Η ακτινογραφία των φετινών εκκαθαριστικών της εφορίας

Οι πληροφορίες από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι το πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης των φορολογικών βαρών σε μισθωτούς και συνταξιούχους μεγάλωσε.

Η ακτινογραφία των φετινών εκκαθαριστικών της εφορίας

Τα περίπου εννέα εκατομμύρια φορολογούμενοι «μοιράστηκαν» το 2018 περίπου 74 δισ. ευρώ εισοδημάτων όπως προκύπτει από την επεξεργασία των φετινών φορολογικών δηλώσεων η διαδικασία υποβολής των οποίων ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 16 Αυγούστου.

Το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης των φορολογικών βαρών στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους έχει γίνει μεγαλύτερο από ποτέ

Πώς μοιράστηκαν αυτό το ποσό;

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εισέπραξαν περίπου τα 60-61 δις. ευρώ, γύρω στα 6-6,5 δις. ευρώ ήταν τα εισοδήματα από ενοίκια, κάτω από 1,5 δις. ευρώ δήλωσαν όλοι οι αγρότες μαζί και έμεινε ένα ποσό κάτω των 6 δις. ευρώ για μετόχους επιχειρήσεων που ζουν από τα μερίσματα αλλά και φυσικά για το ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι –με βάση το περιεχόμενο των φορολογικών τους δηλώσεων- υπέστησαν νέα μείωση εισοδημάτων το 2018 με αποτέλεσμα να περιοριστούν στα 3,3 δις ευρώ.

Οι πληροφορίες από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι το πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης των φορολογικών βαρών στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους έχει γίνει μεγαλύτερο από ποτέ καθώς οι αυτοαπασχολούμενοι και οι «μερισματούχοι» συμβάλλουν ελάχιστα στα συνολικά φορολογικά βάρη. Τα 3,3 δις. ευρώ δηλωθέντα εισοδήματα του 2018 από την πλευρά των αυτοαπασχολουμένων, είναι το χαμηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί την τελευταία 10ετία ενώ για να βρεθεί το αντίστοιχο νούμερο θα χρειαστεί να επιστρέψουμε πολλά χρόνια πίσω. Μόνο από το 2015 μέχρι σήμερα, τα δηλωθέντα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 1,5 δις. ευρώ με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει περισσότερα από 500-600 εκατ. ευρώ ετησίως εξαιτίας αυτής της μείωσης. Από τα 4,67 δις. ευρώ το 2015, έπεφτε κάθε χρόνο την τελευταία 3ετία και τώρα διαμορφώνεται στα 3,3 δις. ευρώ. Γιατί;

1. Πρώτον διότι οι ασφαλιστικές εισφορές συνδέθηκαν με το δηλωθέν εισόδημα. Ισχυρότατο κίνητρο ώστε τα κέρδη να μην ξεπερνούν το ύψος του κατώτατου μισθού δηλαδή τα 650 ευρώ τον μήνα ή τα 7800 ευρώ τον χρόνο καθώς έτσι επιβάλλονται μόνο οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Δεύτερον διότι για κέρδη άνω των 20.000 ευρώ ετησίως, επιβάλλεται φόρος 29% και όχι 22% χωρίς να συνυπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Ποια είναι τα εισοδήματα των υπόλοιπων κατηγοριών;

1. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, έχουν περιοριστεί (από κοινού) στα 60-61 δις. ευρώ ποσό που ήταν το ίδιο (περίπου) και το 2017 και το 2016. Κανονικά θα έπρεπε να καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση λόγω της μείωσης της ανεργίας αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει λόγω των πολύ χαμηλών αποδοχών.

2. Στα εισοδήματα από ενοίκια, επίσης δεν παρατηρείται «άνοιξη» παρά την ανάπτυξη του Airbnb. Το δηλωθέν εισόδημα περιορίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στα 6-6,2 δις. ευρώ καθώς όλοι προσπαθούν να αποφύγουν τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο.

3. Στα μερίσματα έχει γίνει «σφαγή» καθώς ουδείς θέλει να προχωρήσει στη διανομή κερδών και να πληρώσει και το 15% του φόρου στα μερίσματα αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης. Το διανεμόμενο ποσό, έχει περιοριστεί στα 2,2 δις. ευρώ από 3,7 δις. ευρώ που ήταν πριν από τρία χρόνια.

4. Οι αγρότες εξακολουθούν να δηλώνουν ελάχιστα κέρδη της τάξεως των 1,3-1,4 δις. ευρώ. Το ποσό τους αυξήθηκε λίγο μετά το 2016 επειδή μπήκε το αφορολόγητο των 8600 ευρώ και έτσι η εμφάνιση εισοδημάτων μέχρι αυτού του ορίου ήταν φορολογικά ανέξοδη.

Η κυβέρνηση θέλει τώρα να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Η πρώτη κίνηση έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το 26,95% στο 20% περίπου λόγω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13,33%. Τώρα, εκκρεμεί η επανεξέταση στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους, η θέσπιση του κατώτατου συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τα 9000 ευρώ. Το αν αυτές οι κινήσεις θα συμβάλλουν στο να αυξηθεί και πάλι η φορολογητέα ύλη ειδικά από την πλευρά των αυτοαπασχολουμένων, είναι και το μεγάλο στοίχημα.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ 29 Ιουν 2020 | 21:05
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ 24 Ιουν 2020 | 08:59

Το ΣΔΟΕ φτιάχνει επιτροπή για να αξιολογεί τις πληροφορίες για πιθανούς φοροφυγάδες

Η ειδική ομάδα, με βάση την απόφαση, θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ 20 Ιουν 2020 | 10:08

Επιστροφές φόρου 500 εκατ. ευρώ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Οι δικαιούχοι, θα δουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ενδεχομένως και μέσα στα επόμενα 24ωρα.

ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΤΗΝ 1.1.2021 20 Ιουν 2020 | 09:03

Όλο το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία- Σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις

Ρύθμιση οφειλών σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες δόσεις με επιτόκιο που θα κυμαίνεται στο επίπεδο του 2,5%.

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΗΔΗ ΟΚΤΩ ΘΥΜΑΤΑ 19 Ιουν 2020 | 10:48

Θεσσαλονίκη: Απάτη με 48χρονο εφοριακό που υποσχόταν ...ΕΣΠΑ

Έκανε και τον μεσάζοντα σε μπορικές συμφωνίες.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ 19 Ιουν 2020 | 08:37

Διπλό "δώρο" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Ποιοι θα πάρουν μεγαλύτερη επιστροφή φόρου

Κάποιοι θα βρεθούν στην ευχάριστη θέση να λάβουν περισσότερα χρήματα υπό μορφή επιστροφής φόρου.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ 18 Ιουν 2020 | 10:40

Προβλήματα στο TAXIS: Τι συμβαίνει με παλιές οφειλές που εμφανίζονται λανθασμένα ανεξόφλητες

Εκκρεμεί και η ολοκλήρωση της καταγραφής των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 18 Ιουν 2020 | 09:54

Παπαθανάσης για τράπεζες: Υπάρχει συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση αν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας εξετάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16 Ιουν 2020 | 08:46

Σταϊκούρας: 24 δισ. ευρώ το πακέτο για την οικονομία - Ενδέχεται και να αυξηθεί

Στην επόμενη φάση, καθώς ξεκινά η ανάκαμψη, θα υπάρξουν ευκαιρίες να ξεκινήσουν πολιτικές με μόνιμα χαρακτηριστικά.