Follow us

Η Άλλη όψη του Νομίσματος: Μια μοναδική έκθεση για τα 50 χρόνια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank

Η Έκθεση της Alpha Bank σχεδιάστηκε με προσήλωση στην παραμικρή λεπτομέρεια για να υποδεχτεί όλους τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 50 χρόνων της σπουδαίας Νομισματικής Συλλογής της, η Alpha Bank γιορτάζει με μια μοναδική επετειακή έκθεση με τίτλο "Η Άλλη όψη του Νομίσματος". Μία έκθεση που ξεχωρίζει όχι μόνο για το θέμα της και τα ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας εκθέματα, αλλά και για τις πρωτοπορίες που έχει ενσωματώσει, προκειμένου να είναι προσβάσιμη σε όλους, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς.

Με μια επίσκεψη στην μοναδική αυτή έκθεση, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πενηντάχρονη πορεία μίας Συλλογής, που ξεκίνησε από τον οραματιστή Γιάννη Σ. Κωστόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους τραπεζίτες τη χώρας, με πάθος για τη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού.

Σε ένα σύγχρονο Μουσείο Τέχνης, στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, 150 μικρά, στρογγυλά, μεταλλικά αντικείμενα, με εικόνες, πρόσωπα και ιστορίες χαραγμένες στις όψεις τους μας καλούν να τα γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε μία διαφορετική ερμηνεία της χρήσης τους.

Η Άλλη όψη του Νομίσματος: Μια μοναδική έκθεση για τα 50 χρόνια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank
Νομίσματα στις προθήκες

Η Άλλη όψη του Νομίσματος

Όλοι μας, συνήθως ταυτίζουμε το νόμισμα, με τις συναλλαγές, την οικονομία και το "χρήμα". Υπάρχει όμως και η άλλη όψη, αυτή που ταυτίζει το νόμισμα, με ένα βιβλίο ιστορίας γραμμένο με τρόπο αφαιρετικό, με μέσο επικοινωνίας και προπαγάνδας, με ένα αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Αυτήν την όψη μας καλεί να γνωρίσουμε η έκθεση της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, μία έκθεση η οποία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, και σχεδιάστηκε εξαρχής για να υποδεχτεί όλους τους λάτρεις της τέχνης και του πολιτισμού, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς.

Alpha Bank
Η αίθουσα με την ιστορία της Συλλογής

Φθάνοντας στον εκθεσιακό χώρο, μας υποδέχονται η όμορφη νύμφη Αρέθουσα, από το δεκάδραχμο των Συρακουσών, το αποκορύφωμα της νομισματικής τέχνης, και το νικηφόρο άρμα με τα καλπάζοντα άλογα του βασιλιά Φιλίππου Β΄, που του χάρισαν τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, το 352 ή το 348 π.Χ. Ακολουθούν τα ίδια τα εκθέματα, 150 πρόσωπα και ιστορίες από τη Σφαίρα του Μύθου και τον Ρου της Ιστορίας, εικόνες μοναδικές τις οποίες μπορούν να απολαύσουν όλοι ανεξαιρέτως.

Alpha Bank
Ξεναγήσεις στην έκθεση

Για την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην έκθεση, οι διοργανωτές συνεργάστηκαν με αναγνωρισμένους φορείς που υποστηρίζουν ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και άτομα με προβλήματα όρασης.

Σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, ο εκθεσιακός χώρος σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να διευκολύνει την επίσκεψη ατόμων με αμαξίδια και να τους δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να διαβάζουν με άνεση όλες τις πληροφορίες, αλλά και να θαυμάζουν από κοντά τα ίδια τα νομίσματα. Σε αυτό συμβάλλουν μεταξύ άλλων το ύψος των προθηκών, η θέση των εκθεμάτων και των λεζαντών, η γραμματοσειρά όλων των εποπτικών κειμένων και η τοποθέτηση των εκθεσιακών κατασκευών.

Alpha Bank
Νομίσματα στις προθήκες

Σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδας η έκθεση έγινε επισκέψιμη για άτομα με προβλήματα όρασης , για μη βλέποντες, για ελάχιστα βλέποντες και για πρόσφατα τυφλωθέντες. Κατά την είσοδό τους στην έκθεση, με το συνοδό τους, με το λευκό τους μπαστούνι ή με τον σκύλο-οδηγό τους, υπάρχει μακέτα όλου του εκθεσιακού χώρου σε εκτύπωση Piaf και κείμενα Braille, ώστε να έχουν μία αίσθηση του χώρου στον οποίο βρίσκονται. Στην υποδοχή λαμβάνουν συσκευές αυτοξενάγησης για να ακούσουν το εισαγωγικό κείμενο, που τους επιτρέπουν να κατανοήσουν τις ενότητες της έκθεσης, πατώντας ένα από τα έξι κουμπιά που αντιστοιχούν στις έξι αριθμημένες, με γραφή Braile, προθήκες.

