H συμφωνία για το χρέος,οι ρήτρες και τα πλεονάσματα

Εκπληρώστε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το χρέος βλέπουμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη λεπτομερή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
H συμφωνία για το χρέος,οι ρήτρες και τα πλεονάσματα

Εκπληρώστε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και για το χρέος… βλέπουμε. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη λεπτομερή ανάγνωση της απόφασης του Eurogroup.

Μέχρι το 2019, θα ζούμε σε συνθήκες λιτότητας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους των πλεονασμάτων

Οποιαδήποτε αναφορά στο χρέος είναι μη ποσοτικοποιημένη κάτι που επισημαίνει και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του σε χθεσινό teleconference.

Αντιθέτως, απολύτως ποσοτικοποιημένοι είναι οι στόχοι των πλεονασμάτων. Μέχρι το 2019, η Ελλάδα θα πρέπει με τα μέτρα που έλαβε αλλά και αυτά που θα υποχρεωθεί να λάβει αν υπάρξουν αποκλείσεις, να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Και μετά το 2019 όμως, θα πρέπει να διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα για να δώσουν και οι δανειστές συγκεκριμένες ελαφρύνσεις που θα αφορούν στο κομμάτι του χρέους.

Η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% σε μια χώρα η οποία προέρχεται από 6ετή και 7ετή ύφεση, είναι επίσης κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία του ίδιου του ΔΝΤ. Συμπέρασμα; Μέχρι το 2019, θα ζούμε σε συνθήκες λιτότητας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους των πλεονασμάτων. Από το χρέος, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα πέραν μιας μικρής μείωσης στο ποσό των τόκων που θα πρέπει να πληρώσουμε. Για μετά το 2019, το πιο πιθανό είναι ότι τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, θα συνοδευτούν και από την υποχρέωση διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κατάλογος με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (αυτά τα οποία θα ληφθούν άμεσα δηλαδή μέχρι το 2018) θα περιλαμβάνει

1. Την ομαλοποίηση στη διαδικασία πληρωμής των τόκων. Πρακτικά, θα βρεθεί λύση ώστε να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να καταβάλει ποσά της τάξεως των 17-18 δις. ευρώ ειδικά στη διετία 2021-2022. Αυτή είναι μια διευθέτηση που ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να γίνει καθώς θεωρείται αδύνατη η καταβολή τέτοιων ποσών αποκλειστικά για τόκους μέσα σε μια χρονιά.

2. Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους. Θεωρείται δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να συνεπάγονται επιπλέον δημοσιονομικό κόστος για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε η Ελλάδα να χρεώνεται τουλάχιστον με τους τόκους που πληρώνει και ο ESM για να εξασφαλίσει ρευστότητα.

3. Σταθεροποίηση των επιτοκίων

Επίσης, μέχρι το 2018 μπήκε ανώτατο «πλαφόν» στις δαπάνες που θα πρέπει να κάνει το ελληνικό δημόσιο για την εξυπηρέτηση του χρέους. οι συνολικές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο και μετά το πρόγραμμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ, έπειτα. Στο ανώτατο πλαφόν του 15% (και έπειτα 20% με την χρονιά εφαρμογής του 20% να μένει να προσδιοριστεί καθώς δεν θα είναι απαραίτητα το 2018) θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια το ύψος των οποίων διαμορφώνεται σταθερά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο των 15 δις. ευρώ.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της χώρας για το χρέος μέχρι και το 2018;

Το 2016, για τόκους και χρεολύσια θα πρέπει να δώσουμε 13,228 δισ. ευρώ. Το 2017, το ποσό ανεβαίνει στα 16,205 δισ. ευρώ και το 2018 στα 11,29 δισ. ευρώ. Το 2019, οι υποχρεώσεις φτάνουν στα 20,522 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα περίπου 15 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων, προκύπτει ότι σε κάποιες χρονιές ξεπερνιέται το πλαφόν του 15% του ΑΕΠ (π.χ για το 2017, το 15% του αναμενόμενου ΑΕΠ που θα είναι γύρω στα 27 δις. ευρώ, θα είναι μικρότερο από τις συνολικές υποχρεώσεις που θα φτάσουν στα 31 δις. ευρώ μαζί με το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι για το 2017, είναι πιθανό να υπάρξει κάποια μετάθεση αποπληρωμής χρέους της τάξεως των 4 δις. ευρώ. Ακόμη όμως και να συμβεί αυτό, δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο ειδικά από τη στιγμή που η κάλυψη του χρέους μέχρι και το 2018 είναι εξασφαλισμένη από το μνημόνιο.

Όσον αφορά στους τόκους, από την περιγραφή των βραχυπρόθεσμων μέτρων δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική μείωση τουλάχιστον μέχρι το 2019. Τα ποσά αποκλειστικά για τόκους, διαμορφώνονται ως εξής: 6,028 δις. ευρώ για το 2016, 6,405 δις. ευρώ για το 2017, 6,59 δις. ευρώ για το 2018 και 6,622 δις. ευρώ για το 2019.

Αν ενεργοποιηθεί το μέτρο που προβλέπει μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους, τότε είναι πιθανό να γλιτώσουμε από περίπου 400-500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ" 19 Ιαν 2021 | 11:14

Γεωργιάδης: Xρειάζονται προσεκτικά βήματα - Τι είπε για αγορά και χιονοδρομικά κέντρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 19 Ιαν 2021 | 08:49

Βασιλακόπουλος: Οι τρεις προϋποθέσεις για να μείνει ανοιχτή η αγορά

"Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα", είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

ΠΑΝΤΑ ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 19 Ιαν 2021 | 08:31

Παγώνη: Την επόμενη βδομάδα πρέπει να ανοίξουν Γυμνάσια & Λύκεια - Τι είπε για την εστίαση

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι οι δείκτες αυτή την στιγμή είναι ελεγχόμενοι και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 19 Ιαν 2021 | 08:25

Βατόπουλος: Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού - Ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος και πως δεν πρέπει να παίρνουμε θάρρος, παρά το μερικό άνοιγμα της οικονομίας.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 19 Ιαν 2021 | 08:20

Λινού: Η εστίαση μπορεί να ανοίξει στους εξωτερικούς χώρους - Με θερμάστρες και τεστ στους εργαζομένους

"Κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους και αμφιβολίες", υποστήριξε η καθηγήτρια, κ. Λινού, αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τη σταδιακή άρση των μέτρων.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 19 Ιαν 2021 | 07:20

Κορονοϊος - Γερμανία: Επείγουσα λήψη αυστηρότερων μέτρων εισηγούνται οι επιστήμονες

Την κατεπείγουσα λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού, ακόμη και απόλυτο lockdown της κοινωνίας, συνέστησαν στην καγκελάριο Μέρκελ και στους πρωθυπουργούς επιστήμονες.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 18 Ιαν 2021 | 08:12

Σύψας για άνοιγμα αγοράς: Αν υπάρξει συνωστισμός, θα κλείσει όλη η Αττική

Για την εστίαση, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει κανένα πλάνο, αλλά θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, καθώς αποτελεί εστία υπερμετάδοσης.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ 17 Ιαν 2021 | 17:07

Ανοίγουν οι εκκλησίες τη Δευτέρα με αυστηρά μέτρα - Επιτρέπονται ξανά τα μυστήρια

Μαζί με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ανοίγουν και οι εκκλησίες για τους πιστούς.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 17 Ιαν 2021 | 15:43

Κορονοϊός: Η Βρετανία ελπίζει να χαλαρώσει το lockdown από τον Μάρτιο

Η Βρετανία ελπίζει να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς του lockdown τον Μάρτιο, καθώς συνεχίζει την ταχύτερη στην Ευρώπη εκστρατεία εμβολιασμού κατά κορονοϊού,

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 15:14

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πλάνο για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται για όσο χρειαστεί", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 16 Ιαν 2021 | 13:30

Προειδοποίηση Παπαθανάση: Αν υπάρξει συνωστισμός θα επιστρέψουμε στο click away

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.