H Die Zeit είχε δει... στα χοιρινά σουβλάκια την κρίση στην Ελλάδα

Τι έγραφε η γερμανική εφημερίδα Die Zeit για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας 30 χρόνια πριν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
H Die Zeit είχε δει... στα χοιρινά σουβλάκια την κρίση στην Ελλάδα

Ένα άρθρο του Bernd Loppow για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδας, το οποίο είχε φιλοξενήσει πριν από τριάντα χρόνια η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, έδωσε στη δημοσιότητα η Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου του 1986, μιλάει ήδη από τότε για μια χώρα που έχει «απεγνωσμένα ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις».

H Die Zeit είχε δει... στα χοιρινά σουβλάκια την κρίση στην Ελλάδα

«Οι Γερμανοί τουρίστες θα έχαναν την όρεξή τους αν γνώριζαν την προέλευση των δείπνων τους στα εστιατόρια δίπλα στην Ακρόπολη στην Αθήνα: Ενώ τα χοιρινά σουβλάκια προέρχονται πιθανότατα από τις γερμανικές φάρμες χοίρων, το ελληνικό κατσικίσιο τυρί πιθανότητα εισάγεται από ειδικά εργοστάσια στη Δανία [...] Το ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ αναγκάζεται να εισάγει τόσα πολλά καταδεικνύει την φρικτή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» έγραφε πριν από 30 χρόνια η Die Zeit στο εν λόγω άρθρο.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα πριν από 30 χρόνια, όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας υποφέρουν από δομικά προβλήματα που καθυστερούν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με αξιολόγηση του ΟΟΣΑ που επικαλείται το άρθρο, ενώ όλες οι άλλες δυτικές βιομηχανικές οικονομικές έδειξαν να μειώνουν τον πληθωρισμό το 1985, στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 19%.

Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ εδώ και πέντε χρόνια -ανέφερε το άρθρο- αλλά οι ελπίδες που συνόδευσαν την ένταξή της έχουν μόνο μερικώς εκπληρωθεί. Οι μεταφορές χρημάτων από τα ευρωπαϊκά ταμεία δίχως αμφιβολία έχουν μετριάσει τις οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο πολύ περισσότερα προϊόντα εισάγοντα από εκείνα που εξάγονται σε άλλα κράτη της ΕΕ, ανέφερε το άρθρο.

Η ελληνική οικονομία έχει απεγνωσμένα ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις αν θέλει η χώρα να εκμεταλλευθεί την ένταξή της στην ΕΕ, εκτός από τις μεταφορές από τα ευρωπαϊκά ταμεία, υπογράμμιζε η Die Zeit.

Η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ήταν σε μεγάλο βαθμό μια απόφαση με πολιτικά κίνητρα. Το γεγονός ότι η οικονομία του νέου μέλους ήταν στο μεταίχμιο από μια αναπτυσσόμενη σε μια βιομηχανική χώρα αγνοήθηκε.

Τα δημόσια οικονομικά είναι επίσης ένας λόγος για ανησυχία, ανέφερε το άρθρο. Οι δαπάνες υπό τον κ. Παπανδρέου (σσ. τον Ανδρέα Παπανδρέου) αυξήθηκαν πολύ ταχύτερα από ότι με τον προκάτοχό του.

Επιχειρήσεις διατηρήθηκαν ζωντανές απλώς για να αποφευχθεί η αύξηση της ανεργίας και η κυβέρνηση εθνικοποίησε 40 εταιρίες. Πολλοί άνθρωποι, που αλλιώς θα έχαναν τη δουλειά τους, έγιναν ξαφνικά δημόσιοι υπάλληλοι, σημείωνε ο αρθρογράφος και προσέθετε:

Το αποτέλεσμα τέτοιων οικονομικών πολιτικών είναι η αύξηση του δημόσιου χρέους, που την τελευταία χρονιά άγγιξε το 13% του ΑΕΠ.

Αλλά ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε ότι τα πράγματα δεν μπορούν συνεχίσουν ως έχουν. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε περισσότερα από εκείνα που παράγουμε με την οικονομία μας» είπε, ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σημείωνε η Die Zeit.

Το πικρό φάρμακο θα είναι δύσκολο το καταπιούν οι Έλληνες, αλλά ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι η δραστική μείωση των δαπανών είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους και να εκσυγχρονίσει την οικονομία. Κατάλαβε ότι η στόχος μιας κοινής αγοράς στην Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν τα κράτη μέλη έχουν μέσες άκρες ένα παρόμοιο επίπεδο οικονομικής εξέλιξης.

«Εάν είχαμε να κάνουμε την επιλογή ξανά, θα ήταν πιο σοφό να διατηρήσουμε το status του συνεργαζόμενου μέλους. Η ενσωμάτωση ήρθε πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα και σήμαινε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό για τη βιομηχανία μας», είχε πει ο Παπανδρέου σύμφωνα με τη Die Zeit.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Σεπ 2020 | 11:59

Σταϊκούρας στο συνέδριο Economist: Η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα 37,8 δισ. ευρώ

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ 14 Σεπ 2020 | 19:51

"Ψήφος" εμπιστοσύνης από Ρέγκλινγκ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα Μητσοτάκη που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Τα μέτρα στη ΔΕΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη χαιρέτισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ - Πού εντόπισε καθυστερήσεις

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 03 Σεπ 2020 | 17:00

Handelsblatt: Φρεγάτες, Rafale και ελικόπτερα ενισχύουν την άμυνα της Ελλάδας - Η συμμαχία με τους Γάλλους

Για τη Handelsblatt, η διένεξη με την Τουρκία οδηγεί την Ελλάδα σε νέες αγορές εξοπλιστικών, όπως είναι οι γαλλικές φρεγάτες, τα Rafale και τα ελικόπτερα

ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 10:17

Βρούτσης: Παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο και βιώσιμο

Με το σύστημα "ΗΛΙΟΣ", για πρώτη φορά, χαρτογραφήθηκε με απόλυτη ακρίβεια και ανάλυση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, λέει ο υπουργός Εργασίας.

ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 28 Σεπ 2020 | 08:04

Συντάξεις Οκτωβρίου: Ποιες καταβάλλονται σήμερα – Αναλυτικό πρόγραμμα πληρωμών

Μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις και από τα υπόλοιπα Ταμεία.

ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 28 Σεπ 2020 | 07:42

Έρχεται και ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" των 100 εκατ. ευρώ

Αναδρομικές επιβαρύνσεις από 1/1/2020 σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αποκάλυψαν 45 εκατ. τετραγωνικά στους δήμους όλης της χώρας.

ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 27 Σεπ 2020 | 16:57

Σταϊκούρας: Πόσο κοστίζει στην οικονομία το καθολικό lockdown για διάστημα ενός μήνα

Το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, εξηγεί ο υπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΡΟΥΤΣΗ 27 Σεπ 2020 | 10:48

Συντάξεις: Πότε θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις οι μελλοντικοί συνταξιούχοι

Από τον Μάρτιο του 2021 κι έπειτα θα μπουν στο ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ 27 Σεπ 2020 | 10:39

Φθηνότερο ρεύμα: Οι νέες παρεμβάσεις για μείωση στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Πακέτο παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ.

27 Σεπ 2020 | 09:14

Τρόμος: Νέο lockdown φέρνει 11% ύφεση στην οικονομία - Οι επιπτώσεις σε αριθμούς

Ποσοτικοποιήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ζημιά που θα προκαλέσει ένα δεύτερο lockdown.

ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ 26 Σεπ 2020 | 10:56

Αδήλωτα τετραγωνικά: Αυτά είναι τα "SOS" - Τι πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν λήξει η ρύθμιση

Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν προκειμένου να εκπνεύσει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:05

ΕΝΦΙΑ 2020: Τρία βήματα για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό και τέσσερις λύσεις για να το πληρώσετε

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει αναρτηθεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