Επιπλέον, έχουν την ευκαιρία να πιάσουν αντίγραφα μεγάλων διαστάσεων από 10 επιλεκτικά νομίσματα, τα οποία, τοποθετημένα μέσα σε μια ειδικά κατασκευασμένη με διαχωριστικά προθήκη, καλύπτουν τις ανάγκες της απτικής ξενάγησης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και οι λεζάντες τους σε Braille.

Alpha Bank
Ξενάγηση απτική από μη βλέποντες

Ακόμα έχουν στη διάθεσή τους συνοπτικό κατάλογο της έκθεσης σε γραφή Braille, ενώ οι άνθρωποι του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή και της Alpha Bank που υποδέχονται τους επισκέπτες συμμετείχαν σε ειδικό σεμινάριο για τη ξενάγηση σε μη βλέποντες, στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Alpha Bank
Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ - ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναδεικνύοντας την αξία της συμπερίληψης, εκτός από τα άτομα με οπτικές ή/και κινητικές δυσκολίες, στην έκθεση οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Ιδρυμάτων, ειδικές ξεναγήσεις για κωφούς και βαρήκοους, καθώς και ξεναγήσεις για άτομα 65+ και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή.

Με αυτή την Έκθεση, η Alpha Bank, η οποία στηρίζει έμπρακτα και συστηματικά την ισότιμη προσβαση σε δράσεις, παραστάσεις και προβολές κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας, αποδεικνύει ότι με προληπτικό σχεδιασμό, ενσυναίσθηση και πιστοποιημένη εφαρμογή επιτυγχάνεται μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στον πολιτισμό, ένα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για όλους.

Η έκθεση "Η άλλη όψη του νομίσματος" από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, λειτουργεί στο΄Ιδρυμα Βασίλη& Ελίζας Γουλανδρή και θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 23 Ιουλίου 2023.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 07 Δεκ 2023 | 21:49

Το Eurogroup χαιρετίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας- "Eναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές συστάσεις"

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζουν ότι "περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 07 Δεκ 2023 | 21:00

Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ

Η Μαίρη Σαρπ αντικατέστησε τον Ιωάννη Λιανό στο "τιμόνι" της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ 07 Δεκ 2023 | 15:53

Σκυλακάκης: Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει κάθε μήνα την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος - Κατά αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη.

07 Δεκ 2023 | 15:40

Η ERGO Ασφαλιστική στηρίζει τους νέους συνεργάτες με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το Sales Agents Induction Program

Στο πρώτο ERGO Sales Agents πρόγραμμα, στα γραφεία της ERGO, συμμετείχαν πάνω από 30 νέοι συνεργάτες από όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 12:51

Αγανάκτησε ο Χατζηδάκης με το λαθρεμπόριο καυσίμων: Ξεκίνησα το σύστημα εισροών-εκροών το 2009 και ακόμη να ολοκληρωθεί

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εφεξής ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα "μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια".

PLASTIC FREE GREECE 07 Δεκ 2023 | 11:38

Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης άφησαν και φέτος το δικό τους αποτύπωμα, απομακρύνοντας το πλαστικό

Για 4η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα Plastic Free Greece ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε επιπλέον έξι τουριστικούς προορισμούς.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Δεκ 2023 | 11:38

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής για καφενεία, ταξί και περίπτερα

Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο, για καφενεία, ταξί και περίπτερα.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 11:37

Η Energean επεκτείνεται στο Μαρόκο με ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Ανάπτυξη του κοιτάσματος Anchois που περιέχει 18 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καθώς και σημαντικοί ερευνητικοί στόχοι

07 Δεκ 2023 | 10:36

Η Star Alliance κορυφαία αεροπορική συμμαχία στα World Travel Awards 2023

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό Burj Al Arab, στο Ντουμπάι.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 06 Δεκ 2023 | 20:17

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Ευρωπαίους - Σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο από 1.679 που είναι ο μέσος όρος

Μισθωτοί και μη, οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - Σε ποιες χώρες εργάζονται ακόμη περισσότερο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 06 Δεκ 2023 | 17:37

Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα ακυρώνονται τα συμβόλαια -Τι θα ισχύει για τα POS

Όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου - Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα συμβόλαια των ακινήτων.

06 Δεκ 2023 | 17:37

Το χριστουγεννιάτικο επιχειρηματικό κάλεσμα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών

Oι σημαντικότεροι επιχειρηματίες της χώρας, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και του καλλιτεχνικού χώρου και σύσσωμα τα Μέλη της Ένωσης, θα δώσουν το "παρών" στις 13 Δεκεμβρίου στο Ecali Club.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ 06 Δεκ 2023 | 15:33

Τι συμβαίνει με τους δικηγόρους;- "Τρεις και ο κούκος" στις διαδηλώσεις κατά του φορολογικού νομοσχεδίου

Πολύ μικρή η συμμετοχή των δικηγόρων στις διαδηλώσεις κατά του φορολογικού νομοσχεδίου