Follow us

Γιατί το Fuel Pass 3 βγαίνει από το καλάθι της ΔΕΘ - Πιθανή η επιδότηση του πετρέλαιου θέρμανσης

Δεν θα συνεχιστεί η επιδότηση των καυσίμων με το fuel pass, αλλά εξετάζεται σοβαρά η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΒΕΝΖΙΝΗ

Στα επίπεδα του φετινού Φεβρουαρίου -πριν δηλαδή την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- επιστρέφει αύριο η χονδρική τιμή της αμόλυβδης κάτι που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να αγοράζουν για το επόμενο χρονικό διάστημα την τιμή της αμόλυβδης αισθητά κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα που λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Έτσι, οι πιθανότητες να ενσωματωθεί ένα "fuel pass 3" στο πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περιορίζονται, καθώς τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την επιδότηση της αμόλυβδης αναμένεται να διατεθούν για την ενίσχυση των νοικοκυριών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της θέρμανσης.

Ανοικτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο να παραταθεί η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, καθώς ως "επαγγελματικό καύσιμο", η απότομη αύξηση της τιμής λιανικής αν αποσυρθεί η κρατική επιδότηση (κοστίζει περίπου 30 εκατ. ευρώ τον μήνα για επιδότηση 15 λεπτών ανά λίτρο), θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα.

Διαβάστε Επίσης

Η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης για την περιοχή της Μεσογείου, από τα 1430 δολάρια που βρέθηκε τον Ιούνιο, εκτινάσσοντας την πανελλαδική τιμή λιανικής στα 2,45 ευρώ το λίτρο, έχει υποχωρήσει σήμερα στα 785 δολάρια. Αυτό έχει και ως αποτέλεσμα, η διυλιστηριακή τιμή όπως αποτυπώνεται στα δελτία τιμών των διυλιστηρίων, να διαμορφώνεται τις τελευταίες 48 ώρες κάτω από τα 1,5 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι έμποροι περιμένουν πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση για αύριο Σάββατο.

Αυτό σημαίνει σε επίπεδο λιανικής ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η αμόλυβδη θα πωλείται κάτω από τα 2 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό αναμένεται να πέσει και η μέση πανελλαδική τιμή κάτω από τα 2 ευρώ.

To fuel pass 2 -οι αιτήσεις για το οποίο ολοκληρώθηκαν στο τέλος Αυγούστου- έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει και τον Σεπτέμβριο. Με τις τιμές των καυσίμων στα ίδια επίπεδα (περίπου) που ήταν και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, το να βγει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και να εξαγγείλει τρίτο πακέτο τη στιγμή που υπάρχουν άλλα φλέγοντα θέματα, θεωρείται όχι ιδιαίτερα πιθανό. Το πιο πιθανό είναι ότι το fuel pass 3 θα παραμείνει στο συρτάρι ως "εφεδρεία" και θα βγει από αυτό μόνο αν βιώσουμε και πάλι μέσα στον χειμώνα, έκρηξη τιμών της αμόλυβδης αντίστοιχη με αυτή που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

Προς το παρόν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ποια θα είναι η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου κάτι που ενδιαφέρει πλέον όχι μόνο για τα καύσιμα κίνησης αλλά και για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η έναρξη της χειμερινής περιόδου σε 45 ημέρες, μας βρίσκει αντιμέτωπους με την "απειλή" το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται προς 1,7 ευρώ το λίτρο. Γι’ αυτό και η αυξημένη επιδότηση για τη θέρμανση -ειδικά αν ληφθούν υπόψη και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών- θεωρείται πλέον προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

02 Ιουν 2024 | 22:13

ΟΠΕΚ+ :Επεκτείνει μέχρι το τέλος του 2025 τις περικοπές στην παραγωγή

Οι περικοπές στην παραγωγή στο επίπεδο της συμμαχίας ανέρχονται σε δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Μαϊ 2024 | 13:56

Δεν χρησιμοποιήσαμε λιγνίτη για όλο τον Μάιο - Τέλος από το ενεργειακό μείγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Εδώ και περίπου 15 μέρες, το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της αγοράς ηλεκτρισμού παραμένει μηδενικό.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ 60% ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 29 Μαϊ 2024 | 09:19

