Η ακτινογραφία του προγράμματος και οι αλλαγές στις εξαγγελίες

Οι εξαγγελίες αποτελούν εξειδίκευση του τρόπου διάθεσης όλου του δημοσιονομικού χώρου που πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα παραχθεί μέχρι και το 2022.

i-aktinografia-tou-programmatos-kai-oi-allages-stis-eksaggelies
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ένα άθροισμα των εξαγγελιών που είχαν γίνει από το φθινόπωρο του 2018 (όταν και είχε ανακοινωθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020) αλλά και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στο Ζάππειο κατά την 15η Μαίου περιελάμβανε η ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 4ετία.

Υπήρξαν όμως και μερικές προσθήκες οι οποίες όμως, ελλείψει διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, η σημερινή κυβέρνηση θέλει να τις υλοποιήσει μετά το 2020. Σε αυτές τις προσθήκες, συμπεριελήφθη η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τους επαγγελματίες φυσικά πρόσωπα και τις προσωπικές επιχειρήσεις αλλά και τη σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%.

Ουσιαστικά, τα όσα ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός, αποτελούν εξειδίκευση του τρόπου διάθεσης όλου του δημοσιονομικού χώρου που πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα παραχθεί μέχρι και το 2022. Τι έλειψε; Η αναφορά στην αύξηση της εθνικής σύνταξης που είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πρακτικά, η περαιτέρω αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης αντικαταστάθηκε από το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου με στόχο η κυβέρνηση να απευθυνθεί στις τάξεις των αυτοαπασχολουμένων και των επαγγελματιών που κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας αντιμετώπισαν και την αύξηση των φόρων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τι ανακοινώθηκε χθες; Η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις από το 100% που είναι σήμερα, η σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισόδημα εώς 20.000 ευρώ και η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2020 όπως και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η μείωση του κανονικού συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20% δεν έχει ενσωματωθεί και προφανώς αφορά στο 2021 και στο 2022. Είναι το μέτρο που ήταν προγραμματισμένο να ισχύσει το 2020  αλλά καταργήθηκε για να διατηρηθεί το αφορολόγητο. Όσον αφορά στη μείωση της προκαταβολής (όχι για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ ή τις ΙΚΕ) δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αλλά δύσκολα θα χωρέσει και αυτό στον προϋπολογισμό του 2020.

Κατά τα λοιπά επαναλήφθηκαν και χθες οι εξαγγελίες για το 2020 που είχαν γίνει από τις 15 Μαίου:

·         Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους,

·         Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές

·         Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%

·         Μείωση φόρου συναιτερισμένων αγροτών

·         Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150% 

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook