Follow us

Γιατί πληρώνουμε τα απορρυπαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα - Τι συμβαίνει με τις πολυεθνικές

Απορρυπαντικά δύο πολυεθνικών πωλούνται έως και 361% ακριβότερα σε σχέση με τη φτηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε πρόσφατη έρευνά της η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωνε ότι τα απορρυπαντικά των δύο πολυεθνικών, της Procter&Gamble και της Unilever, πωλούνται από 113,92% έως και 361% ακριβότερα σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ιρλανδία. Το Capital.gr επιδιώκοντας να εντοπίσει στοιχεία που σχετίζονται με την εξέλιξη των τιμών στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, απευθύνθηκε στην εταιρεία μετρήσεων, NielsenIQ, ζητώντας την παραχώρηση σχετικών στοιχείων.

Αυτό που προκύπτει από επικοινωνία που είχαμε με την Client Business Partner της NielsenIQ, Νικολέττα Σπερελάκη, είναι ότι "σε σχέση με τις μεγάλες κατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών όπως είναι τα τρόφιμα και τα προϊόντα ατομικής περιποίησης, τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού παρουσίασαν στο σύνολό τους το 2022 τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής (+9,2%). Αντίστοιχα, οι ανατιμήσεις για τα προϊόντα ατομικής περιποίησης την περασμένη χρονιά ήταν στο +8,2% και στα τρόφιμα στο +4,3% αντίστοιχα. Ειδικότερα, από τον Αύγουστο και ύστερα οι τιμές στη συγκρικριμένη υπερκατηγορία έχουν εκτοξευθεί, φτάνοντας ακόμη και το 17,2% τον Δεκέμβριο", αναφέρει σχετικά η κυρία Σπερελάκη.

Επίσημη αιτιολογία για τις ανατιμήσεις οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια

Η επίσημη αιτιολογία για τις συγκεκριμένες ανατιμήσεις είναι ότι τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα ατομικής περιποίησης δέχτηκαν τις υψηλότερες ανατιμήσεις στο πλαίσιο των αυξημένων κοστολογίων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία συνολικά, τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, όσο και στον τομέα της ενέργειας.

Στελέχη της αγοράς με γνώση του θέματος αναφέρουν στο Capital.gr ότι η αύξηση στις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία παραγωγής απορρυπαντικών ήταν άνω του 30%, ενώ ταυτόχρονα και η ενέργεια επιβάρυνε το κόστος παραγωγής σε ποσοστό άνω του 25%. Συμπληρώνουν πως ό,τι έρχεται στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς, κάτι που επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τις τιμές των προϊόντων.

Σημειώνεται παρ’ όλ’ αυτά ότι υπάρχουν εταιρείες όπως η Unilever, η οποία έχει φέρει την παραγωγή των υγρών απορρυπαντικών στην Ελλάδα και ένα μέρος από τα απορρυπαντικά σε σκόνη παράγονται από την ελληνική εταιρεία Rolco-Βιανίλ. Από την πλευρά της, η P&G παράγει στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ρουμανία, όπου βρίσκεται το πλησιέστερο εργοστάσιό της αλλά και στην Ιταλία. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Henkel, στον τομέα των απορρυπαντικών πραγματοποιείται και αυτός με τη μορφή του φασόν από τη Rolco.

Αυξήσεις από 30% έως και 50% - Μείωση της διαφημιστικής δαπάνης στα media

Την ίδια στιγμή, η αγορά χαρακτηρίζεται από έντονες προσφορές που κυμαίνονται από 30% έως και 50%, σε απορρυπαντικά και σε προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική περιποίηση. Αυτήν τη στιγμή επειδή το καταναλωτικό κοινό επιδιώκει να καταβάλει λιγότερα χρήματα λόγω του γενικευμένου κύματος ακρίβειας, προτιμά τις εκπτώσεις στα προϊόντα παρά την προσφορά του 1+1 δώρο. Οι προσφορές στην κατηγορία των απορρυπαντικών, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ξεκίνησαν ήδη από το 2008, ενώ σήμερα συνεχίζονται απρόσκοπτα με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί δραστικά η δαπάνη προβολής προς τα μέσα ενημέρωσης, καθότι σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων επενδύουν στις προσφορές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά την πληθωριστική κρίση, τον χορό των ανατιμήσεων στην Ελλάδα έσυρε πρώτη χρονικά η Procter & Gamble και ακολούθησε με σχετική καθυστέρηση η Unilever και κατόπιν οι υπόλοιποι παίκτες. Οι αυξήσεις αυτές, στη διετία περίπου 15% μεσοσταθμικά, για το σύνολο της κατηγορίας των απορρυπαντικών, αρχής γενομένης από τα τέλη του 2021 και φτάνοντας έως και τη φετινή χρονιά.

