Follow us

Γιατί η οικοδομή σήμερα είναι πιο high tech από ποτέ;

Οι νέες οικοδομές και τα ανακαινισμένα κτήρια αξιοποιούν την τεχνολογία στο μέγιστο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Κάθε νέα κατασκευή σήμερα ενσωματώνει πλήθος προηγμένων τεχνολογιών οι οποίες, εξασφαλίζουν πως το κτήριο θα είναι ασφαλέστερο, οικονομικότερο και πολύ λειτουργικότερο σε σχέση με το παρελθόν. Ο ρόλος της τεχνολογίας ήδη παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς βασικό ζητούμενο είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα μίας οικοδομής.

Η εποχή των "έξυπνων" σπιτιών

Η σημερινή τάση στις κατοικίες λέγεται "smart home" και ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό συστημάτων τα οποία προσφέρουν υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και άνεση.

Οι δύο βασικές τεχνολογίες πίσω από κάθε έξυπνο σπίτι είναι οι θερμοστάτες τελευταίας τεχνολογίας που αξιοποιούν σειρά δεδομένων για τα βέλτιστα αποτελέσματα και το IoT (Internet of Things), δηλαδή, συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο διαδίκτυο και να επικοινωνούν μέσα από εφαρμογές.

Έτσι, ένα σπίτι μπορεί να επιτυγχάνει την ιδανική θερμοκρασία, να προετοιμάζει ζεστό νερό, να απενεργοποιεί αυτόματα τις ενεργοβόρες συσκευές, να ρυθμίζει τον φωτισμό και πολλές ακόμη δυνατότητες απομακρυσμένα, μέσα από ένα app στο smartphone.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν αφορά μόνο τις νέες κατασκευές, αλλά και τα παλιά κτήρια, τα οποία μέσα από σωστή μελέτη μπορούν και αυτά να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες τους απλά με την εγκατάσταση συστημάτων και αυτόνομων συσκευών.

Η θερμική θωράκιση πιο εύκολη από ποτέ

Πέρα από την τεχνολογία της υπολογιστικής, μεγάλα βήματα έχουν γίνει και στα μονωτικά υλικά.

Σήμερα κάθε νέα οικοδομή έχει μονώσεις που μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις θερμικές απώλειες χειμώνα-καλοκαίρι.

Για τα κτήρια των προηγούμενων δεκαετιών όπου υπάρχει απουσία μονωτικών υλικών ή αναποτελεσματικές μονώσεις, προσφέρεται η δυνατότητα ενίσχυσης με νέα υλικά.

Μπορεί να γίνει εγκατάσταση ειδικών μονωτικών στοιχείων σε μία πιθανή ανακαίνιση ή απλά το "ντύσιμο" του κτηρίου με "κέλυφος" το οποίο έχει τα ίδια αποτελέσματα και είναι ιδιαίτερα ελαφρύ και ανθεκτικό χωρίς να επηρεάζει την στατικότατα.

Χτίζοντας με γνώμονα τη βιωσιμότητα

Μαζί με τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, ζητούμενο σήμερα είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε μία νέα οικοδομή ή σε μία ανακαίνιση, να είναι και αυτά βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει να έχουν παραχθεί με την ελάχιστη δυνατή ενέργεια, να μην είναι τοξικά, να έχουν υψηλή αντοχή στις νέες κλιματολογικές συνθήκες και να μπορούν να ανακυκλωθούν κατά ένα μέρος.

Μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει στα συνθετικά δομικά υλικά, τις κόλλες και φυσικά τα χρώματα. Τα περισσότερα αντίστοιχα προϊόντα φέρουν σχετικές πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν πως είναι αποτέλεσμα ορθών πρακτικών και η χημική τεχνολογία που έχουν αξιοποιήσει είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Το αύριο φιλοξενείται σήμερα, στην έκθεση "ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022"

Οι επαγγελματίες που εργάζονται καθημερινά με υλικά, αναζητούν λύσεις που προσφέρουν ασφάλεια στην υγεία και το περιβάλλον, αλλά και τα μέγιστα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, πολλοί που επιθυμούν να προχωρήσουν ένα έργο θέλουν να γνωρίσουν εναλλακτικές τεχνικές.

Και οι δύο αυτές ομάδες μπορούν να βρουν τις λύσεις που χρειάζονται στο μεγαλύτερο επαγγελματικό event του κατασκευαστικού κλάδου, την έκθεση "ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2022" (εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, 14-16 Οκτωβρίου), όπου οι μεγαλύτερες εταιρείες και οι πιο εξειδικευμένοι κατασκευαστές και προμηθευτές δίνουν ραντεβού με το κοινό.

Σειρά καινοτόμων λύσεων, ομιλίες και επαγγελματικές συναντήσεις, προσφέρουν σε επισκέπτες και εκθέτες την ευκαιρία για τη σύναψη νέων συμφωνιών και την υλοποίηση νέων, πρωτοποριακών projects που αξιοποιούν στο μέγιστο την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα.

