Follow us

Γιατί υποχωρεί το πετρέλαιο μετά την επίθεση του Ιράν - Οι φόβοι για ακρίβεια, καύσιμα και ρυθμούς ανάπτυξης

Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών μετά τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ψυχραιμία, επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση. Σε αυτό το τρίπτυχο στηρίζεται μέχρι τώρα η πρώτη αντίδραση των αγορών μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα γεγονότα η διεθνής τιμή του πετρελαίου καταγράφει μικρή υποχώρηση, ο χρυσός κινείται ανοδικά αλλά ήπια ενώ αντίστοιχα ήπιες είναι οι αντιδράσεις και στα χρηματιστήρια.

Η συγκεκριμένη αντίδραση έχει την ερμηνεία της. Παρακολουθώντας την πορεία της τιμής του πετρελαίου -αυτονόητα μπαίνει στο προσκήνιο καθώς μιλάμε για την περιοχή της Μέσης Ανατολής- διαπιστώνεται ότι η άνοδος έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές εβδομάδες καθώς οι αγορές έχουν ενσωματώσει στην τιμή και τις αποφάσεις του OPEC + για την παραγωγή και τα προβλήματα στη διακίνηση εξαιτίας των γεγονότων στην Υεμένη. To ίδιο συμβαίνει και με την τιμή του χρυσού ο οποίος ούτως ή άλλως κινείται συνεχώς σε νέα ιστορικά υψηλά. Όσο για την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, σε αυτή τη φάση επηρεάζεται κυρίως από το "στοίχημα" για την πορεία των επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Η πορεία των επιτοκίων εξαρτάται βέβαια από τον πληθωρισμό ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να επηρεαστεί από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Το βασικό είναι αυτή τη στιγμή αν θα υπάρξει (και πότε) απάντηση από το Ισραήλ και τι θα πυροδοτήσει αυτή. Αυτός είναι στην παρούσα φάση και ο "άγνωστος Χ" της εξίσωσης. Προς το παρόν, οι αγορές αποτιμούν την ξεκάθαρη θέση των ΗΠΑ ότι δεν θα στηρίξουν επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ αλλά και την απόφαση που έλαβε χθες το βράδυ το Ισραήλ για "απάντηση".

Η "γραμμή" της στενής παρακολούθησης θα ακολουθηθεί και επί ελληνικού εδάφους. Τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής βρίσκουν το οικονομικό επιτελείο σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού των προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου. Λόγω Γάζας και Υεμένης, η Μέση Ανατολή ήταν ούτως ή άλλως στον κατάλογο των παραμέτρων που προκαλούν αβεβαιότητα και τώρα πρέπει να εκτιμηθεί αν και σε ποιο βαθμό η αβεβαιότητα γίνεται μεγαλύτερη. Το οικονομικό επιτελείο θα κατεβάσει τον πήχη της ανάπτυξης για το 2024 και για το 2025 προς το 2,5% και αυτό που θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες είναι το αν θα πρέπει να γίνει (ή όχι) μεγαλύτερη διόρθωση όσον αφορά στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη.

Διαβάστε Επίσης

Το πεδίο στο οποίο έχει ήδη σημάνει συναγερμός είναι το "μέτωπο" της ακρίβειας. Σε περιβάλλον πληθωριστικών προσδοκιών είναι πολύ πιο εύκολο να περάσουν αυξήσεις στην αγορά ακόμη και αν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα πραγματικά γεγονότα. Δηλαδή τη μεταβολή της τιμής του πετρελαίου και των πρώτων υλών ή την περαιτέρω επιδείνωση όσον αφορά στο μεταφορικό κόστος. Γι’ αυτό, και δεδομένου ότι πλησιάζουμε σε περίοδο αυξημένης ζήτησης λόγω Πάσχα, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η αυξημένη επαγρύπνηση του ελεγκτικού μηχανισμού ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά.

Οι ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις και τη διάρκεια των γεγονότων. Σε αυτό το επίπεδο, η αποτίμηση θα χρειαστεί χρόνο δεδομένου ότι πρέπει να φανεί αν θα υπάρξει επίδραση στις μεταφορές προϊόντων, στις πτήσεις, στο τουριστικό ρεύμα προς τις χώρες της Μεσογείου (άρα και στην Ελλάδα) κλπ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ 25 Μαϊ 2024 | 08:54

Γάζα: Τις σορούς άλλων τριών ομήρων που είχε απαγάγει η Χαμάς ανέσυρε ο ισραηλινός στρατός - Ο ένας ήταν ο φίλος της Σάνι Λουκ

