Γρ.Προϋπολογισμού:Αν διακοπούν οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει η ανάκαμψη

Αυστηρή προειδοποίηση πως η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και θα διακοπεί αν εγκαταλειφθούν οι μεταρρυθμίσεις ή υπάρξει πολιτική αστάθεια. Και θεσμικές υπομνήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γρ.Προϋπολογισμού:Αν διακοπούν οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει η ανάκαμψη

Η ανάκαμψη που παρατηρείται είναι εύθραυστη και κινδυνεύει αν η χώρα εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις ή προκύψει πολιτική αστάθεια προειδοποιεί το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Και προσγειώνει για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση που το ισχυρίζεται αλλά και όσους πολίτες το πιστεύουν πως το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα θα έλθει το 2018.

«Η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη και για να το διατυπώσουμε χωρίς περιστροφές, θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της τριμηνιαίας έκθεσης.

Οι οικονομολόγοι του Γρ.Προϋπολογισμού υπογραμμίζουν πως η πορεία της ανάκαμψης αλλά και ο στόχος άντλησης χρημάτων από τις αγορές συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως των 113 προαπαιτούμενων εκ των οποίων τα 95 θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους.

Θετικό βήμα η έξοδος στις αγορές αλλά ...

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποτιμά ως θετικό βήμα την έξοδο στις αγορές επισημαίνοντας ότι μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του «μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι «Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει επιστροφή σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στην χρηματοδότηση από τις αγορές».

Μικρότερος από τον προβλεπόμενο ο ρυθμός ανάπτυξης

Σημειώνεται πως τα νούμερα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ανάπτυξη του 2017 δεν αποκαλύπτουν τα προβλήματα της χώρας.

Στην έκθεση προβλέπεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν.

Όπως σημειώνεται, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα φθάσει το 2% το 2017 και το 2018 το 3%, η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη.

Καμπανάκι και για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας

'Αξιοσημείωτη είναι και η μη αμιγώς οικονομική επισήμανση που περιλαμβάνεται στην έκθεση για την ανάγκη θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας.

«Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, απελευθερώνει αντιλήψεις που δεν συμβιβάζονται με τις βασικές αρχές τις σύγχρονης δημοκρατίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τα επιμέρους κεφάλαια της έκθεσης

Ειδικότερα στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει:

- Εξοδος στις αγορές: Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, στο βαθμό που η κίνηση αυτή θα έχει συνέχεια και σε συνδυασμό με τις εκδηλούμενες τάσεις οικονομικής μεγέθυνσης – έστω και ασθενούς –για το 2017, είναι ένα θετικό βήμα προς την διαχείριση της οικονομικής κρίσης με δεδομένη την συμφωνία των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στα ουσιαστικά στοιχεία του προγράμματος προσαρμογής (παρά τις επιμέρους διαφορές και τη διαφορετική πολιτική φιλοσοφία). Μπορεί επομένως να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες (συμπληρωματικό μνημόνιο συνεννόησης» και letter of intent προς το ΔΝΤ) και, έτσι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του «μνημονίου» τον Αύγουστο του 2018. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μια καμπή στη διαχείριση της οικονομίας και στις οικονομικές επιδόσεις. Αν όχι, τότε θα υπάρξουν παλινδρόμηση σε συνθήκες ύφεσης, κοινωνικές εντάσεις και δυσκολίες στη χρηματοδότηση από τις αγορές.

- Τέσσερις παράγοντες κρίνουν αν η έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια: Η έξοδος στις αγορές θα έχει συνέχεια αν:

1) συνεχισθεί δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε η πίεση των τόκων από τις αγορές να μην οδηγήσει στο φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, ύφεσης, πολιτικής αστάθειας,

2) διασφαλισθεί η οικονομική μεγέθυνση με διάρκεια πράγμα που συνυφαίνεται με την εφαρμογή του Μνημονίου και κυρίως των μεταρρυθμίσεων,

3) επιτευχθεί κοινωνική σταθερότητα και συνοχή με θεραπείες των ανισοτήτων, της ανεργίας, της φτώχειας και διασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού και προστασίας της εργασίας και

4) διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα με όσο το δυνατό ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

- Η οικονομία άντεξε: Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Ανακάμπτει και αυτό είναι, κατ΄ αρχάς, θετικό. Η οικονομία άντεξε τις διαταραχές του 2015 - τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την υφεσιακή οικονομική πολιτική που στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και λιγότερο στη εξορθολογισμό των δαπανών, την παρατεταμένη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αβεβαιότητες για την τύχη των μεταρρυθμίσεων. Η ανεργία μειώνεται μολονότι διαπιστώνουμε ανησυχητικά δομικά χαρακτηριστικά στις αγορές εργασίας (αύξηση της ευκαιριακής απασχόλησης κλπ).

Γενικότερα, η οικονομική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καλύτερη από όσο πολλοί πρόβλεπαν, μολονότι αυτό ουδόλως δικαιολογεί το κόστος όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Για το 2017 προβλέπεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν.

Για το 2017 το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί μάλιστα ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα φθάσει το 2% και το 2018 το 3%.

Εύθραυστη ανάκαμψη

Η διαφαινόμενη ανάκαμψη είναι εύθραυστη και για να το διατυπώσουμε χωρίς περιστροφές, θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια.

Επίσης, τα μακροοικονομικά στοιχεία των τελευταίων τριμήνων έδειχναν ότι η οικονομία κινούνταν στα όρια της στασιμότητας από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017 (με την αναιμική του μεγέθυνση) είχαμε πίσω μας τριάμισι χρόνια κίνησης γύρω από το μηδέν ενώ μπροστά μας περιμένουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες.

Επίσης, οι αρχικές προβλέψεις για το 2017 χειροτέρευαν. Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός είχε στηριχθεί σε πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, αλλά πιο πρόσφατες προβλέψεις (π.χ. ΚΕΠΕ, ΤτΕ ΕΛΛ -2,40% και ΙΟΒΕ) υπολογίζουν ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 1,4-1,8 %. Ας σημειωθεί ότι ορισμένες εξωτερικές πηγές προβλέπουν ακόμα χαμηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης, κάτω του 1%

Οι αριθμοί αυτοί δεν αποκαλύπτουν πλήρως το βάθος των προβλημάτων της χώρας ούτε τις επισφάλειες.

Σύμφωνα με το ΓΠΒ το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δημιουργεί κατ’ αρχάς προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας

Το σημαντικότερο στοιχείο του προηγούμενου τριμήνου ήταν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία για το συμπληρωματικό μνημόνιο και την εκταμίευση των δόσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αισιοδοξία για την τελική έκβαση του εγχειρήματος της προσαρμογής. Με κριτήριο τη συμφωνία αυτή το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Χαρακτηριστικά, το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να ανεβαίνει και οι «αποδόσεις» των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των αγορών για ομόλογα ελληνικών επιχειρήσεων όπως έδειξε η επιτυχής έκδοση ομολόγων τους.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος προστίθεται στα θετικά νέα, κυρίως σε συμβολικό επίπεδο, διότι, πρώτον, ή διαδικασία αυτή ήταν ξεπερασμένη καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρότερης επιτήρησης λόγω Μνημονίων και, δεύτερον, η άρση της δεν συνεπάγεται το τέλος της εποπτείας.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται σήμερα από το πρόγραμμα στήριξής της. Μετά το 2018 προβλέπεται να υπαχθεί στις διαδικασίες εποπτείας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΙΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 23 Δεκ 2021 | 09:39

Τεχνόπολη: Η έκθεση που στήνεται για τη Μελίνα Μερκούρη - Με κοστούμια, φωτογραφίες, προσωπικά της αντικείμενα

Η μεγάλη έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη "Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς", ανοίγει στις 18 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ 22 Δεκ 2021 | 10:21

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Εως 16 Ιανουαρίου η έκθεση "Κάλλος" - Με διευρυμένο ωράριο και νέα θεματικά βίντεο

Έως τις 16 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά" που πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Το ωράριο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Ιαν 2022 | 12:18

Η SHOP & TRADE επίσημος διανομέας των Trussardi Accessories Cariuma Iceberg & Docksteps

H Shop & Trade ανέλαβε τη διανομή και προώθηση των σημάτων Trussardi (bags and accessories), Cariuma, Iceberg και Docksteps.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 11:43

ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας - Ποιους αφορούν - Οι μισθοί

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία 86.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2022.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 18 Ιαν 2022 | 10:08

Στο "κόκκινο" οι λογαριασμοί ρεύματος: Επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας

Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε Ελλάδα και Ευρώπη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Ιαν 2022 | 19:05

Ομόλογα: Πιέσεις στις τιμές ενόψει της εξοδου του Δημοσίου στις αγορές - Τι εκτιμούν αναλυτές

Ο ΟΔΔΗΧ φέρεται έτοιμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά, προχωρώντας σε μία νέα έκδοση μακροχρόνιων ομολόγων πριν από το τέλος του μήνα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.