Γκίκας Χαρδούβελης: «To κούρεμα του χρέους δεν αποτελεί επιλογή»

Δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή του ελληνικού χρέους. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για την ελάφρυνσή του. Δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών. Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

gkikas-xardoubelis-to-kourema-tou-xreous-den-apotelei-epilogi
SHARE THIS
0
SHARES

Αντίθετος με τη διαγραφή του δημόσιου χρέους εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο περιθώριο του Road Show που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους».

Oπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος αυτού δεν ανήκει πλέον στον ιδιωτικό τομέα αλλά στα ευρωπαϊκά κράτη, υπάρχουν άλλοι τρόποι για την ελάφρυνσή του, όπως η παράταση της αποπληρωμής.

Αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, σημείωσε ότι «όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές».

Για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο υπουργός είπε πως πολλά έχουν τεθεί στο τραπέζι λέγοντας ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο οι δανειστές της χώρας προσπαθούν να το διαχειριστούν.

Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, με αφορμή την προεδρική εκλογή, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν ακόμη έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Υποστήριξε ότι οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμφανίζεται σημαντική επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές. Και τούτο διότι οι επενδυτές διαπιστώνουν πλέον ότι η Ελλάδα ανακάμπτει.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Σκωτία, επεσήμανε ότι τυχόν ανεξαρτητοποίησή της θα επηρέαζε αρνητικά ολόκληρη την Ευρώπη.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Χαρδούβελης στην Handelsblatt, δήλωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών «επανέρχεται δριμύτερος και “μνημονιακότερος” σε συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει ότι για την κυβέρνηση δεν συνιστά καν επιλογή η διαγραφή χρέους, ενώ διαψεύδει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο».

«Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Είναι αυτός ένας πρωθυπουργός που μπορεί να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα μιας κοινωνίας που έχει γονατίσει από αυτήν την πολιτική;», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook