Follow us

H έκθεση της Κομισιόν για την τελική έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία - Ποιες εκκρεμότητες παραμένουν

Ίσως και εντός της ημέρας θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα σημάνει την λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στις 21 Αυγούστου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κομισιον

Θέμα ημερών είναι πλέον, η έκθεση της Κομισιόν η οποία θα προτείνει την καταβολή της μιας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων μετά την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και - το κυριότερο - την λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στις 21 Αυγούστου.

Με την έγκριση της έκθεσης από το Eurogroup του Ιουνίου, θα εγκριθεί και από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την καταβολή της μιας από τις δύο δόσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που εκκρεμούν, για να ολοκληρωθεί η επιστροφή των περίπου 5,3 δισ. από τα κέρδη που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων, από το 2010, τα οποία δεν αναχρηματοδοτήθηκαν και δεν συμμετείχαν στο PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα επικυρώνει ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την μεγάλη πλειοψηφία των υποχρεώσεων, τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα εκπληρώσει, μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Την πλειοψηφία, αλλά όχι όλες. Τούτο, με δεδομένο ότι οι καθυστερήσεις του παρελθόντος και η κρίση του κορονοϊού, ο οποίος "πάγωσε" δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για περίπου δύο χρόνια, καθυστέρησε κάποιες από τις υποχρεώσεις της χώρας.

Η ολοκλήρωση τους, θα παρακολουθείται εφεξής σε εξαμηνιαία βάση, όπως γίνεται και με τις άλλες χώρες οι οποίες εφάρμοσαν προγράμματα διάσωσης, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Διαβάστε Επίσης

Οι εκκρεμότητες

Τα θέματα που θα συνεχίζουν να παρακολουθούνται, με προοπτική να ολοκληρωθούν όλα μέσα στο 2023 και θα κλείσουν οριστικά το βιβλίο των υποχρεώσεων της χώρας, είναι:

- Η οριστική διευθέτηση των κόκκινων δανείων, τα οποία θα πρέπει να μειωθούν σε επίπεδα ανάλογα με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η ΕΕ θέλει να δει τις 203 ρυθμίσεις που έχει πετύχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης οφειλών, να πολλαπλασιάζονται τους επόμενους μήνες, αφαιρώντας το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πραγματική οικονομία. Παράλληλα, επιμένει να δει την ουσιαστική επανεκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, πρόοδο στην εκκαθάριση των 30.000 αιτήσεων του νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν ακόμη στα δικαστήρια και την οριστική λύση για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, οι οποίες βαρύνουν ακόμη, τους ισολογισμούς των τραπεζών.

- Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε προμηθευτές του. Μετά και την μεταρρύθμιση του clawback που μείωσε το υπόλοιπο κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή περιμένει να δει την λειτουργία του μηχανισμού μέσω του οποίου θα αποτρέπεται η δημιουργία και η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

- Ο μηδενισμός των συντάξεων που εκκρεμούν. Με βάση το Υπουργείο Εργασίας, έχουν απονεμηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των "ληξιπρόθεσμων" μέχρι και το 2019 Η επιτροπή περιμένει μέχρι και τα μέσα του χρόνου οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις να μηδενιστούν και να ομαλοποιηθεί σε μόνιμη βάση η απονομή τους και για τις νεότερες αιτήσεις.

- Η ολοκλήρωση του δικτύου στην πρωτοβάθμια υγεία και η πρώτη φάση ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης. Θα πρέπει να τεθεί ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την δημιουργία του δικτύου των ΤΟΜΥ, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης και διαχείρισης των δικογράφων.

- Η επικύρωση των δασικών χαρτών που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Στόχος είναι να επικυρωθούν έως τα μέσα του 2022.

Η τελευταία δόση

Η τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων που εκκρεμεί από το 2019, αναμένεται μετά την πρώτη εξαμηνιαία αξιολόγηση της οικονομίας κοντά στο τέλος του χρόνου, εφόσον έχουν τηρηθεί οι ενδιάμεσοι στόχοι που θα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συναρμόδιων υπουργείων με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιουν 2022 | 12:21

Σταϊκούρας: Ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα - Αναβάθμιση από τον ιαπωνικό οίκο R&I

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 17 Ιουν 2022 | 13:43

Κομισιόν: Πράσινο φως για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην Ε.Ε. - "Είμαστε ευγνώμονες"

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι συστήνεται να δοθεί ενταξιακό καθεστώς στην Ουκρανία - "Οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την ευρωπαϊκή προοπτική. Θέλουμε να ζήσουν μαζί μας το ευρωπαϊκό όνειρο", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ 16 Ιουν 2022 | 23:19

Αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία: Τι σημαίνει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας μετά από 12 χρόνια

Κλείνει ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα - Ποιος είναι ο τρίτος στόχος της κυβέρνησης και τι απομένει ακόμα να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 - 1,5 δισ. θα λάβει η χώρα μέχρι το τέλος του έτους

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιουν 2022 | 22:43

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Αμετανόητος ο Μητσοτάκης -Υπεύθυνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας ήταν η κυβέρνηση ΝΔ

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η δήλωση Μητσοτάκη μετά την απόφαση του Eurogroup για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP 16 Ιουν 2022 | 20:00

Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας - Η Ελλάδα δεν είναι πια το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης

Ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως με το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας ανοίγει ο δρόμος για τον μεγάλο εθνικό στόχο που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

ΕΠΙΣΗΜΟ 16 Ιουν 2022 | 19:44

"Τώρα ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια": Εκτός ενισχυμένης εποπτείας η Ελλάδα - Τίτλοι τέλους μετά από 12 χρόνια

Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα - "Αποκαθίστανται συνθήκες κανονικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010" - Η απόφαση του Eurogroup - "Βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία" λένε κυβερνητικές πηγές

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 16 Ιουν 2022 | 17:38

Τζεντιλόνι: Η Κομισιόν θα προτείνει σήμερα τη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία

"Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα", τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» 16 Ιουν 2022 | 17:10

Εκθεση ΕSM: Ισχυρή ανάκαμψη 8,3% στην ελληνική οικονομία το 2021 - "Η Ελλάδα πέτυχε σημαντικά ορόσημα"

"h Ελλάδα έχει αρχίσει ένα φιλόδοξο ταξίδι για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της", σημειώνεται στην έκθεση του ESM για το 2021

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΝΟ 16 Ιουν 2022 | 10:52

Ηχηρό μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές - Διαφορετικά θα εξετάσουμε κατάλληλη απάντηση

"Η Τουρκία να σταματήσει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών". Δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΟΣΗΣ 16 Ιουν 2022 | 09:28

Ιστορικό ορόσημο στο Eurogroup: Ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα αναμένεται να δει το τέλος της διαδικασίας στενής μακροοικονομικής παρακολούθησης - Αναμένεται η έγκριση της προτελευταίας δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 15 Ιουν 2022 | 20:08

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την ΕΕ

Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Ιουν 2022 | 20:02

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα δεν είναι πια η εξαίρεση της ευρωζώνης

Το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ 21 ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 15 Ιουν 2022 | 14:00

"Η πορεία της γραμμής": Προσβάσιμη έκθεση με έργα χαρακτικής του Παναγιώτη Πριστούρη

Την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, διοργανώνει η MYARTIST, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, με έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη.