Follow us

Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί μέσω δορυφόρου φορτηγά και κοντέινερ για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Η έξαρση του λαθρεμπορίου και του διασυνοριακού εγκλήματος οδηγεί την ΑΑΔΕ στη δημιουργία δορυφορικών συστημάτων για την παρακολούθηση φορτηγών και κοντέινερ που εισέρχονται στη χώρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
φορτηγα

Η έξαρση του λαθρεμπορίου και του διασυνοριακού εγκλήματος οδηγεί την ΑΑΔΕ στη δημιουργία δορυφορικών συστημάτων για την παρακολούθηση φορτηγών και κοντέινερ που εισέρχονται στη χώρα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εντάσσεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τον έλεγχο και την καταγραφή φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) κατά τη διέλευσή τους από χερσαία συνοριακά σημεία και Τελωνεία Λιμένων, καθώς και την ψηφιακή παρακολούθηση της κίνησής τους κατά την κυκλοφορία τους εντός της χώρας.

Βασικός στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων στα οποία επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Με βάση την απόφαση τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα εμπορευματοκιβώτια που διακινούνται θα εφοδιαστούν με κυκλώματα δορυφορικής παρακολούθησης και η διακίνησή τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου. Από την είσοδο τους στη χώρα, οι στάσεις που κάνουν και που παραδίδουν το εμπόρευμα θα ελέγχεται από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα από την αίθουσα επιχειρήσεων.


Το βασικό έργο περιλαμβάνει ένα Σύστημα Καταγραφής Διελεύσεων (ΣΥΚΑΔ), βάσει του οποίου θα καταγράφονται αυτόματα τα διερχόμενα στη χώρα οχήματα παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγά, λεωφορεία, βυτιοφόρα κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από 34 σημεία της χώρας.

Κατά την είσοδο των οχημάτων στη χώρα αυτά θα παρακολουθούνται μέσω GPS Trackers, που θα τοποθετούνται στα φορτηγά και τα containers. Επίσης, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η εγκατάσταση συστήματος αυτόματης ζύγισης βαρέων οχημάτων σε επιλεγμένα σημεία, όπως στις εισόδους της χώρας και στους σταθμούς διοδίων, όπου θα μπορεί να ζυγίζεται αυτόματα το όχημα.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σύμφωνα μρ τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ σε:

-34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης,

-132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και

-17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

Τι δείχνουν οι έλεγχοι των τελωνείων το πρώτο τετράμηνο του 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

-Πραγματοποιήθηκαν 3.294 έλεγχοι ρευστών διαθεσίμων και σε 59 περιπτώσεις μη δήλωσής τους, δεσμεύθηκαν ρευστά διαθέσιμα συνολικού ύψους 1.182.476,52 ευρώ.

-Πραγματοποιήθηκαν 1.582 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 90 παραβάσεις, με κυριότερες τις ακόλουθες περιπτώσεις:

Α) Το Γ' Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιά, μετά από έλεγχο που διενήργησε, στις 16.03.2023, σε εμπορευματοκιβώτιο με προέλευση την Κίνα και προορισμό την Ελλάδα, δέσμευσε 22.080 τμχ γυαλιών ηλίου διαφορετικών μαρκών.

Β) Το Γ' Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιά, στις 17.01.2023, μετά από έλεγχο εμπορευματοκιβωτίου, με προέλευση την Κίνα και προορισμό την Ελλάδα, δέσμευσε 3.065 τμχ επώνυμων παιχνιδιών.

Γ) Το Γ' Τελωνείο Εισαγωγής Πειραιά, στις 06.02.2023, μετά από έλεγχο εμπορευματοκιβωτίου, δέσμευσε 11.592 τμχ υποδήματα και ενδύματα. Χώρα προέλευσης του εμπορευματοκιβωτίου ήταν η Κίνα και προορισμός η Ελλάδα.

- Οι Κινητές Ομάδες Ελέγχου Πάτρας και Ηγουμενίτσας της ΕΛ.Υ.Τ Αττικής, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών για ύποπτο βυτιοφόρο όχημα, εντόπισαν και δέσμευσαν 500.000 λίτρα διαλυτών νόθευσης βενζίνης. Το κύκλωμα επεδίωξε παράνομη εισαγωγή 15 βυτίων με διαλύτες νόθευσης βενζίνης, μέσω της θαλάσσιας οδού Τεργέστης – Πάτρας, προκειμένου να διανεμηθούν στη συνέχεια σε παράνομες εγκαταστάσεις και πρατήρια καυσίμων στην επικράτεια. Η αξία των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων υπερβαίνει τα 550.000 ευρώ.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΗ 04 Δεκ 2023 | 17:58

Σκληρές διατάξεις για λαθρεμπόριο και νόθευση καυσίμων - Όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της ΑΔΑΕ

Μέσα στον Ιανουάριο η ΚΥΑ για τις αναβαθμίσεις του συστήματος εισροών-εκροών.

ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 04 Δεκ 2023 | 07:53

Πώς έγινε η διαρροή 16.000 usernames του taxisnet - Ερωτήματα για την ασφάλεια - Κατεπείγουσα ΕΔΕ

Ερωτήματα και ανησυχία για την ασφάλεια των φορολογικών δεδομένων των πολιτών δημιούργησε η διαρροή των ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου (τελών κυκλοφορίας) και των usernames.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 01 Δεκ 2023 | 18:13

Τέλη κυκλοφορίας: Γκάφα από την ΑΑΔΕ - Πού έστειλε κατά λάθος προσωπικά δεδομένα οφειλετών - Διατάχθηκε ΕΔΕ

Τα μηνύματα κοινοποίησης των τελών κυκλοφορίας σε ορισμένους οφειλέτες περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη - username (όχι κωδικούς πρόσβασης - password) άλλων οφειλετών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Νοε 2023 | 07:58

Οι 4 κατηγορίες που κινδυνεύουν με τσουχτερά φορο-πρόστιμα ως 500.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2024

Με πρόστιμα που "καίνε" θα βρεθούν αντιμέτωποι όσοι παραβιάσουν τις νέες φορολογικές διατάξεις και ξεχάσουν να διαβιβάσουν τις αποδείξεις στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ.

1.070.000 POS 27 Νοε 2023 | 10:38

ΑΑΔΕ: Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διασύνδεση POS – ταμειακών

Συνεχίζεται, με αμείωτο ρυθμό και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, η υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης POS - ταμειακών μηχανών.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ 25 Νοε 2023 | 11:22

Καλούνται για εξηγήσεις 20.000 φορολογούμενοι με μικρά εισοδήματα και πλούσια ζωή - Πώς τους βρήκε η εφορία

Οι 20.000 θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στην εφορία. Καθώς είναι αδύνατο να διαβιώνεις για παράδειγμα με 100.000 ετησίως και να δηλώνεις εισοδήματα 10.000 ευρώ.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ 24 Νοε 2023 | 10:30

Πειραγμένο λογισμικό διέγραφε πάνω από το... 60% του τζίρου σε εστιατόριο - Αποκαλύφθηκε μέσω του Appodixi της ΑΑΔΕ

Ακόμα μία τρανταχτή περίπτωση "πειραγμένου" και παράνομου λογισμικού ήρθε στο φως, μέσω καταγγελίας στην εφαρμογή Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

ΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΕΦΟΡΙΑ 19 Νοε 2023 | 09:04

Τέλος το "κρυφτό" των φορολογούμενων: Στο μικροσκόπιο καταθέσεις, θυρίδες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Τους φορολογούμενους που κρύβουν εισοδήματα αναζητά ο ελεγκτικός μηχανισμός.

ΟΙ ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΕΣ ΔΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ 195.000 ΕΥΡΩ. 14 Νοε 2023 | 21:03

Κρήτη: Κακουργηματική δίωξη σε δύο αδέλφια για 16 τόνους αδήλωτης τσικουδιάς - Ο ένας πήδηξε από όχημα που τον πήγαινε στο Τμήμα

Κατά τη μεταφορά του στο ΑΤ Μαλεβιζίου για να ολοκληρωθεί η σύλληψη, ο ένας από τα δύο αδέρφια κατόρθωσε να βγει από το εν κινήσει όχημα και να διαφύγει μέσα από τα χωράφια

ΑΥΤΟΜΑΤΑ 13 Νοε 2023 | 08:35

ΑΦΜ από σήμερα σε 350.000 ανήλικους άνω των 12 ετών - Αναλυτικά η διαδικασία

Στην αυτόματη απόδοση ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, άνω των 12 ετών, προχωρά από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 10 Δεκ 2023 | 15:43

Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά – Ξεκινούν καλάθια Χριστουγέννων και Αϊ Βασίλη - Στις 12 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο

Ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κρισιμότερους μήνες για τα ταμεία των επιχειρήσεων

ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 10 Δεκ 2023 | 13:42

Πανάκριβα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες - Πού κυμαίνονται οι τιμέρ

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα διατίθενται σε… αλμυρή τιμή, ανάλογα με το σημείο πώλησης

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 10 Δεκ 2023 | 12:58

"Ζεσταίνονται" οι χειμερινοί προορισμοί ενόψει Χριστουγέννων - Ποιες περιοχές θα "πλημμυρίσουν" από κόσμο

Υψηλή πληρότητα θα καταγράψουν και εφέτος οι χειμωνιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα το δεκαπενθήμερο των εορτών