Θεσσαλονίκη: Μάχη για τη ζωή του δίνει το 2χρονο κοριτσάκι - Τυλίχτηκε στις φλόγες το φόρεμά της μετά από ανάφλεξη βενζίνης

Το κοριτσάκι φορούσε ρούχα από τούλι και ο στατικός ηλεκτρισμός από τα ρούχα του παιδιού προκάλεσε την ανάφλεξη της βενζίνης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 20 Ιουν 2024 | 09:23

Εκτακτη εισφορά 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων - Μόνιμος ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε ταξί και καφέ - Bonus σε συνταξιούχους

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και στην παράδοση καφέ ως αγαθού (take away & delivery).

15 Ιουν 2024 | 08:54

Ανασχηματισμός: Τι κρύβουν οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Τι "κρύβουν" οι αλλαγές προσώπων στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης

Η ΕΞΗΓΗΣΗ 13 Ιουν 2024 | 12:03

Γιατί ο Μητσοτάκης αξιοποιεί το "μαξιλάρι" Τσίπρα των 15 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει χρέος

Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει στις αγορές τη στιγμή που θα θεωρεί καλύτερη αξιοποιώντας τη συγκυρία και χωρίς να έχει το άγχος των δόσεων που λήγουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ 11 Ιουν 2024 | 11:22

Τα τρία λάθη της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας - Τα πλήρωσε ακριβά στις ευρωεκλογές

H ζημιά που έκανε η ακρίβεια στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τις άλλες χώρες λόγω χαμηλού εισοδήματος και έτσι οι φτωχότερες κοινωνικές ομάδες επλήγησαν πολύ περισσότερο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 09 Ιουν 2024 | 07:36

Η "πληγή" των υψηλών ενοικίων: Πώς θα μπει φρένο στο airbnb - Πιέσεις στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνιες μισθώσεις

Για να "πιεστούν" οι ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους και για μακροχρόνια μίσθωση, θα πρέπει το πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν να καταστήσει περισσότερο συμφέρον το "μόνιμο εισόδημα".

"ΛΑΒΡΑΚΙΑ" 06 Ιουν 2024 | 13:02

Προκλητική φοροδιαφυγή 10 εκατ. ευρώ - Πώς οι δύο στοιχηματικές εταιρείες πιάστηκαν στη φάκα της εφορίας

Οι δύο εταιρείες επιχείρησαν να υπεξαιρέσουν παρακρατούμενους φόρους τους οποίους εισπράττουν από τους πελάτες τους (δηλαδή τους παίκτες) προκειμένου να τους αποδώσουν στην εφορία.

ΣΕΝΑΡΙΑ 04 Ιουν 2024 | 13:57

Το νέο "Σπίτι μου": Το σχέδιο για να αποκτήσουν ιδιόκτητο διαμέρισμα περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά

Με τον νέο γύρο του προγράμματος, θα υπάρξει ειδικά μέριμνα ώστε να ενταχθούν οικογένειες με παιδιά που ζουν σήμερα στο ενοίκιο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ 03 Ιουν 2024 | 10:15

Νέο πρόγραμμα "Σπίτι μου": Επιδότηση έως 4.250 ευρώ τον χρόνο σε 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν σπίτι

Δεκάδες χιλιάδες θα είναι τα ζευγάρια τα οποία θα μπορέσουν να βγουν στην αγορά για να διαπραγματευτούν την αγορά του δικού τους σπιτιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Ιουν 2024 | 08:25

Αυξήσεις "φωτιά" από 8% έως και 70% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου [Πίνακας]

Ποιοι πάροχοι συγκράτησαν τις αυξήσεις ανεβάζοντας τις εκπτώσεις - Από 11,9 έως και 19,2 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας - Γιατί απαιτείται έρευνα τιμών από τους καταναλωτές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουν 2024 | 12:06

Πώς θα προετοιμάσετε το σπίτι σας για το "μεσημεριανό ρεύμα" - Τι πρέπει να ξέρετε για πλυντήρια, θερμοσίφωνες και κλιματιστικά

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος γίνεται... μεσημεριανό - Ποιο θα είναι το νέο περιβάλλον και πώς θα προσαρμοστούμε για να μη φουσκώσει ξανά ο λογαριασμός;