Γρίφος από το ΔΝΤ για "νέο πρόγραμμα προσαρμογής"

Έξτρα μέτρα, αναθεώρηση δημοσιονομικών στόχων, νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και συνέχιση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γρίφος από το ΔΝΤ για "νέο πρόγραμμα προσαρμογής"

Έξτρα μέτρα, αναθεώρηση δημοσιονομικών στόχων, νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και συνέχιση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, το Ταμείο δηλώνει ότι αδυνατεί να κάνει αξιόπιστες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας "των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές πάνω στους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα προσαρμογής".

Σε άλλο σημείο της έκθεσης των συνολικά 230 σελίδων, το Ταμείο υπογραμμίζει ότι ακόμα και οι βασικές προβλέψεις που κάνει για την ελληνική οικονομία τελούν υπό αναθεώρηση, δεδομένης της αβεβαιότητας σε σχέση με πιθανές σημαντικές αυξητικές προσαρμογές" και μιλάει για "δημοσιονομικά μέτρα που μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα".

Οι συγκεκριμένες φράσεις με τις οποίες τοποθετείται το Ταμείο στην έκθεση του για την χώρα μας είναι μία ακόμα απόδειξη της πίεσης που ασκεί το ΔΝΤ ώστε να αναθεωρηθούν και να επανεξεταστούν συνολικά όσα μέτρα και στόχοι συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, σε συνέχεια των όσων έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί προς την κατεύθυνση αυτή οι Λαγκάρντ-Τόμσεν καθώς και ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις στις κατά καιρούς ενημερώσεις προς τους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Πάντως η αναφορά στην έκθεση του Ταμείου σε ένα "νέο πρόγραμμα προσαρμογής" προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, επιτείνοντας - αν όχι επιβεβαιώνοντας- την εικόνα που έχει διαμορφωθεί ότι το ΔΝΤ φέρεται πλέον να θεωρεί το πρόγραμμα που υπέγραψε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι λίγο-πολύ ως ξεπερασμένο ως προς τους στόχους, τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα που αυτό προβλέπει ζητώντας νέα επιπλέον μέτρα που θα ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικούς στόχους.

Σημειώνεται ότι από την έκθεση προκύπτει πως σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο, το Ταμείο θεωρεί η Ελλάδα δεν θα έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα έτη 2016 και 2017 καταγράφοντας ελλείμματα της τάξεων των 0,2% και 0,3% αντίστοιχα, γεγονός που καταδεικνύει και την άποψη του Ταμείου με τα υπάρχοντα δεδομένα στόχων και μέτρων του μνημονίου του περασμένου καλοκαιριού η Ελλάδα δε θα μπορέσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα πάντως με τις προσωρινές εκτιμήσεις του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία προδιαγράφεται να συρρικνωθεί έτι περαιτέρω το 2015 και να παραμείνει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2016 με την ελπίδα να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά το 2017, γεγονός που από μόνο του αντιβαίνει στην αισιοδοξία της κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάπτυξη από τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Την άποψη ότι οι απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι ρεαλιστικές και ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ένα πρόγραμμα που θα βγάζει τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα εξέφρασε πριν λίγο ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μορίς Όπστφελντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από την αμερικανική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της εαρινής συνόδο του Ταμείου. Απέφυγε να κάνει νύξη για το ύψος της ελάφρυνσης χρέους που θα χρειαστεί η Ελλάδα, και είπε ότι το χρέους από κοινού με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το συνταξιοδοτικό πρέπει να μπουν στο τραπέζι. Τέλος χαρακτήρισε τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση ως εποικοδομητικές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η 4Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 23 Σεπ 2020 | 14:52

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 7η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών: Μεγάλη πρόοδος σε μόλις έναν χρόνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών αποτελει αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

Η ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ 20 Οκτ 2020 | 20:09

Eurobank: Το e banking και το m banking δεν έχουν δεχθεί καμία επίθεση από hackers

Η Eurobank ενημερώνει την πελατεία της ότι τα συστήματά της και ειδικά το e banking και m banking (mobile banking) είναι ασφαλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ 15ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ 20 Οκτ 2020 | 18:31

Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας: Δύο τροπολογίες καταθέτει ο Σταϊκούρας

Στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας"

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 20 Οκτ 2020 | 16:04

Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται για το 2021 με τροπολογία στη Βουλή - Ποια εισοδήματα αφορά

Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την εισφορά αλληλεγγύης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 20 Οκτ 2020 | 13:47

Έξοδος ξανά στις αγορές: Επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ.

"ΣΠΑΝΕ" ΤΑ 62 ΕΤΗ 20 Οκτ 2020 | 13:03

Ποιοι βγαίνουν σε σύνταξη πριν τα 62 έτη - Οι πέντε κατηγορίες

Πέντε κατηγορίες ασφαλισμένων διασώζονται από τις επικείμενες αλλαγές στις συντάξεις.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 12:54

Σουηδία: Αποκλείουν σε Huawei και ZTE την πρόσβαση στο δίκτυο 5G

Η Σουηδία, μετά τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών αφαλείας, απέκλεισε τις κινεζικές Huawei και ZTE από το 5G.

ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ 20 Οκτ 2020 | 12:53

Oι "πλούσιοι" της Ελλάδας: Ποιοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ

Δηλώνουν ετήσιες αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ. Υπάρχουν και αυτοί στη σημερινή Ελλάδα.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:51

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας: Τι είναι και τι σημαίνει η αναστολή της

Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤ 20 Οκτ 2020 | 09:55

Αυτά είναι τα νέα 5ευρα, δια χειρός... Λαγκάρντ [εικόνες]

Κυκλοφόρησαν τα καινούρια χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.

AΠΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 19 Οκτ 2020 | 20:34

Ανοίγει αύριο το helpdesk για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ-Αυτονομώ"

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ": Το τηλέφωνο για απαντήσεις σε απορίες - Από αύριο σε λειτουργία