Γκάιτνερ: Ο Σόιμπλε μου αποκάλυψε το σχέδιο Grexit

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνάντησή του με τον Τίμοθι Γκάιτνερ στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα, στα τέλη Ιουλίου του '12, του αποκάλυψε πως υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

gkaitner-o-soimple-mou-apokalupse-to-sxedio-grexit
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2012 στον αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του «Stress Test», που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.

O Σόιμπλε πίστευε πως με την Ελλάδα εκτός ευρώ, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η ευρωζώνη

Κατά τη συνάντησή τους στο νησί Σιλτ στη Βόρεια Θάλασσα στα τέλη του Ιουλίου του 2012, ο Σόιμπλε είπε στον Γκάιτνερ ότι πολλοί στην Ευρώπη ακόμη πιστεύουν ότι η εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν μία πιθανή και ίσως επιθυμητή στρατηγική.

Ο Γκάιτνερ επισημαίνει πως ο Σόιμπλε πίστευε ότι με την Ελλάδα εκτός ευρώ, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η ευρωζώνη, καθώς οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα έβλεπαν αυτή την στήριξη ως «ξελάσπωμα» της Ελλάδας. Επίσης, το Grexit θα προκαλούσε τέτοιο φόβο στην ευρωζώνη που θα δημιουργούσε ένα πολύ ισχυρότερο τείχος προστασίας.

Ο Γκάιντερ γράφει πως αυτή η συνάντηση τον ανησύχησε βαθιά και πως βρήκε αυτή την άποψη του Σόμιπλε «τρομακτική».

Μετά την συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό, ο Γκάιτνερ μετέβη στη Γερμανία για να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι, και από τη συζήτησή τους κατέληξε στο ότι δεν ήταν ακόμη σίγουρο τι θα έκανε η ΕΚΤ για να στηρίξει το ευρώ.

Η ανησυχία για την έξοδο της Ελλάδας υπήρχε ήδη από το 2010

Οταν επέστρεψε στην Ουάσιγκτον, μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο τονίζοντας πως σε περίπτωση 0που η Ευρώπη οδηγηθεί στο Grexit, oι ΗΠΑ θα βυθιζόντουσαν σε ύφεση και θα ξεσπούσε μία νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Οπως σημειώνει ο Γκάιτνερ, η ανησυχία για την έξοδο της Ελλάδας υπήρχε ήδη από το 2010. Στις αρχές Φεβρουαρίου σε σύνοδο του G7 διαπίστωσε ότι υπήρχε τεράστιος πανικός στην Ευρώπη και οι συζητήσεις δεν ήταν καθόλου καθησυχαστικές ενώ οι Ευρωπαίοι «γκρίνιαζαν» για την σπατάλη και την ασυδοσία της Ελλάδας και ζητούσαν άμεσα επιβολή λιτότητας.

Ο Γκάιτνερ είπε τότε πως αν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο πανικός δεν θα οδηγήσει σε μία χρεοκοπία, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν φάνηκαν να συμφωνούν.

Τρεις μήνες μετά, ήρθε το Μνημόνιο για την Ελλάδα, ενώ με τη δική του παρότρυνση, όπως γράφει, δημιουργήθηκε το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας ύψους 500 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook