Follow us

Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει: Δεν επιστρέφουν στα προ πληθωρισμού επίπεδα οι τιμές

Σύμφωνα με τον ΓΓ Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή, οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ πληθωρισμού επίπεδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σούπερ Μάρκετ

Δεν θα επιστρέψουν ποτέ οι τιμές στα προ πληθωρισμού επίπεδα, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου του 13ου συνεδρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι τιμές που βλέπουμε στην αγορά αυτή τη στιγμή οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις πολύ αυξημένες τιμές των προϊόντων ενέργειας και προτίστως του φυσικού αερίου. Ανέφερε πως όταν εξομαλυνθεί η κρίση στην Ουκρανία – κάτι που όπως είπε δεν θα συμβεί πολύ σύντομα – θα υπάρξει και ανάλογη εξομάλυνση των τιμών. "Δεν θα μπορέσουμε ποτέ όμως να φτάσουμε ποτέ τα επίπεδα των τιμών προ της κρίσης αυτής και προ του Ιουνίου του 2021 οπότε και ξεκίνησε ο κύκλος των πληθωριστικών πιέσεων μετά το άνοιγμα της αγοράς που ακολούθησε τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας”.

Είναι χαρακτηριστικό την ίδια στιγμή το γεγονός, ότι ο δείκτης τιμών λιανικού εμπορίου για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά τρέχει ακόμα πιο γρήγορα από τον γενικό δείκτη τιμών και όπως ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, δεν υφίσταται καμία τάση μετριασμού των τιμών. Επίσης το τελευταίο διάστημα υφίσταται διάσταση ανάμεσα στις τιμές ραφιού και στις τιμές παραγωγού, με τις τιμές παραγωγού να αυξάνονται λιγότερο έντονα από τις τιμές λιανικής. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα προϊόντα που διατίθενται στα σημεία λιανικής δεν είναι μόνο προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα αλλά και προϊόντα εισαγωγής.

Διαβάστε Επίσης

Κοινό στοιχείο σε παρουσιάσεις που έκαναν τόσο ο κύριος Βέττας όσο και ο Γιώργος Δουκίσης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ, είναι ότι οι Έλληνες σύμφωνα με τον πρώτο καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν, ενώ κατά τον δεύτερο ξοδεύουν 25% περισσότερα χρήματα από τα εισοδήματά τους, δανειζόμενοι, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες αλλά και αντλώντας χρήματα από τις αποταμιεύσεις τους.

Πάνω από 816 εκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις στο λιανικό εμπόριο

Σε κάθε περίπτωση η καταναλωτική ζέση των Ελλήνων οδηγεί κατ’ επέκταση σε σημαντικές επενδύσεις και τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ειδικότερα, συνολικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 816 εκατομμύρια ευρώ, ανερχόμενες στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα το 2021, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΙΟΒΕ που παρουσίασε ο επικεφαλής του, Νίκος Βέττας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις προ της πανδημικής κρίσης στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα ήταν στα 757 εκατομμύρια ευρώ το 2019, ενώ μειώθηκαν στα 704 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Σημειωτέον ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οι αντίστοιχες επενδύσεις ήταν 345 εκατομμύρια ευρώ το 2009 και 396 εκατομμύρια ευρώ το 2010.

Ταυτόχρονα με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο κύριος Βέττας από το βήμα του συνεδρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι τα χρόνια που ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειωνόταν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η απασχόληση αυξανόταν, γεγονός που αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν κλάδο που προσφέρει εργασία. Συγκεκριμένα από το 2012 και ύστερα καταγράφεται συστηματική αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα στον τομέα του λιανικού εμπορίου και ειδικότερα σε σούπερ μάρκετ – κυρίως το τελευταίο διάστημα -, κάτι που ευνοήθηκε και από τις αυξημένες ανάγκες για προσωπικό που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Διαβάστε Επίσης

Πάνω από τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ

Τέλος, σε ποσό που ανέρχεται πάνω από τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ αντιστοιχεί ο συνολικός κύκλος εργασιών για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ με βάση την εικόνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών από τον γενικό διευθυντή του φορέα, Λευτέρη Κιοσέ. Στον κλάδο απασχολούνται συνολικά 120 χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ τα καταστήματα υπερβαίνουν τα 3.800 σε όλη την Ελλάδα. Οι συνολικές επενδύσεις κατ’ έτος στο οργανωμένο λιανεμπόριο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ η συμβολή των σούπερ μάρκετ στο ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 3,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας. Τα στοιχεία αυτά αφορούν στα έτη 2021, 2022.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΗΧΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 03 Φεβ 2023 | 14:45

Reuters: H Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να υποσχεθεί στην Ουκρανία υποστήριξη και όχι ταχεία ένταξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρίσκονται στο Κϊεβο για συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 03 Φεβ 2023 | 14:24

Γερμανία: Η κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία

"Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε άδεια εξαγωγής για άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία", δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤ1 02 Φεβ 2023 | 20:03

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια στα τρόφιμα "καίει" τους πολίτες - 7 στους 10 δεν είναι ικανοποιημένοι από το "καλάθι"

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας ξεχωρίζει και στις απαντήσεις για το πού πρέπει να δώσει προσοχή η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση - Πώς αξιολογούν οι πολίτες τα μέτρα στήριξης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Φεβ 2023 | 19:45

Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: Μετά από 80 χρόνια αντιμετωπίζουμε ξανά γερμανικά τανκς - Εχουμε κάτι να απαντήσουμε...

Σε ομιλία του για την επέτειο των 80 χρόνων από τη μάχη του Στάλινγκραντ, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είναι σίγουρη ότι θα νικήσει στην Ουκρανία, όπως έγινε και πριν από 80 χρόνια

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 02 Φεβ 2023 | 19:02

Ουκρανία: "Η Ρωσία θα κάνει μεγάλη επίθεση στις 24 Φεβρουαρίου" - Τι υποστήριξε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας

Ο Ολεξίι Ρεσνίκοφ τόνισε ότι η Μόσχα έχει κινητοποιήσει περίπου 500.000 στρατιώτες που θα προστεθούν στην "κινητοποίηση" 300.000 στρατευμένων

ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΕΒΟ 02 Φεβ 2023 | 16:03

Ερχονται νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας - Τι προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, με την ευκαιρία της επετείου της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ 02 Φεβ 2023 | 14:46
BRUSSELS PLAYBOOK ΤΟΥ POLITICO 02 Φεβ 2023 | 13:40

"Φορέστε κοστούμι και αφήστε το χακί για τον Ζελένσκι": Οι απίθανες οδηγίες για τους αξιωματούχους της ΕΕ στο Κίεβο

Πέραν της πολιτικής και στρατιωτικής πτυχής της επίσκεψης των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο, το Politico εστιάζει και σε πιο... πρωτότυπα θέματα, όπως η ένδυση και το φαγητό.

ΔΥΟ ΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 02 Φεβ 2023 | 11:47

Η Αυστρία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες

Τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες απέλασε η Αυστρία.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 02 Φεβ 2023 | 11:35

Ο Λαβρόφ ζητάει και τα ρέστα: Κατηγορεί την Δύση για ρατσισμό και ναζισμό -"Θέλουν να βάλουν τέλος στο ρωσικό ζήτημα"

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Δύση, και ιδιαίτερα την φον ντερ Λάιεν, για ρατσισμό και ναζισμό απέναντι στην Μόσχα.

ΜΑΖΙ ΚΑΙ Ο ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ 02 Φεβ 2023 | 10:25

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 15 Επιτρόπους: Διαβεβαίωσε για την συνεχή στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

"Είμαστε εδώ μαζί για να δείξουμε ότι η ΕΕ βρίσκεται σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας" δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 01 Φεβ 2023 | 23:09

Ρωσία: Η Μόσχα προειδοποιεί το Ισραήλ - Μη δώσετε όπλα στην Ουκρανία, αποτελούν νόμιμο στόχο

Το Ισραήλ προσπαθούσε να μείνει ουδέτερο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

01 Φεβ 2023 | 14:42

Ουκρανία: Εστησαν επιχείρηση για να διασώσουν ένα 6χρονο κορίτσι από το πολιορκημένο Μπαχμούτ- Η πορεία στο χιόνι

Η μικρή Αρίνα βρέθηκε να ζει με τους παππούδες της σε ένα ερειπωμένο κτίριο στο Μπαχμούτ, που έχει σφυροκοπηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.