Διαβάστε Επίσης

Η διαπραγματευτική ισχύς των πολυεθνικών το όπλο για να περάσουν ανατιμήσεις στα ράφια

Να σημειωθεί ότι για τις πολυεθνικές η μετακύλιση των ανατιμήσεων στα ράφια είναι εκ των πραγμάτων μία διαδικασία πιο απλή, λόγω της διαπραγματευτικής ισχύος που διατηρούν απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες, δεδομένων των υψηλών μεριδίων αγοράς που καταλαμβάνουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα σούπερ-μάρκετ δεν έχει τη δυνατότητα να πιέσει αδιάλλακτα μία πολυεθνική όπως η P&G ή η Unilever, διότι τα προϊόντα τους είναι απαραίτητα για τα ράφια του λόγω της ισχυρής μάρκας που έχουν χτίσει και της υψηλής προτίμησης που απολαμβάνουν σχεδόν από κάθε καταναλωτή.

Αντιθέτως, μικρότερου βεληνεκούς επιχειρήσεις, είναι αυτές που εκ των πραγμάτων ακολουθούν στον τομέα των ανατιμήσεων τις πολυεθνικές, δεδομένου ότι η διαπραγματευτική τους ισχύς αλλά και τα μερίδια στην ελληνική αγορά είναι μικρότερα των εν λόγω πολυεθνικών.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΛ 29 Μαϊ 2023 | 11:55

ΕΕ: Συγχαρητήρια για την επανεκλογή Ερντογάν - Στρατηγικό συμφέρον η συνέχεια συνεργασίας με την Τουρκία

Κοινή δήλωση Ζοζέπ Μπορέλ και Όλιβερ Βάρχελι για την επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ 22 Μαϊ 2023 | 13:07

Πρόστιμο μαμούθ 1,2 δισ. ευρώ στη META από την ΕΕ - Για τη μεταφορά δεδομένων χρηστών στις ΗΠΑ

Πρόστιμο μαμούθ στο Facebook για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ - Πέντε μήνες διορία για να αναστείλει κάθε μελλοντική μεταφορά.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ 17 Μαϊ 2023 | 14:45

Ευρωεκλογές 2024: Πότε θα διεξαχθούν στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες μέλη- Εκλεισε η ημερομηνία

Πότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Μαϊ 2023 | 07:50

Deutsche Welle: Το ελαιόλαδο τείνει να γίνει είδος πολυτελείας - Η λειψυδρία ανεβάζει τις τιμές

Στην Ε.Ε., το ελαιόλαδο κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο 50% περισσότερο απ' ό,τι πριν από δώδεκα μήνες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ CIRCANA 11 Μαϊ 2023 | 08:45

Σούπερ μάρκετ: 10% ακριβότερα τα προϊόντα το 2023 - Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου

Προωθητικές ενέργειες και μειώσεις τιμών για να κρατήσουν τους καταναλωτές.

09 Μαϊ 2023 | 08:34

Η Ευρώπη ένα βήμα μπροστά

Παρά τα επιμέρους λάθη και τις παραλείψεις, η Ευρώπη διανύει εδώ και κάποιες δεκαετίες μια περίοδο ειρηνική, δημοκρατική, με περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες για τους λαούς της.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 05 Μαϊ 2023 | 18:29

Εγκώμια Handelsblatt για Μητσοτάκη: Πάει σε εκλογές με στέρεα δημοσιονομικά - Προηγείται 5 μονάδες του Τσίπρα

Η Ελλάδα μείωσε τον δείκτη του χρέους της κατά 23,3% το 2022, γράφει η εφημερίδα , επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 05 Μαϊ 2023 | 08:08

Γαλακτοκομικά: Ποιες εταιρίες μειώνουν τις τιμές και ποιες όχι

Συρρίκνωση της ζήτησης και άνοδος της ιδιωτικής ετικέτας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Ιουν 2023 | 12:40

Ερχεται "λίφτινγκ" στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων

Οι "κόφτες" στη νέα ρύθμιση οφειλών των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχει αφήσει εκτός ρύθμισης χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 03 Ιουν 2023 | 10:02

Κοινωνικός τουρισμός 2023: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση - Ανοιχτή έως τις 5 Ιουνίου η πλατφόρμα

Ανοιχτή έως ως τις 5 Ιουνίου θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ για τον κοινωνικό τουρισμό με τα τα προσωρινά αποτελέσματα να βγαίνουν γύρω στις 20 Ιουνίου.

3 ΙΟΥΝΙΟΥ 03 Ιουν 2023 | 07:00

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου - Πάμε για ποδήλατο με τη ΔΕΗ!

Η ΔΕΗ, με όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της, βάζει όλη της την ενέργεια, για να γίνει το ποδήλατο κομμάτι της καθημερινότητάς μας...

ΒLUEGROWTH PIRAEUS 02 Ιουν 2023 | 20:10

8ος Διαγωνισμός Καινοτομίας για τη Γαλάζια Οικονομία από τον Δήμο Πειραιά

Ο διαγωνισμός ΒlueGrowth Piraeus διοργανώνεται στην πόλη του Πειραιά από το 2014, με στόχο να αναδείξει και να υποστηρίξει επιχειρηματικές ιδέες, νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις με καινοτόμες λύσεις.

02 Ιουν 2023 | 19:19

"Ακριβό μου ποτό": Ανεβασμένες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι - Τσουχτερές στα ελληνικά νησιά

Ακριβότερο το αλκοόλ σε σχέση με πέρυσι - Ενδεικτικές τιμές.