Follow us

Goldman Sachs: Εφαρμογή Μνημονίου με «σκαμπανεβάσματα»

Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την Ελλάδα μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι σύμφωνα με τη Goldman Sachs η εφαρμογή με «σκαμπανεβάσματα».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Goldman Sachs: Εφαρμογή Μνημονίου με «σκαμπανεβάσματα»

Σε έκθεση που η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs έδωσε σήμερα, Παρασκευή στη δημοσιότητα και η οποία τιτλοφορείται «Μαθήματα από την ελληνική κρίση» αναφέρεται πως οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι κοντά στην εκλογική κούρσα.

«Ο πιο ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός φαίνεται να είναι μια εφαρμογή (του προγράμματος) με σκαμπανεβάσματα, όπου οι εντάσεις θα φουντώνουν σποραδικά, χωρίς να φθάνουν στο σημείο βρασμού, καθώς οι μνήμες του παρ’ ολίγον Grexit και οικονομικές συνέπειές του είναι ακόμη νωπές».

Όπως τονίζουν και τα δύο κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν με τους πιστωτές της Ελλάδας, ωστόσο μέλλει να καταδειχθεί ο βαθμός στον οποίο η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιδείξει «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

Οι μνήμες του παρ’ ολίγον Grexit είναι νωπές

«Ο πιο ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός φαίνεται να είναι μια εφαρμογή (του προγράμματος) με σκαμπανεβάσματα, όπου οι εντάσεις θα φουντώνουν σποραδικά, χωρίς να φθάνουν στο σημείο βρασμού, καθώς οι μνήμες του παρ’ ολίγον Grexit και οικονομικές συνέπειές του είναι ακόμη νωπές», σημειώνεται στην ανάλυση της Goldman Sachs.

Τα δύο «ρήγματα» και οι εντάσεις

Η τράπεζα βλέπει δύο «ρήγματα» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανεμφάνιση εντάσεων: Πρώτον, η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανανέωση της «αντίστασης» στο πρόγραμμα, από το ελληνικό εκλογικό σώμα, και ιδίως όσον αφορά στα φορολογικά μέτρα. Δεύτερον, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να αναμένει ένα σαφές μήνυμα από τους πιστωτές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Όμως, οι πιστωτές είναι απρόθυμοι να δώσουν αυτό το σήμα από πολύ νωρίς, φοβούμενοι ότι θα υπονομεύσει την «όρεξη» της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση.

«Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει διαφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της για την ουσία των προσπαθειών που αναλαμβάνονται (για το πρόγραμμα). Η απροθυμία των πιστωτών για να παράσχουν ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να ενταθεί εάν υπάρξουν δημοσιονομικά ελλείμματα», σημειώνει η Goldman Sachs, η οποία στο βασικό της σενάριο βλέπει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 35 δισ. ευρώ.

Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει ακόμη πως σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια των δύσκολων τελευταίων διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση δεν μίλησε ανοιχτά υπέρ μιας εξόδου από τη νομισματική ένωση.

Εστιάζοντας στις πολιτικές ισορροπίες αναφέρει πως η σοβαρή δημοσιονομική σύσφιξη στην Ελλάδα από το 2010 έως σήμερα συνέβαλε σημαντικά στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας.

Η GS σημειώνει πως λόγω της υποχρέωσης να προηγούνται κοινοβουλευτικές εγκρίσεις πριν την στήριξη, η δυνατότητα της ΕΕ να επιλέξει μια λιγότερο σκληρή πορεία εξυγίανσης για την Ελλάδα είναι περιορισμένη, τουλάχιστον για κάποιες χώρες. «Αυτές οι πολιτικές πιέσεις θα παραμείνουν», εκτιμά η επενδυτική τράπεζα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 08:02

"Φωτιά" οι τιμές σε σουβλάκι, καλαμάκι και γύρο: Πόσο έχουν αυξηθεί από πέρυσι - Παραδείγματα σε νησιά

Είδος... πολυτελείας φαίνεται πως έχουν γίνει τα αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων, και αυτά δεν είναι άλλα από το κλασικό σουβλάκι και τον γύρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Μαϊ 2022 | 07:39

Πώς θα γίνει η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο - Κλειδώνει η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης

Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται ότι θα είναι η χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο.

ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 19:05

Η ιταλική Εni άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprom Bank

Η Εni κατέστησε σαφές, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

ΤΟ ISLA BROWN CORINTHIA 17 Μαϊ 2022 | 17:29

Αυτό είναι το εντυπωσιακό πεντάστερο resort της Brown Hotels που ανοίγει τον Ιούνιο στους Αγίους Θεοδώρους

Το Isla Brown Corinthia, διαθέτει 166 δωμάτια, πισίνες, εστιατόρια και σπα - Ο επισκέπτης μπορεί να το επισκεφτεί σε μόλις 40΄από την Αθήνα

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ 17 Μαϊ 2022 | 16:56

e-ΕΦΚΑ: Ποιοι ασφαλισμένοι χάνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα μετά τις 31 Μαΐου

Σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για άμεση απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας από την 1η Ιουνίου και μετά.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ 17 Μαϊ 2022 | 12:55

Η ΤτΕ προειδοποιεί για νέα αύξηση των κόκκινων δανείων

Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου προειδοποιεί για νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων.

SOCIAL MEDIA 17 Μαϊ 2022 | 12:29

Ο Έλον Μασκ απειλεί να ακυρώσει την εξαγορά του Twitter: "Στο 20% οι fake λογαριασμοί"

Ο Έλον Μασκ τόνισε ότι η εξαγορά του Twitter δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν δεν υπάρξει εγγύηση για τους πλαστούς ή spam λογαριασμούς.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ 17 Μαϊ 2022 | 11:05

Παζάρια του Ίλον Μασκ για την εξαγορά του Twitter σε χαμηλότερη τιμή

Μία χαμηλότερη τιμή εξαγοράς της Twitter Inc θα ήταν ενδεχόμενα πιο κατάλληλη ανέφερε χτες ο Ίλον Μασκ.

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 17 Μαϊ 2022 | 10:47

ΣΥΝ.ΚΑ. Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.: Η νέα εταιρία μετά το deal Μασούτη - ΣΥΝ.ΚΑ.

Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία εξαγοράς του 50% του κλάδου λιανικής και χονδρικής του ΣΥΝ.ΚΑ. από τον Μασούτη.

12 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ 17 Μαϊ 2022 | 10:41

Wikifarmer: Το ελληνικό marketplace για αγρότες στο οποίο επένδυσε ο γιος του Mr. Ikea

Η Wikifarmer ξεκίνησε το 2017 ως ένας χώρος όπου οι παραγωγοί θα μπορούσαν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις αγροτικές καλλιέργειες.

ΣΤΑ 2,61€ Η ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΝΙΣΥΡΟ 17 Μαϊ 2022 | 08:39

Εφιαλτικά σενάρια για νέες ανατιμήσεις στην βενζίνη - Φόβοι ότι η τιμή του λίτρου θα φθάσει μέχρι και 3 ευρώ

Νέα αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στην τιμή της βενζίνης τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 16 Μαϊ 2022 | 19:25

Πράσινο φως από ΕΕ: Πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες της ΕΕ μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, γράφει το Reuters

16 Μαϊ 2022 | 18:10

Μουσείο Ελαιολάδου ENŌTIS: Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία της Κέρκυρας

Ένα ταξίδι στην ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμικό πλούτο της Κέρκυρας, μέσω της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας.