ΓΣΕΕ: Το 60% των εργαζομένων δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του

Έρευνα για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΓΣΕΕ: Το 60% των εργαζομένων δεν γνωρίζει τα δικαιώματα του

Περισσότεροι από 9 στους 10 εργαζόμενους στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια οι αποδοχές,τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα έχουν επιδεινωθεί, όπως καταγράφει έρευνα της εταιρίας alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων της ΓΣΕΕ, όπου συζητήθηκε το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, παρουσία εκπροσώπων κομμάτων, συνδικαλιστικών οργάνων και καθηγητών πανεπιστημίου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης στην οποία αποτυπώνονται οι αντιλήψεις των πολιτών με έμφαση στους εργαζόμενους, τόσο για τη δράση και τη συνεισφορά της ΓΣΕΕ στα 100 χρόνια παρουσίας της, όσο και για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους αξιολογούν θετικά το ρόλο των συνδικάτων στη βελτίωση των όρων δουλειάς και στην ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ η μείωση των αποδοχών και η εργασιακή ανασφάλεια συνιστούν τα δύο σοβαρότερα ζητήματα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπου το 37% έχουν υποστεί καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους τουλάχιστον για ένα μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 85% αντιλαμβάνεται την εργασία και ως κοινωνικό αγαθό, με ένα ποσοστό 37% να δηλώνει ότι έχει υποστεί καθυστέρηση στην πληρωμή του από τον εργοδότη του πάνω από ένα μήνα, ενώ ταυτόχρονα ένα 60% δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους όπως θα έπρεπε.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα, αυτά που πρέπει να κάνει η ΓΣΕΕ προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους, είναι μια πιο δυναμική διεκδίκηση με απεργίες και κινητοποιήσεις, να υπάρχει συμβουλευτική υποστήριξη και πληροφόρηση για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων, όπως επίσης επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων και ανέργων.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1500 ατόμων σε όλη την Ελλάδα τον Μάιο του 2018.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διοργανώθηκαν δύο πάνελ διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Στο πρώτο, με θέμα «Το μέλλον της εργασίας και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος σε συνθήκες κρίσης», υπό το συντονισμό του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθ. Γιώργου Αργείτη με συμμετοχή των καθηγητών Χάρη Αθανασιάδη, Άρη Καζάκου και Ξενοφώντα Κοντιάδη, σημειώθηκε πως οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την υφιστάμενη ανασφάλεια στη εργασία και την ανεργία, και τονίστηκε ότι πρωταρχικός ρόλος των συνδικάτων στο μέλλον, θα πρέπει να είναι νέοι τρόποι δράσης κυρίως μέσα στους χώρους εργασίας, και να υπάρξει αναθεώρηση των σχέσεων με τα κόμματα. Επισημάνθηκε επίσης, πως η ψηφιοποίηση της εργασίας είναι ένας κίνδυνος για την εργασία που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επίσης, έμφαση δόθηκε στη σημασία του 8ωρου που είναι ένα κρίσιμο διακύβευμα, όπως αναφέρθηκε, ενώ τονίστηκε και η σημασία των συλλογικών συμβάσεων.

Στο δεύτερο πάνελ, με συντονιστή το δημοσιογράφο Βασίλη.Σκουρή, με θέμα «Συνδικάτα και Πολιτικό Σύστημα», απόψεις κατέθεσαν από το ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Βρούτσης, από το ΚΙΝΑΛ ο Χρήστος Μέγας ,από τη ΛΑΕ ο Δημήτρης Στρατούλης καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο κ. Φίλης άσκησε κριτική στη ΓΣΕΕ για τη στάση της στα μνημόνια, λέγοντας ότι ήταν απούσα, όπως επίσης και για τη στάση της στο δημοψήφισμα του 2015. Σχολίασε δε, πως αυτό που πρέπει να υπάρχει για τα συνδικάτα στο μέλλον, είναι ένα τρίπτυχο - ενότητα, αυτονομία και δημοκρατική λειτουργία - κάτι που καθιστά μια σύγχρονη μορφή ταξικών αγώνων.

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε παθογένειες που πλήττουν κατά καιρούς το συνδικαλιστικό κίνημα και που το έκαναν να χάσει τη αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες, ενώ τόνισε ότι η κρίση του συνδικαλιστικού συστήματος σχετίζεται με την κρίση του πολιτικού συστήματος.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τη χώρα σιγά-σιγά από τη «ζούγκλα», με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, με την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας σε ένα κλίμα δημοκρατίας σε αντίθεση με τον αυταρχισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως ανέφερε.

Από τη μεριά του, ο κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εργασίας και χαρακτήρισε τη ΓΣΕΕ ως έναν «θεσμό». Όσοι πιστεύουν στη δημοκρατία επιβάλλεται να σέβονται τους θεσμούς και να συνομιλούν μαζί τους, σημείωσε ο πρώην υπουργός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν το πράττει. Δήλωσε επίσης, ότι τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ είναι μια ιστορική στιγμή, έχοντας συμβάλλει θετικά σε όσα την αφορούν πέραν των όσων αρνητικών υπήρξαν.

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τα όσα έλεγε προεκλογικά σε αντιδιαστολή με τις «21 περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις εισφορών» και ανέφερε ότι σημασία έχει πλέον το μέλλον, όπου πρέπει με τη διαφορετικότητα του ο καθένας να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Αναγνώρισε τη συνεισφορά της ΓΣΕΕ στον κόσμο της εργασίας, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές προς όφελος όλων. Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, τόνισε ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει, αλλά με βάση τη δυνατότητα της οικονομίας και όχι αυθαίρετα.

Ο Χρήστος Μέγας, εκπροσωπώντας το ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να αντικατασταθεί πάραυτα και ανέφερε ότι το πλεόνασμα δεν μπορεί να στηρίζεται στην αύξηση του χρέους.

Επίσης, ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς είναι οι μόνοι που μπορούν να επιτύχουν τον κατάλληλο συνδυασμό ισότητας και παραγωγικότητας, και χαρακτήρισε το συνδικαλιστικό κίνημα ως ένα βάθρο της δημοκρατίας.

Ο Δημήτρης Στρατούλης από τη ΛΑΕ υποστήριξε ότι ο συνδικαλισμός δέχτηκε και δέχεται μεγάλη επίθεση από το πολιτικό και οικονομικό σύστημα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, και κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι διαστρεβλώνουν την εικόνα τους.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διατήρησε τον εργασιακό μεσαίωνα που δημιουργήθηκε από το 2010 με τα μνημόνια παγιώνοντας ένα απορυθμισμένο εργασιακό μοντέλο.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ωστόσο, ότι τα συνδικάτα στο μέλλον πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να ξεπεράσουν τις παθογένειες τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε ότι τα συνδικάτα θα υπάρχουν και θα εκφράζουν τις δυνάμεις που αγωνίζονται, ενώ σε απάντηση υπερασπίστηκε τη στάση της ΓΣΕΕ στο δημοψήφισμα του 2015, αλλά και την παρουσία της ΓΣΕΕ ενάντια στα μνημόνια.

Επίσης, επισήμανε ότι η ΓΣΕΕ ήταν αυτή που κινητοποίησε τα διεθνή συνδικάτα για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτή απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις.

Σχετικά με το μέλλον των συνδικάτων υποστήριξε ότι ο συνδικαλισμός θα πρέπει να είναι μαζικός και όχι υπόθεση ειδικών και γραφειοκρατών και επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε τα συνδικάτα να συνεννοούνται και να είναι πολιτικοποιημένα αλλά όχι κομματικοποιημένα.

Έκανε λόγο για αυτόνομη στρατηγική που δεν θα ποδηγετείται από κανένα κόμμα και μίλησε για την ανάγκη μια κοινωνικής συμμαχίας.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι πρέπει να επανέλθει πρώτα με νόμο ο μισθός στα 751 ευρώ και από εκεί και πέρα να αρχίσει να λειτουργεί η ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση.

Ομιλία στην πραγματοποίησε και ο γεν. γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τελετή αποφοίτησης των συνδικαλιστικών στελεχών που περάτωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους στην «Ακαδημία της Εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 04 Δεκ 2020 | 20:31

Αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο: Όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Ποιοι εργοδότες δύνανται και ποιοι υποχρεούνται να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους για τον Δεκέμβριο.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 19:49

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ": Σε δοκιμαστική λειτουργία η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Στη δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 14:35

Αυτόν τον Δεκέμβριο, αγαπημένοι ήρωες βιβλίων για μικρούς και μεγάλους μας περιμένουν στο Public

Από τις επικίνδυνες περιπλανήσεις στη Μέση Γη, του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς στα απίθανα Χριστούγεννα του εννιάχρονου Ντετέκτιβ Κλουζ.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 13:27
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 12:54

Παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών ως το 2021

Παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ έδωσε με σχετική ΚΥΑ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Δεκ 2020 | 11:40

Γεωργιάδης: Αν στα εποχικά καταστήματα δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα κλείσω την επόμενη μέρα

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και είναι 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

ΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 04 Δεκ 2020 | 11:09

Τι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ: Η διαμάχη Καλλιτσάντση με τους Ολλανδούς που ελέγχουν το 35%

Κόντρα των αδελφών Καλλιτσάντζη με την οικογένεια Reggeborgh που ελέγχει το 35% της Ελλάκτωρ.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 04 Δεκ 2020 | 10:22

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Πέντε μοναχές μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου

Οι πέντε μοναχές της Μονής επικαλούνται οπτική όχληση" και "προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής" αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Δεκ 2020 | 09:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600-700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ 110 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2020 | 20:25

Εποχικά καταστήματα: Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πηγαίνουμε για ψώνια [βίντεο]

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα εποχικά καταστήματα - Δεν θα ανοίξουν όλα όσα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.