Follow us

Handelsblatt: Σε φοροελαφρύνσεις προτρέπει το ΔΝΤ τη Γερμανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση, γράφει η Handelsblatt στην έκδοση του Σαββάτου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Handelsblatt: Σε φοροελαφρύνσεις προτρέπει το ΔΝΤ τη Γερμανία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, το ΔΝΤ προτρέπει τον μεγάλο συνασπισμό να αυξήσει τις επενδύσεις και να προβεί σε φορολογική ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων. Το Ταμείο θεωρεί την υψηλή φορολογική επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδημάτων ως αδύναμο σημείο στο γερμανικό φορολογικό και κοινωνικό σύστημα. Η μεγάλη επιβάρυνση μειώνει, κατά το ΔΝΤ, το κίνητρο για ανάληψη εργασίας. Ως εκ τούτου, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις εισφορές των χαμηλόμισθων.

Λόγω της δημογραφικής εξέλιξης, η Γερμανία πρέπει, επίσης, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παραμείνει καινοτόμος και να καταπολεμήσει την επαπειλούμενη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Γι' αυτό και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ απαίτησαν στις συνομιλίες με εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης -παράλληλα με τις φορολογικές ελαφρύνσεις- ευελιξία στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μεγαλύτερη συμμετοχή εργαζομένων γυναικών. Γι' αυτόν τον λόγο η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει μεγαλύτερα ποσά για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων στα νηπιαγωγεία και στα ολοήμερα σχολεία.

Αντίθετα από το παρελθόν, το Ταμείο δεν απαιτεί, πλέον, από τη Γερμανία να δίνει απλώς περισσότερα χρήματα. Αυτό δεν έχει νόημα λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης. Αντ' αυτού πρέπει να αλλάξει η δομή του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να δαπανά λιγότερα χρήματα για κοινωνικές παροχές και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να ενισχύσει μελλοντικές επενδύσεις. Συνολικά, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας διατηρείται. Αυτό αποτυπώνεται, κατά την άποψη του ΔΝΤ, και στις τελευταίες ευχάριστα υψηλές μισθολογικές συμφωνίες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει τις ετήσιες συστάσεις του τη Δευτέρα 14 Μαϊου.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 5.000 γερμανικές επιχειρήσεις θα επηρεάσει η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τα οποία επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, το Βερολίνο εμφανίζεται θορυβημένο, καθώς γερμανικές εταιρείες με παραρτήματα στις ΗΠΑ αναμένεται να ενισχύσουν τη δραστηριότητα τους εκεί, περιορίζοντάς την αντίστοιχα από τη Γερμανία.

Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 31% στο 21% και άλλα κίνητρα που δίνει πλέον η νομοθεσία αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, να οδηγήσουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις στη μεταφορά του κύριου όγκου τής παραγωγής τους στις ΗΠΑ. «Μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης οι επενδύσεις από τη Γερμανία προς τις ΗΠΑ θα αυξηθούν πολύ περισσότερο από ό,τι οι αμερικανικές επενδύσεις στη Γερμανία», δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών σε απάντησή του σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν οι Πράσινοι. Σε προηγούμενη αντίστοιχη ερώτηση των Φιλελεύθερων (FDP) το υπουργείο Οικονομικών είχε περιοριστεί να απαντήσει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση ήταν «μόνο ένα από τα περισσότερα αποφασιστικά στοιχεία» που θα καθόριζαν την όποια επίδραση της αμερικανικής πολιτικής στις γερμανικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το περιοδικό, η απογραφή του 2015 κάνει λόγο για 4.762 εταιρείες οι οποίες διατηρούν στις ΗΠΑ είτε θυγατρικές είτε παραρτήματα, με ποσό ισολογισμού στα 532 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδιαίτερα δυναμικός είναι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, με πολλά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ευρώπη να κατασκευάζονται σε γερμανικά εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ 10 Αυγ 2022 | 17:15

