Γιατί η Fed αποφάσισε να μην βάλει τέλος στο φθηνό χρήμα

Η Fed εμμένει στην πολιτική της, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια δανεισμού μεταξύ 0% & 0,25%. Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος πήρε προσωρινή αναβολή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί η Fed αποφάσισε να μην βάλει τέλος στο φθηνό χρήμα

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, που αναμενόταν με αγωνία στα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου από τους εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού κλάδου και όχι μόνο, έγινε. Τα βασικά επιτόκια δανεισμού διατηρήθηκαν αμετάβλητα μεταξύ 0% και 0,25%.

Ως εκ τούτου επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις εκείνης της μερίδας αναλυτών που είχαν προβλέψει ότι η πρόεδρος της FED Τζάνετ Γέλεν θα προτιμούσε να αναβάλει την πολυσυζητημένη αύξηση των βασικών επιτοκίων εξαιτίας των πρόσφατων σοβαρών αναταράξεων στις κινεζικές χρηματαγορές, αλλά και των ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα για τις οικονομικές εξελίξεις στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες.

Κίνδυνοι για τις αναδυόμενες οικονομίες

«Κάθε άλλο παρά εξεπλάγην. Θα με είχε σοκάρει αν η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκιά της. Διότι η αγορά θα ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από προετοιμασμένη γι' αυτό», σχολίασε ο Μπομπ Μισέλ, επικεφαλής επενδύσεων του επενδυτικού ομίλου J.P. Morgan Asset Management, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Την ελπίδα να καταστεί σύντομα εφικτή η αύξηση των βασικών επιτοκίων εξέφρασε ο Φόλκερ Τράιερ, ειδικός για τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK). Όπως διευκρίνισε, «η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή τη χρονική στιγμή θα ήταν επικίνδυνη, διότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές εστίες κρίσης παγκοσμίως -από την Κίνα μέχρι τη Βραζιλία. Πολλές χώρες με αναδυόμενες οικονομίες διάγουν περίοδο κρίσης. Με μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων η εκροή κεφαλαίων από αυτές τις χώρες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη από όσο είναι ήδη».

Η Fed «είναι δέσμια του αμετάβλητου των επιτοκίων της», εκτίμησε ο Ότμαν Λανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Targobank. Όπως εξήγησε, «μία πραγματική αλλαγή στην πολιτική του φθηνού χρήματος θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στη διαδικασία ανάκαμψης στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Εκτός αυτού, σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ με παράλληλες πολιτικές μηδενικών επιτοκίων στον υπόλοιπο κόσμο θα προκαλούνταν ισχυρή αύξηση της αξίας του δολαρίου». Ένα ισχυρότερο δολάριο θα είχε σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή δύο προφανείς επιπτώσεις. «Από τη μία θα πλήττονταν δραστικά οι αμερικανικές εξαγωγές και από την άλλη θα υπήρχε εκροή πολύ υψηλών χρηματικών ποσών από τις αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που θα προκαλούσε δραματική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας εκεί».

«Η FED επηρεάστηκε από την ισχυρή πίεση των χρηματαγορών»

Πάντως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσδοκούσαν ότι η FED θα έπαιρνε τη θαρραλέα απόφαση, ανακοινώνοντας απόψε την αύξηση των βασικών της επιτοκίων παρά τις ισχυρές αντενδείξεις. «Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι απογοητευτική και ασυνεπής», σχολίασε ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, «η FED επηρεάστηκε από την ισχυρή πίεση των χρηματαγορών. Μία πολιτική μηδενικών επιτοκίων δεν είναι κατάλληλη πλέον, καθότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται πια σε κρίση».

Κατά την άποψη του Μαρσέλ Φράτσερ, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χρηματαγορές δεν είναι η αύξηση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά η διαρκής αβεβαιότητα για την τροχιά των ΗΠΑ στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 08:18

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.