Η σορός ενός εκ των τριών ομήρων ανήκει στον φίλο της Σάνι Λουκ, της κοπέλας που έγινε σύμβολο της βαναυσότητας με την οποία συμπεριφέρθηκε η Χαμάς στα θύματά της

24 Μαϊ 2024 | 18:45

Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια στη συντριβή του ελικοπτέρου όπου επέβαινε ο πρόεδρος Ραϊσί

Δεν παρατηρήθηκαν ενδείξεις πυροβολισμού ή κάτι παρόμοιου, στα συντρίμμια του ελικοπτέρου το οποίο συνετρίβη σε μια περιοχή με μεγάλο υψόμετρο.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ 24 Μαϊ 2024 | 17:03

Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα της Γάζας.

ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαϊ 2024 | 13:54

Κασσελάκης: Θα πάω στη Δυτική Όχθη την Κυριακή, αν βέβαια με αφήσει το Ισραήλ

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη μετάβασή του στην Παλαιστίνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι θα πάει την Κυριακή στη Δυτική Όχθη, "αν βέβαια με αφήσει το Ισραήλ".

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΡΑΗΛ 24 Μαϊ 2024 | 08:06

Ο Νετανιάχου προσκλήθηκε να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η πρόσκληση καταγράφεται έπειτα από την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης αλλά και την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου.

ΙΣΡΑΗΛ 23 Μαϊ 2024 | 19:19

Γάζα: Η Χαμάς ισχυρίζεται πως κρατά αιχμάλωτο Ισραηλινό συνταγματάρχη - Το Ισραήλ τον είχε αναφέρει νεκρό

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει πριν από μήνες ότι ο 41χρονος συνταγματάρχης Ασάφ Χαμάμι σκοτώθηκε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 4 ΩΡΩΝ 23 Μαϊ 2024 | 15:26

Ισραήλ: "Πράσινο φως" από το υπουργικό συμβούλιο - Να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Αφού συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες, το υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ έδωσε το "πράσινο φως" να συνεχισθούν οι δαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 22 Μαϊ 2024 | 23:01

Η κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου εφόσον εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ

Ερωτώμενος εάν η κυβέρνηση θα ζητούσε τη σύλληψη του Νετανιάχου σε γερμανικό έδαφος, εφόσον είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, ο Στέφεν Χεμπεστράιτ απάντησε "φυσικά, τηρούμε τον νόμο"

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 22 Μαϊ 2024 | 21:02

Ο πρέσβης του Ισραήλ απαντά στον Κασσελάκη: "Πώς λες ότι μέρος της Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες;"

"Είναι σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι μόνο ένα μέρος του ISIS είναι τρομοκράτες" σημειώνει ο Νόαμ Κατς, ο οποίος παραθέτει το βίντεο με τις γυναίκες ομήρους της Χαμάς

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 22 Μαϊ 2024 | 20:26

Ισραήλ: Βίντεο σοκ με γυναίκες ομήρους της Χαμάς μέσα στα αίματα - "Αυτές μπορούν να μείνουν έγκυες" - Προσοχή, σκληρές εικόνες

Με αίματα στο πρόσωπο και στα ρούχα φαίνονται γυναίκες στρατιώτες του Ισραήλ, αιχμάλωτες από τη Χαμάς - Το βίντεο έχει διάρκεια 3:10 λεπτά και δείχνει τη βίαιη και ταπεινωτική μεταχείριση των κοριτσιών

ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ Η ΤΑΦΗ 22 Μαϊ 2024 | 17:17

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πενθούν τον Ραΐσι στην Τεχεράνη: Στο Ιράν για την κηδεία ο Χακάν Φιντάν και ο Χανίγια της Χαμάς

Συνεχίζεται το πένθος για τον Εμπραχίμ Ραΐσι στο Ιράν - Δεύτερη μέρα της κηδείας του με προσευχές ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Τεχεράνη

ΑΝΤΙΔΡΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ 22 Μαϊ 2024 | 10:28

Αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία - Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του

Σε ανάκληση των πρεσβευτών από τη Νορβηγία και την Ιρλανδία προχωρά το Ισραήλ αντιδρώντας στην ανακοίνωση για αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 21 Μαϊ 2024 | 21:58

Το Associated Press ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έκοψε τη ζωντανή μετάδοσή του στη Γάζα - Ανακλήθηκε η απόφαση

Η στρατιωτική λογοκρισία του Ισραήλ απαγορεύει τη δημοσίευση εικόνων ή πληροφοριών που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατό τον εντοπισμό των Ισραηλινών στρατιωτών ή στρατιωτικών εγκαταστάσεων.