Σάλος με την υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας για τη φωτογραφία με τη σαμπάνια στο Κίεβο: "Σίγουρα δεν ήταν κατάλληλο"

Στη φωτογραφία, εκτός από τους δύο υπουργούς, εικονίζονται η γερμανίδα πρεσβευτής στο Κίεβο και ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο όλοι σε εύθυμη διάθεση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Αυγ 2022 | 17:00

Νέες ελαφρύνσεις 10 δισ. λόγω πληθωρισμού στη Γερμανία - Αντιδράσεις από SPD και Πράσινους

Κεντρικά σημεία των σημερινών ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είναι η μείωση των φόρων και η αύξηση του βασικού προνοιακού επιδόματος και του επιδόματος τέκνου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 08 Αυγ 2022 | 17:32

Γερμανία: Το Βερολίνο αποκλείει το ενδεχόμενο λειτουργίας του Nord Stream 2

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας απέκλεισε το ενδεχομενο λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 15:49

Έξαλλος ο Ερντογάν με Γαλλία-Γερμανία: Είναι όργανα ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας

Την έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 04 Αυγ 2022 | 16:28

Γερμανία: Ένας στους έξι σε κίνδυνο φτώχειας - Δυσοίωνες οι προβλέψεις ενόψει του χειμώνα

Η ανησυχία αυξάνεται ενόψει του χειμώνα και της εξελισσόμενης ενεργειακής κρίσης.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ 04 Αυγ 2022 | 10:55

Γερμανία: Δασική πυρκαγιά στο Βερολίνο μετά από έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών

"Μια πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο δάσος Γκρίνεβαλντ", δυτικά της του Βερολίνου, και "σημειώνονται εκρήξεις", υπογράμμισαν Γερμανοί πυροσβέστες.

ΚΑΤΑ 15% 04 Αυγ 2022 | 09:56

Φυσικό αέριο: Η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ

Λόγω της υψηλής κατανάλωσης αερίου που κάνει η Γερμανία καλείται να κάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από κάθε-άλλη χώρα της ΕΕ.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 03 Αυγ 2022 | 13:41
ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 02 Αυγ 2022 | 12:54

Πώς η επικράτηση των ρομπότ-δολοφόνων αλλάζει τα δεδομένα στο πεδίο της μάχης

Εξοπλισμένα με κάμερες, αισθητήρες και έλικες, τα drones- καμικάζι "κλειδώνουν" τον στόχο τους, δρούν ανεξάρτητα και επιτίθενται.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 01 Αυγ 2022 | 17:19

Σταματούν να ψωνίζουν οι Γερμανοί: Ιστορική πτώση της κατανάλωσης - Η μεγαλύτερη από το 1994

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βλέπει τον λιανεμπόριο να συρρικνώνεται καθώς η κατανάλωση έκανε ιστορική βουτιά σχεδόν 30ετίας εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού.

"ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ" ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΠΕΡΜΠΟΚ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 01 Αυγ 2022 | 16:24

Politico: H Γερμανία σκληραίνει τη στάση της, συγκρούεται με την Τουρκία

Διάθεση της Γερμανίας να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία βλέπει το περιοδικό Politico.

«ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ» 01 Αυγ 2022 | 12:50

Δυσαρέσκεια των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία για τη στάση της Μπέρμποκ στην Άγκυρα

H Tουρκική Κοινότητα της Γερμανίας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της για τη στάση της υπ. Εξωτερικών Αν. Μπέρμποκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό της.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 01 Αυγ 2022 | 08:32

Υπάρχει κίνδυνος για μπλακ άουτ στο Παρίσι φέτος τον χειμώνα- Ποια είναι η εξήγηση

H πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που κινδυνεύει με μπλακ άουτ, εξαιτίας της πτώσης των θερμοκρασιών τον χειμώνα μπορεί κάλλιστα να είναι το Παρίσι και όχι το Βερολίνο.