Handelsblatt: Αναζωπυρώνεται η κόντρα Γερμανίας - ΔΝΤ για την Ελλάδα;

«Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξάνουν τις πιθανότητες κορύφωσης της σύγκρουσης μεταξύ του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Handelsblatt: Αναζωπυρώνεται η κόντρα Γερμανίας - ΔΝΤ για την Ελλάδα;

Δεδομένης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, παρατηρεί η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα.

«Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξάνουν τις πιθανότητες κορύφωσης της σύγκρουσης μεταξύ του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης», σχολιάζει προς την εφημερίδα ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. «Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας χωρίς μια ρητή δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για μια σαφή ελάφρυνση του χρέους, γίνεται όλο και πιο απίθανο», εκτιμά ο ειδικός.

Το δίλημμα του Βερολίνου

Υπό αυτή την έννοια, όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον ενός εξαιρετικά δύσκολου διλήμματος: «(…) Είτε να αθετήσει την υπόσχεση που αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είτε να φέρει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η εκτίμηση του Μαρσέλ Φράτσερ έχει ένα σοβαρό υπόβαθρο: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας είναι μια προϋπόθεση που έχει θέσει η Bundestag και ο κυβερνητικός συνασπισμός συνολικά (…). Το κοινοβούλιο αξιώνει (τη συμμετοχή του ΔΝΤ) από τον υπουργό Οικονομικών - όπως και τα κοινοβούλια άλλων χωρών της ευρωζώνης. Χωρίς το ΔΝΤ η Bundestag δεν θα συνέχιζε να συμπράττει», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο Β. Σόιμπλε επιμένει στην ενεργό συμμετοχή του Ταμείου όχι μόνον λόγω της εμπειρίας του στην αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και για αμιγώς οικονομικούς λόγους.

Λιγότερο δραματικά αξιολογεί την κατάσταση ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου Κλέμενς Φυστ. «Τα προγράμματα εξυγίανσης της Ελλάδας βασίζονται σε συστηματικά μη ρεαλιστικές προσδοκίες ανάπτυξης», εκτιμά ο Φυστ στην Handelsblatt, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ έχει συμπράξει σε αυτό. Η πολιτική αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, συνοδεύεται και από μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Ελλάδας να αντεπεξέρχεται στις δανειακές της υποχρεώσεις. «Εντούτοις στις μεμονωμένες επιδόσεις τριμήνων μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις (…) και το να συμπεραίνει κανείς ότι όλη η χρονιά δεν θα πάει καλά, είναι πρόωρο».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Νοε 2021 | 13:47

Νέο βιβλίο από Αλογοσκούφη: Το ΔΝΤ ήταν επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου - Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει

"Το ΔΝΤ στην Ελλάδα το έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου 6 μήνες που ανέλαβε και ήταν επιλογή της να το φέρει", αναφέρει ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

235 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 11 Νοε 2021 | 10:40

Κορονοϊός - Μαύρο ρεκόρ στη Γερμανία: Για πρώτη φορά καταγράφει πάνω από 50.000 κρούσματα

Η πρώτη φορά που η Γερμανία ξεπέρασε το ορόσημο των 50.000 κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα, από την αρχή της πανδημίας.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022 06 Δεκ 2021 | 10:31

Εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσει το Eurogroup

Συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 06 Δεκ 2021 | 09:47

ΟΑΕΔ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 06 Δεκ 2021 | 09:46

Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της πραγματοποίησης έργων και επενδύσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (E-AUCTION) 06 Δεκ 2021 | 09:40

Κρίσιμη ημέρα για το "Μικρό Ελληνικό", το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου

Dimand και REDS "μονομαχούν" σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς θα λάβει χώρα ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΨΗ 06 Δεκ 2021 | 09:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.