευασμένου χυμού πορτοκάλι να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ 18 Φεβ 2024 | 16:04

Συνεχίζεται η μείωση στην αγορά ηλεκτρισμού – Tι σημαίνει για τα τιμολόγια ρεύματος

Τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος εμφανίζονται εξαιρετικά μειωμένες.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 16 Φεβ 2024 | 10:51

Τα 60 προϊόντα που μπαίνουν στο "στόχαστρο" για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Εφιαλτική άνοδος +68% στο ελαιόλαδο

Το υπουργείο Ανάπτυξης, ρίχνει στο τραπέζι ακόμη ένα "χαρτί" στην προσπάθεια τουλάχιστον να ανακόψει τις νέες ανατιμήσεις σε αρκετά βασικά προϊόντα.

ΕΝΤΟΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 11 Φεβ 2024 | 12:31

Μάχη στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ για την τιμή της φέτας

Όλες οι αλυσίδες προχωρούν σε προσφορές στη φέτα κατά την ίδια χρονική περίοδο.

9Η ΙΟΥΝΙΟΥ 10 Φεβ 2024 | 08:06

Γιατί οι κάλπες των ευρωεκλογών φοβίζουν το Μαξίμου: Ακρίβεια, αποχή, αγρότες και Βελόπουλος οι αντίπαλοι

Δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που εκφράζουν φόβους ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις μπορούν να "σημαδέψουν" το αποτέλεσμα της κάλπης

ΤΙ ΕΙΠΕ 06 Φεβ 2024 | 20:38

Μητσοτάκης για αγρότες: "Μέσω ΕΛΓΑ έχει δοθεί 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις, ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις εισφορές τους"

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ έθιξε το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων - "Η κυβέρνηση διαχειρίζεται δίκαια αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων"

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 05 Φεβ 2024 | 19:09

Σούπερ μάρκετ: Οι δήθεν προσφορές σε οικονομικές συσκευασίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Όπως φαίνεται στις τιμές των σούπερ μάρκετ, οι παραπλανητικές προσφορές δεν έχουν τέλος - Το ρεπορτάζ της εκπομπής "Ώρα Ελλάδος" του Open

ΣΤΟ TIK TOK 05 Φεβ 2024 | 15:22

"Με ένα Άρλεκιν ξεχνιέσαι"; Το χιουμοριστικό σποτ του ΠΑΜΕ για την ακρίβεια

Το χιουμοριστικό σποτ του ΠΑΜΕ για την ακρίβεια και... το Άρλεκιν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ 01 Φεβ 2024 | 23:11

Η Δέλτα και τα ellinika hoaxes αποκαλύπτουν την "απάτη" του Βελόπουλου με τη συσκευασία που δήθεν αφαιρεί τη μητρική φιγούρα

Τι ισχύει με τη θεωρία συνωμοσία σχετικά με τη συσκευασία γάλακτος της Δέλτα - Η ανάρτηση Βελόπουλου και η απάντηση της εταιρείας

ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ 01 Φεβ 2024 | 15:10

Ο Βελόπουλος είδε στη συσκευασία του γάλακτος της ΔΕΛΤΑ συνωμοσία εναντίον της ελληνικής οικογένειας- Απαιχτος

Η απίθανη ανάρτηση του Κυριάκου Βελόπουλου με τη νέα θεωρία συνωμοσίας που ανακάλυψε

ΝΔ 31 Ιαν 2024 | 20:22

Μετά τα 4 τοστ ήρθε και η... μία φλούδα καρπούζι του Βορίδη- Οργή στο Twitter: "κ. Μάκη, μας κακομαθαίνετε"

Ο υπουργός Επικρατείας, αφού υπεραμύνθηκε των μέτρων της κυβέρνησης για το ζήτημα, έκανε αναφορά στην "καταναλωτική συμπεριφορά στην Ελλάδα".

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 30 Ιαν 2024 | 14:09

Υπουργική απόφαση φρένο στα κόλπα των εταιρειών με τις προσφορές και τις εκπτώσεις- Πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εξέδωσε οδηγία για το πότε μπορεί και πότε όχι να γίνει "προσφορά προϊόντος"