Γιατί καθυστερούν τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ - Τι θα αλλάξει

Εντός της ημέρας –εκτός νέου απροόπτου οι ανακοινώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή σεζόν

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Γιατί καθυστερούν τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ - Τι θα αλλάξει

Τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων οδηγών αυτοκινήτων και –ενδεχομένως- καταναλωτών που θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο θέρμανσης βάζει πιθανότατα εντός της ημέρας το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, προτίθεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας –εκτός νέου απροόπτου βεβαίως καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις- τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 αλλά και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή σεζόν 2016-2017 η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις δεν περιλαμβάνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια που καταστρώνονταν επί μήνες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, δεν θα υπάρξει εφαρμογή του κανόνα ο «ρυπαίνων πληρώνει», τουλάχιστον όχι περισσότερο από όσο αυτό ισχύει και σήμερα. Επί μήνες, οι υπηρεσίες επεξεργάζονταν σχέδιο υπολογισμού των τελών με βάση τους ρύπους, όχι μόνο για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά την 1/11/2010 αλλά και γι’ αυτά που κυκλοφόρησαν μετά την 1/1/2007. Ελλείψει στοιχείων, οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα είναι πλέον περιορισμένες. Μεταξύ των σεναρίων που έχουν απομείνει στο τραπέζι:

1. Η μείωση του ορίου εκπομπής αερίων κάτω από το οποίο δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας. Ήδη από πέρυσι, το όριο κατέβηκε από τα 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, στα 90 γραμμάρια. Τώρα προετοιμάζεται και δεύτερη μείωση από τα 90 στα 80 γραμμάρια γεγονός που θα υποχρεώσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες οδηγούς στο να πληρώσουν τέλη για πρώτη φορά

2. Η μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού (άνω των 2000 κυβικών) που έχουν κυκλοφορήσει πριν από το 2006. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δώσει κίνητρα για να επιστρέψουν οχήματα μεγάλου κυβισμού στην κυκλοφορία. Βέβαια, μένει να φανεί στην πράξη αν θα αρκεί μια μείωση των τελών της τάξεως του 5-30% για να πειστεί ο ιδιοκτήτης να πάρει και πάλι τις πινακίδες αναλαμβάνοντας και όλα τα υπόλοιπα έξοδα (τεκμήρια, ασφάλεια, ΚΤΕΟ κλπ΄).

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις –οι οποίες θα πρέπει πιθανότατα να περάσουν και από τη Βουλή- θα πρέπει να έχουν «μηδενικό» ή οριακά θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές θα έχουν κερδισμένους και χαμένους.

Στο επίδομα θέρμανσης προωθείται αλλαγή ώστε να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού όχι μόνο η γεωγραφική περιοχή όπως συμβαίνει μέχρι τώρα (σ.σ εννοείται ότι υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια) αλλά ακόμη και το υψόμετρο. Η τελική επιλογή των περιοχών, σχεδιάζεται να γίνει με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα. Δηλαδή, θα υπάρξουν περιοχές που έχουν συγκεκριμένο ταχυδρομικό κώδικα οι οποίες θα δικαιούνται υψηλότερου επιδόματος θέρμανσης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσό που θα διατεθεί θα είναι δεδομένο: 105 εκατ. ευρώ στην καλύτερη για τους καταναλωτές περίπτωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΑΔΕ 20 Νοε 2021 | 10:59

Ανοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 - Δείτε πόσο πληρώνετε - Με QR code φέτος

Άνοιξε η πλατφόρμα με το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας 2022 και για την ακινησία/κυκλοφορία οχημάτων, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες.

ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 2021-2022 19 Νοε 2021 | 12:04

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2022 - Πρόβλεψη για άλμα ανάπτυξης στο 6,9% για το 2021

Άλμα του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 στο 6,9%, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό για το 2022.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 18 Νοε 2021 | 12:54

Αλλάζουν όλα σε σπίτια και αυτοκίνητα με τον νέο κλιματικό νόμο - Φρένο σε πετρέλαιο και βενζίνη - Οι χρονιές "σταθμοί"

Σβήνουν υποχρεωτικά οι καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης ενώ θα απαγορευτεί η πώληση καινούργιων ΙΧ που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο κίνησης, με τον νέο κλιματικό νόμο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Νοε 2021 | 12:33

Σταϊκούρας: Καμία επιπλέον βοήθεια σε επαγγελματικό κλάδο - Η εστίαση έχει λάβει 2,3 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέρριψε το ενδεχόμενο επιπλέον οικονομικής στήριξης σε επαγγελματικούς κλάδους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 15 Νοε 2021 | 09:10

Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα εισπράξετε έως 750 ευρώ στις 10 Δεκεμβρίου - Ανοίγει η πλατφόρμα [πίνακας]

Ενεργοποιείται από σήμερα η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με στόχο τα πρώτα χρήματα να κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι 10 Δεκεμβρίου.

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΦΕΤΟΣ 12 Νοε 2021 | 10:30

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Με QR Code φέτος - Πόσα θα πληρώσουμε, ποιοι απαλλάσσονται - Αναρτώνται στο taxis

Tα ειδοποιητήρια θα περιλαμβάνουν QR Code, με σκοπό τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών Ι.Χ. σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.

07 Δεκ 2021 | 09:44

Ταξιδεύουμε οικονομικά σε όλη την Ελλάδα με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο χωρίς να αγχωθούμε πού θα το φορτίσουμε

Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς να έχετε κανένα άγχος για το πού θα το φορτίσετε, χάρις στην nrg.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 07 Δεκ 2021 | 08:38

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα

Η χώρα μας μπορεί να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την ερχόμενη δεκαετία, που θα ξεπερνούν το 3% κατά μέσο όρο.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 07 Δεκ 2021 | 07:27

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζεις με έως 50.000€ μετρητά και 500€ τον μήνα - 50 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" της αγοράς ακινήτων στην Αττική.

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 06 Δεκ 2021 | 22:59

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα με την υφιστάμενη απαλλαγή για την τρέχουσα χρονιά, το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για συνολικό διάστημα μίας τριετίας, για τα ακίνητα που έχουν πληγεί στην Κρήτη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 21:30

Eurogroup: Σημαντική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι το 2023 - Ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. για την απομείωση του χρέους

Σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι και το 2023 προβλέπει το Eurogroup - Εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