Γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να ανησυχεί για τις ελληνικές τράπεζες

Το ΔΝΤ αμφισβητεί ευθέως και τη στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Η Λαγκάρντ ζητά νέα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί το ΔΝΤ συνεχίζει να ανησυχεί για τις ελληνικές τράπεζες

Μορφή αυστηρής προειδοποίησης, σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις ελληνικές τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια προσλαμβάνουν οι «επισημάνσεις» του ΔΝΤ στην έκθεση που συνοδεύει την έγκριση του νέου ελληνικού προγράμματος.

Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε την Παρασκευή, θέμα διενέργειας και νέων stress tests ώστε να εξασφαλιστεί πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες στο τέλος του προγράμματος.

Το ΔΝΤ ζητά μαξιλάρι τουλάχιστον 10 δισ. για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης λόγω των κόκκινων δανείων. Το Ταμείο θεωρεί ότι και στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων οι εκτιμήσεις των ευρωπαίων και της Αθήνας είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και η στρατηγική που ακολουθείται ατελέσφορη.

Για το λόγο αυτό απαιτείται να ενισχυθούν τα κίνητρα για τη μείωση των πάσης φύσεως δανείων που δεν εξυπηρετούνται και να υπάρξει μια επαναξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών.

Φρένο από την ΕΚΤ

Ωστόσο, φρένο στην πρόταση του ΔΝΤ για νέο στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες και επαναξιολόγηση των στοιχείων του ενεργητικού τους (asset quality review) έβαλε η ΕΚΤ ως η μόνη αρμόδια εποπτική αρχή να αποφασίσει τέτοια θέματα. Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας σύμφωνα με την Καθημερινή δήλωσε ότι «η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές της, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Είναι γνωστές και περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διαφόρων ελληνικών τραπεζών. Εάν και όταν γίνει αίτημα για την προσθήκη επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, σε αυτό το εποπτικό της πρόγραμμα, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά», κατέληξε ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Η απάντηση της ΕΚΤ έρχεται σε συνέχεια των εκτιμήσεων του Ταμείου για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Τα στοιχεία της ΤτΕ τροφοδοτούν τα δυσμενή σενάρια

Η «απαισιοδοξία» του Ταμείου σχετικά με την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων δεν είναι ούτε τεχνητή ούτε αδικαιολόγητη όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ.

Στην τελευταία έκθεση της, η ΤτΕ παραδέχεται ότι παραμένουν σημαντικές οι προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με κυριότερη την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κοινώς των κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου του 2017 τα κόκκινα δάνεια έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,5 δισ. ευρώ.

Σε αντίθεση με ότι συνέβαινε από το β ' εξάμηνο του 2016 ,στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ( και ενώ η αξιολόγηση παρέμενε στον αέρα) πολλοί δανειολήπτες κυρίως στεγαστικών δανείων άφησαν τα δάνεια τους να κοκκινίσουν.

Η όποια μείωση στα κόκκινα δάνεια επήλθε, αφορούσε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τις διαγραφές επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων.

Στο πρώτο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα διέγραψαν κόκκινα δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αποτελεί ποσό ρεκόρ στην τελευταία 8ετία.

Οι διαγραφές δανείων επικεντρώθηκαν κυρίως στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία - σε αντίθεση με τα στεγαστικά - δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις και δεν έχουν και την ίδια προστασία όπως τα στεγαστικά ( νόμος Κατσέλη)

Ωστόσο ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 μοιάζει με άθλο του Ηρακλή.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως το 2017 θα κλείσει με καταγγελίες 120 χιλιάδων δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελματικών, ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο οι καταγγελίες αυτές δεν αρκούν για να κρατήσουν εντός των στόχων που έχει θέσει ο SSM τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ως το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως τα κόκκινα δάνεια ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επιμένοντας ότι είναι επείγον να αντιμετωπιστεί.

Ο ίδιος σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση που βασίζεται σε δείγμα 13.000 επιχειρήσεων με δάνεια ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο μία στις έξι επιχειρήσεις εμφανίζει χαρακτηριστικά στρατηγικού κακοπληρωτή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η αναλογία είναι σημαντικά μεγαλύτερη για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων –ακόμη και των στεγαστικών- και την τήρηση σκληρής στάσης ειδικά απέναντι στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» έχει θέσει ως προτεραιότητα και η ΤτΕ .

Τον εφιάλτη ενός bail in στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων , δεν αποκλείει ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Παν/μιο Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος

«Είναι στα πιθανά ενδεχόμενα και δεν πρέπει να αποκλείουμε το bail in, όσο δεν ξεκινάμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια, όσο δεν λύνουμε τα προβλήματα μας ως χώρα και όσο λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Όσο κάνουμε όλα αυτά το bail in θα είναι στην εικόνα» ανέφερε προσφάτως σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Το πρόβλημα έχει κακοφορμίσει. Όσο συνεχίζουμε να μην διαχειριζόμαστε με έναν αποτελεσματικό τρόπο τα κόκκινα δάνεια,αυξάνονται. Ακόμα και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν σκέπτονται ότι αν ενταχθούν στους οφειλέτες, που πρέπει να ρυθμιστούν, κάτι έχουν να κερδίσουν. Έχουμε καθυστερήσει 3 χρόνια να τα διαχειριζόμαστε.» ανέφερε ο καθηγητής.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 21 Δεκ 2021 | 19:11

Έκθεση Fitch: Η απόφαση της ΕΚΤ στηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

H ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα μπορεί να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων έως το τέλος του 2024 μειώνει τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης του κόστους κρατικού δανεισμού, σημειώνει ο Fitch

ΑΠΟ ΤΟ TOP EMPLOYERS INSTITUTE 20 Ιαν 2022 | 16:43

Η Lidl Ελλάς "κορυφαίος εργοδότης" σε Ελλάδα και Ευρώπη για 6η συνεχόμενη φορά

Η βράβευση αποτελεί λαμπρή απόδειξη για το περιβάλλον εργασίας που προσφέρει η Lidl Ελλάς.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 20 Ιαν 2022 | 16:13

ΑΑΔΕ: Από σήμερα "Τα Ραντεβού μου" σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας

Στο σύνολο των ΔΟΥ όλης της χώρας επεκτείνει την λειτουργία της πλατφόρμας, "Τα Ραντεβού μου"

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 Ιαν 2022 | 13:44

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό στους 11 μήνες Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ 20 Ιαν 2022 | 12:59

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ - Από το δικαστήριο της ΕΕ

Η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ 20 Ιαν 2022 | 11:34

Γεωργιάδης: Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 20 Ιαν 2022 | 07:28

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 20:43

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Έχουν ενισχυθεί οι καταθέσεις των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημα τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.