Η διαθεσιμότητα ελεύθερων περιπτέρων για τους υποψήφιους εκθέτες είναι ήδη ελάχιστη, καθώς η φετινή συνάντηση του κατασκευαστικού κλάδου θα είναι μία από τις μαζικότερες, αποδεικνύοντας την ανάκαμψη του κλάδου και την ανάδυση μίας νέας εποχής στην αγορά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 09 Δεκ 2022 | 11:26

Γιατί έρχονται μεγάλες αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου από Γενάρη - Ποιοι θα την "πληρώσουν"

Στις 20 Δεκεμβρίου που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια για τον Ιανουάριο, είναι πλέον πολύ πιθανό να ανακοινωθούν σημαντικές αυξήσεις τιμών.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 09 Δεκ 2022 | 10:55

Καλάθι του Αη Βασίλη: Οι 10 κατηγορίες παιχνιδιών που περιλαμβάνει - Κατατέθηκε η τροπολογία

Κατατέθηκε η τροπολογία για το καλάθι του Αη Βασίλη που αφορά στα παιδικά παιχνίδια.

ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ 3 ΔΟΣΕΙΣ 09 Δεκ 2022 | 09:38

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις - Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Εκπνέει σήμερα 9 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.

ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Δεκ 2022 | 08:29

Ο γόρδιος δεσμός με τις αυξήσεις στα διόδια - Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές υπουργείου και παραχωρησιούχων

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει αύξηση διοδίων, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

08 Δεκ 2022 | 14:04

Septona - Μασούτης: Μια μεγάλη "αγκαλιά φροντίδας" για τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης "Μέλισσα"

Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία πραγματοποιείται κάτω από την ομπρέλα του μεγάλου Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Septona "Φροντίζουμε Ήρωες".

08 Δεκ 2022 | 13:01

Meat Awards 2022: Ευβιότοποι - Εκλεκτά, βιολογικά και πολυβραβευμένα

Στους Ευβιότοπους διατηρούμε την ίδια αρχή με την οποία ξεκινήσαμε το 1981 στο βιολογικό αγρόκτημα μας των 26 στρεμμάτων.

08 Δεκ 2022 | 12:44

Απονομή βραβείου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της DUST+CREAM Λέανδρο Καρακατσάνη στην εκδήλωση του ΟΠΑΠ

Η εκδήλωση διεξήχθη στα πλαίσια του προγράμματος ΟΠΑΠ Forward που υλοποιείται σε συνεργασία με το διεθνή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor Greece.

ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08 Δεκ 2022 | 11:56

Πώς θα γίνει το νέο ιδιωτικό νοσοκομείο στο Ελληνικό - Οι πέντε όμιλοι που ενδιαφέρονται

Πέντε οι όμιλοι που ενδιαφέρονται για το νέο ιδιωτικό νοσοκομείο στο Ελληνικό.

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ 08 Δεκ 2022 | 11:31

Η Sunlight Group εξαγόρασε το 51% της γερμανικής εταιρείας Triathlon

Η συμφωνία αυτή συνιστά mega-deal που επαναπροσδιορίζει και αλλάζει πλήρως το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ 08 Δεκ 2022 | 10:28

Πόσο θα κοστίσει το γιορτινό τραπέζι: Αύξηση στις τιμές των κρεάτων κατά 20%

Το χοιρινό τιμάται σήμερα στα 7 ευρώ το κιλό και η γαλοπούλα η ελληνική κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό, ενώ οι εισαγόμενες κινούνται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 08 Δεκ 2022 | 10:24

Γεωργιάδης για το "καλάθι του Αη Βασίλη": Δεν θα είναι τίποτα τσουρούτικο, θα γίνει χαμός... [βίντεο]

"Δεν θα είναι τίποτα τσουρούτικο. Θα είναι χαρούμενο, εορταστικό, με πολύ καλές τιμές", δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το καλάθι του Αη Βασίλη.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 07 Δεκ 2022 | 21:52

Καλάθι του Νοικοκυριού: Ποιο σούπερ μάρκετ έριξε πιο χαμηλά τις τιμές αυτή την εβδομάδα

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ κάνουν πάνω από 30 επιπλέον μειώσεις τιμών αυθημερόν στο καλάθι του νοικοκυριού, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη

ΘΡΙΛΕΡ 07 Δεκ 2022 | 19:39

Forbes: Ο Ίλον Μασκ μέσα σε λίγα λεπτά έχασε και ξανακέρδισε τον τίτλο του πλουσιότερου στον κόσμο -Ντέρμπι με τον Αρνό

Αρχικά, το περιοδικό Forbes "έδωσε" τον Μπερνάρ Αρνό της Louis Vuitton ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, αλλά μόλις ανέβηκε η μετοχή της Tesla, ο Ίλον Μασκ ανέκτησε τα σκήπτρα.