H συμφωνία στη Βουλή, τα «κόκκινα δάνεια» στο σφυρί

Τι «έδωσε» και τι κέρδισε η κυβέρνηση από τη συμφωνία. Ο πολιτικός χρόνος, η προστασία των δημοσίων υπαλλήλων και το κόστος της υποχώρησης στα κόκκινα δάνεια.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
H συμφωνία στη Βουλή, τα «κόκκινα δάνεια» στο σφυρί

Λίγος πολιτικός χρόνος αλλά και το δικαίωμα να απευθυνθεί στους δημοσίους υπαλλήλους λέγοντάς τους ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών, ήταν τα μόνα ουσιαστικά κέρδη που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 χθες το βράδυ.

Τον πολιτικό χρόνο, τον είχε απόλυτη ανάγκη για να μην βρεθεί στη δυσάρεστη θέση αμέσως μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτικής ομάδα καλώντας την να ψηφίσει και ασφαλιστικό και φορολογικό αλλά και την πώληση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας ή των καταναλωτικών δανείων στους «γύπες» του εξωτερικού. Τι κόστισε όμως αυτός ο πολιτικός χρόνος αλλά και η προστασία των δημοσίων υπαλλήλων;

1. Την άμεση απελευθέρωση όλων των επιχειρηματικών δανείων. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να προστατευτούν ευαίσθητοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας ή εταιρείες οι οποίες μπορούν να κριθούν ως βιώσιμες δεν βρήκε ανταπόκριση. Έτσι, όλα τα επιχειρηματικά δάνεια θα μπορούν να πουληθούν και οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν τη σχετική διάταξη την Τρίτη. Μοναδικό κριτήριο για το αν ένα επιχειρηματικό δάνειο θα μπορεί να πουληθεί σε ιδιώτη τώρα ή αργότερα είναι ο τζίρος. Οι χθεσινές απαντήσεις του κ. Σταθάκη δεν έριξαν πολύ φως ως προς το ποσό καθώς ο υπουργός μίλησε για εφαρμογή του ευρωπαικού κανονισμού. Πιθανότατα, θα εξαιρεθούν από την άμεση πώληση μόνο τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως 10.000.000 ευρώ.

2. Την άμεση απελευθέρωση όλων των στεγαστικών δανείων που δεν αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας. Κόκκινο δάνειο το οποίο εκταμιεύτηκε με εγγύηση ένα εξοχικό ή μια δευτερεύουσα κατοικία μπορεί κάλλιστα να αλλάξει «ιδιοκτήτη» και ο δανειολήπτης να βρεθεί αντιμέτωπος με μια εταιρεία η οποία θα τον πιέζει να πληρώσει ότι μπορεί.

Το ότι γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες θα υπάρξει άμεση απελευθέρωση δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα είναι προστατευμένα. Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να σπρώξει λίγο το πρόβλημα προς τα πίσω. Θα έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, θα συμφωνήσει ένα κανονιστικό πλαίσιο με τους δανειστές το οποίο θα διέπει τα πολύ ευαίσθητα στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια αλλά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση θα εμφανιστεί με το επιχείρημα ότι κατάφερε να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο του ΑΔΜΗΕ. Για να συμβεί όμως αυτό, εκχώρησε το management. O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που θα προκύψει μετά την απόσχιση των δικτύων διανομής, θα είναι πρόσωπο επιλογής της ιδιωτικής εταιρείας η οποία θα αποκτήσει το 49% της εταιρείας. Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ότι το ποσό των αποκρατικοποιήσεων της 3ετίας 2015-2017 θα πάει και στην ανάπτυξη και όχι μόνο στο χρέος. Το νέο υπερταμείο, θα πάρει περιουσιακά στοιχεία και του ΑΔΜΗΕ και του ΤΧΣ αλλά μέχρι και το 2017 όλες οι αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν θα έχουν ως στόχο τη μείωση του χρέους. Πρακτικά δηλαδή, αναπτυξιακά κεφάλαια από τις αποκρατικοποιήσεις θα αρχίσουν να μπαίνουν στην οικονομία μετά το 2017.

Ήδη από χθες το βράδυ, η κυβέρνηση ξεκίνησε να αξιοποιεί επικοινωνιακά το ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Αυτό θα γινόταν αν ίσχυε η πρόταση Γιούνκερ» έλεγε αργά χθες το βράδυ ο κ. Τσακαλώτος. Αυτό που θα γίνει τώρα, όπως εξήγησε ο υπουργός είναι ότι κάποια υψηλόβαθμα στελέχη στο δημόσιο θα έχουν μεγαλύτερες αυξήσεις αποδοχών από ότι η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Λογικά, μετά από αυτή τη συμφωνία, η μισθολογική δαπάνη για τους δημοσίους υπαλλήλους θα αυξηθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ 24 Οκτ 2021 | 14:39

Νίκος Δένδιας: Τη Δευτέρα οι υπογραφές της συμφωνίας με τη Βρετανία - Τι θα περιλαμβάνει

Σαφείς αιχμές Δένδια κατά της Τουρκίας - Έρχεται συμφωνία - πλαίσιο και με τη Βρετανία, μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΟΜΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:05

Κοινή Δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη νέα συμφωνία: Σεβασμός της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου

Στην κοινή δήλωση τονίζονται οι ολοένα και ισχυρότερες διμερείς σχέσεις με βάση τις κοινές αξίες και επιβεβαιώνεται η βούληση να ενισχυθεί η συνεργασία.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 14 Οκτ 2021 | 17:57

Διπλωματικές πηγές για συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli - Τι μας προσφέρει μαζί με την επιστολή Μπλίνκεν

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ αναγνωρίζει έμπρακτα τον διευρυμένο γεωπολιτικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΤ1 11 Οκτ 2021 | 20:12

Δημοσκόπηση Marc: Συντριπτικό "ναι" με 75,2% για τη συμφωνία με Γαλλία - Μπροστά με 12,8% η ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ

Λάθος Τσίπρα η καταψήφιση της συμφωνίας - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης - Τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τις ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 16:19

Ανάλυση: Γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας η υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ- "Κλειδί" η επιστολή Μπλίνκεν σε Δένδια

Μετά την αμυντική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη συμφωνία με την Γαλλία, η επέκταση της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί την Πέμπτη

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Οκτ 2021 | 21:07

ΟΟΣΑ: Παγκόσμια συμφωνία για την φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών - Τα βρήκαν 136 χώρες

Ο ΟΟΣΑ αποκάλυψε ποιες είναι οι τέσσερις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει ακόμη στη συμφωνία.

«ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» 07 Οκτ 2021 | 20:53

Παναγιωτόπουλος: Η συναντίληψη Μητσοτάκη - Μακρόν στα γεωπολιτικά ζητήματα οδήγησε στην αμυντική συμφωνία

"Η ιστορική, στενή συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας απογειώνεται χάρη στην συναντίληψη που έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν", τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 20:07

Δένδιας για Σαχέλ: Γιατί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε φοβικά σύνδρομα στην Ελληνίδα μάνα;

Κατ’ επίφαση και κενού περιεχομένου οι αιτιάσεις όσων δεν ψηφίζουν την Συμφωνία με τη Γαλλία, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.