Γκουρία (ΟΟΣΑ): Πρέπει να επανεξεταστούν οι κοινωνικές παροχές

Είναι επιτακτική ανάγκη επίσης να επανεξεταστούν και να είναι καλύτερα στοχευμένες οι κοινωνικές παροχές, λέει ο ΟΟΣΑ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γκουρία (ΟΟΣΑ): Πρέπει να επανεξεταστούν οι κοινωνικές παροχές

Στο πλευρό της Ελλάδας θα παραμείνει ο ΟΟΣΑ δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία. «Όπως γνωρίζουμε, μία σειρά μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση αρχίζουν να καρποφορούν καθώς η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να ανακάμπτει» σημειώνει ο ίδιος στην συνέντευξή του.

Εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς μετά από δυο χρόνια συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε μια σειρά θεμάτων, όπως στην ανταγωνιστικότητα και στην παιδεία, με αποτέλεσμα η οικονομία να ανακάμπτει.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για δίκαιη ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς (inclusion Growth) ο κ. Γκουρία τονίζει ότι πλέον επανεξετάζονται τα παραδοσιακά μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και πλέον τίθεται στο επίκεντρο η ευημερία τον ανθρώπων.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, ο γραμματέας του ΟΟΣΑ τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η τελευταία Οικονομική Έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα περιλαμβάνει ειδικές προτάσεις πολιτικής για μία ανάπτυξη για όλους, αλλά συγχρόνως με τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της υποστήριξης της απασχόλησης. «Αυτές οι πολιτικές θα συμβάλουν στην πιο δίκαιη κατανομή των κερδών από την ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως με τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της υποστήριξης της απασχόλησης» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡ: Κ. Γκουρία παρουσιάζοντας την έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία σταθήκατε ιδιαίτερα στα επιτεύγματα, όπως τα χαρακτηρίσατε, της κυβέρνησης. Είπατε πως είμαστε εδώ να δουλέψουμε για σας, είμαστε εδώ να δουλέψουμε με εσάς, μπορείτε να μας εξηγήσετε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;

ΑΠ: Η Ελλάδα και ο ΟΟΣΑ ξεκίνησαν μία στρατηγική σύμπραξη το 2015 για να συνεργασθούν επί σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα, έχουμε συνεργασθεί στους τομείς της εκπαίδευσης, του ανταγωνισμού και κατά της διαφθοράς. Το 2016 εκδώσαμε αξιολόγηση για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι μέχρι τον Μάρτιο 2018, όλες οι συστάσεις που προωθήθηκαν από την αξιολόγηση εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση. Επιπλέον, πρόσφατα εκδώσαμε μία εις βάθος μελέτη για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας «Εκπαίδευση για ένα Λαμπρό Μέλλον της Ελλάδας». Αυτό ήταν το επιστέγασμα διετούς συνεργασίας που εστίασε σε πολλούς τομείς της εκπαίδευσης και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως είναι η εκπαιδευτική δαπάνη, η πρόσληψη εκπαιδευτικών και η αντιμετώπιση της σκιώδους εκπαίδευσης. Όπως γνωρίζουμε, μία σειρά μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση αρχίζουν να καρποφορούν, καθώς η οικονομική ανάπτυξη αρχίζει να ανακάμπτει. Ο ΟΟΣΑ είναι έτοιμος να προσφέρει τεχνική υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη και σε άλλους τομείς στο μέλλον.

ΕΡ: Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε πως τώρα είναι η ώρα για μια δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Πως μπορεί να συνεισφέρει ο ΟΟΣΑ σε αυτή την κατεύθυνση;

ΑΠ: Η προώθηση μίας ανάπτυξης ανοικτής σε όλους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΟΟΣΑ. Στην πράξη επικεντρώσαμε στην έννοια της «inclusion» και τον περιορισμό των ανισοτήτων κατά την περασμένη δεκαετία. Ξεκινήσαμε μία πρωτοβουλία για μία ανάπτυξη ανοικτή σε όλους με άξονα την μέτρηση «πολυδιάστατων συνθηκών διαβίωσης».

Αυτό μας επιτρέπει να επανεξετάσουμε τα παραδοσιακά μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης και να θέσουμε την ευημερία τον ανθρώπων στο επίκεντρο. Έχουμε επίσης εργασθεί στο πλαίσιο της ισότιμης συνεκπαίδευσης των χωρών, με επίκεντρο θέματα όπως: πώς η ανισότητα επηρεάζει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Πώς η τεχνολογική αλλαγή και η ψηφιοποίηση αλλάζουν τις ζητούμενες δεξιότητες και τον κόσμο της εργασίας. Και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εκπληρώσουν τις παραγωγικές τους δυναμικές.

ΕΡ: είστε υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων και ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τώρα που βγαίνει η χώρα από το πρόγραμμα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση των εργασιακών. Ποια είναι η δίκη σας θέση απέναντι σε αυτό;

ΑΠ: Η τελευταία μας Οικονομική Έκθεση για την Ελλάδα περιλαμβάνει ειδικές προτάσεις πολιτικής για μία ανάπτυξη για όλους, όπως συνέχιση της διαδικασίας των μεταρρύθμισης των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας ώστε να βελτιωθεί η στοχοθέτηση, κυρίως απέναντι σε οικογένειες με παιδιά, και ενίσχυση των πολιτικών αναζήτησης εργασίας και εκπαίδευσης. Αυτές οι πολιτικές θα συμβάλουν στην πιο δίκαιη κατανομή των κερδών από την ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως με τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω της υποστήριξης της απασχόλησης.

Από αυτήν την άποψη, ένα σύνολο προγραμμάτων είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της έλλειψης διαφόρων δεξιοτήτων που έχουν πολλές κοινωνικές ομάδες. Για τους ενήλικες με εργασιακή εμπειρία, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά προγράμματα που εξελίσσουν ειδικές ειδικότητες που απαιτούν οι εργοδότες, από τα προγράμματα των γενικών ειδικοτήτων. Η κυβέρνηση ήδη κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και με επίκεντρο τις δεξιότητες που απαιτούνται στους πιο δυναμικούς κλάδους στην Ελλάδα.

Επιπλέον η ανεργία των νέων μπορεί να αντιμετωπισθεί με μερικές πιο αποτελεσματικές στρατηγικές προσεγγίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες μεμονωμένων ατόμων που αναζητούν εργασία, όπως π.χ με επιπλέον ανάπτυξη των γενικών δεξιοτήτων, με ειδική εργασιακή κατάρτιση ή με απασχόληση. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι πολιτικές αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν μέριμνα για τη φροντίδα των παιδιών ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν. Αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την διοίκηση και ήδη ζήτησαν τη βοήθειά μας σε αυτήν την πρόκληση.

Είναι επιτακτική ανάγκη επίσης να επανεξεταστούν και να είναι καλύτερα στοχευμένες οι κοινωνικές παροχές. Ο ΟΟΣΑ μπορεί να υποστηρίξει τον αγώνα της Ελλάδας σε αυτές τις προκλήσεις. Στην πραγματικότητα είχαμε προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει να εργάζεται από κοινού σε μία Στρατηγική Εθνικών Δεξιοτήτων για την Ελλάδα και εμείς είμαστε έτοιμοι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΤΥΠΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ EUROGROUP ΚΑΙ ECOFIN. 16 Απρ 2021 | 20:56

Σταϊκούρας: Ρεαλιστικά φιλόδοξο, σύγχρονο και εξωστρεφές το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα έχει επιδείξει ταχύτητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας προχωρήσει σημαντικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΡΙΛΕΡ 16 Απρ 2021 | 15:44

Γιατί οι λοιμωξιολόγοι λένε όχι στο άνοιγμα των Malls και των κέντρων αισθητικής- Τα επιχειρήματα

Οι λοιμωξιολόγοι λένε όχι στο άνοιγμα των Malls επειδή περιμένουν τα αποτελέσματα από το πρώτο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων

ΤΕΧΝΗΤΟ OFFSIDE 16 Απρ 2021 | 14:35

Χατζηδάκης για το εργασιακό νομοσχέδιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα κάνει κριτική και μετά διαβάζει το νομοσχέδιο

Πώς σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ EASY JET 16 Απρ 2021 | 12:19

TUI: Θα έχουμε ένα σωστό καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί το 75% του προγράμματός μας

Η TUI προβλέπει ότι θα πραγματοποιήσει φέτος το 75% του συνηθισμένου προγράμματός της, έχοντας ένα "σωστό καλοκαίρι".

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 16 Απρ 2021 | 11:49

Eurolife FFH: Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών μέχρι το 2023

Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών μέχρι το 2023, από τη Eurolife σε συνεργασία με τη HOPEgenesis.

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 16 Απρ 2021 | 11:13

Lamda Development: Προχωρά η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ

Στο τελικό στάδιο παράδοσης στο κοινό οι εγκαταστάσεις των ανοικτών και κλειστών χώρων υγρού στίβου στο ΟΑΚΑ.

ΑΠΑΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ 16 Απρ 2021 | 10:14

ΑΑΔΕ: "Λαβράκια" και κυκλώματα έβγαλαν οι φορολογικοί έλεγχοι του 2020

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ οι φορολογικοί έλεγχοι του 2020 εντόπισαν απάτες πάσης φύσεως.

"ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΕΑΣ ΚΡΙΣΗΣ" 15 Απρ 2021 | 14:51

ESM: H Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί άνετα το χρέος της τα επόμενα χρόνια

Το ESM επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί χωρίς πρόβλημα το χρέος της

ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 6,1% 15 Απρ 2021 | 14:42

Deutsche Bank: Εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας το 2022 - "Υπερόπλο" το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Deutsche Bank αναμένει ότι το 2022 θα είναι ένα άκρως εντυπωσιακό έτος για την αναπτυξιακή εικόνα της Ελλάδας - Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Απρ 2021 | 12:31

Financial Times για το σχέδιο "Ελλάδα 2.0": Είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε δει, λέει αξιωματούχος της ΕΕ

Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 θα σταλεί για τελική έγκριση στις Βρυξέλλες τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Συνοδεύεται και με ένα φιλόδοξο στόχο αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% και δημιουργίας 180.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2026.

ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΖΟΝΣΟΝ 15 Απρ 2021 | 11:20

AstraZeneca: Το εμβόλιο χρηματοδοτήθηκε κατά 97% με χρήματα Βρετανών και Ευρωπαίων φορολογούμενων

Το εμβόλιο της AstraZeneca προήλθε κυρίως χάρη στα χρήματα του κράτους και κοινοφελών φορέων. Μόνο το 2% προήλθε από εταιρικά κεφάλαια.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 Απρ 2021 | 09:45

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο - Πρωταθλήτρια στα fake news η αντιπολίτευση

"Αυτοί που έχουν να φοβούνται από αυτή τη διάταξη είναι μόνο οι εργοδότες που εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές", είπε ο κ. Χατζηδάκης.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 15 Απρ 2021 | 09:44

Σαφάρι της ΑΑΔΕ: Ερχονται 158.000 έλεγχοι και διασταυρώσεις για το 2021

Τα σχέδια της ΑΑΔΕ για εφέτος. Περισσότερους σπό 158.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, έρευνες και διασταυρώσεις, σκοπεύει να πραγματοποιήσει το 2021 η ΑΑΔΕ.