Η άλλη όψη των μισθώσεων Airbnb: Οι παγίδες και ο ανταγωνισμός

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους

Η άλλη όψη των μισθώσεων Airbnb: Οι παγίδες και ο ανταγωνισμός

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ελντοράντο ή η επόμενη «φούσκα» της κτηματαγοράς; Οι έρευνες καταγράφουν την κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Ο «τζίρος» αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 δις. ευρώ μέσα στο 2019 κάτι που σημαίνει ότι η πίτα εξακολουθεί να μεγαλώνει. Μαζί με την πίτα όμως, αυξάνεται και ο ανταγωνισμός. Ολοένα και περισσότεροι προχωρούν σε ανακαινίσεις παλαιών διαμερισμάτων και τα επιπλώνουν πρόχειρα με στόχο την είσπραξη της ημερήσιας αποζημίωσης των 20-30 ή και περισσότερων ευρώ. Το ερώτημα όμως είναι ένα: για πόσο καιρό θα είναι ο αριθμός των μισθώσεων τέτοιος ώστε να αποσβένονται γρήγορα οι «επενδύσεις» για την ανακαίνιση και την επίπτωση; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα έσοδα για να καλύπτονται όχι μόνο οι αποσβέσεις αλλά και οι δαπάνες για τους φόρους και τη συντήρηση του ακινήτου;

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και επισημαίνουν ότι πέρα από τη λάμψη των εσόδων υπάρχουν και οι αλλαγές που βρίσκονται προ των πυλών:

1. Η αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ήδη έχει συγκεντρωθεί αρκετή ύλη τόσο για το 2017 όσο και κυρίως για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2018

2. Από φέτος, θα αρχίσει να επιβάλλεται κανονικά ο φόρος εισοδήματος και επί των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς με δεδομένη τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεν θα υπάρχει περιθώριο διαφυγής. Ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή που ξεκινάει από το 15% και φτάνει μέχρι το 45% ενώ αν συνυπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης, τότε ανεβαίνουμε έως και το 55%. Ο χαμηλότερος συντελεστής διαμορφώνεται στο 15-17,2% για έχοντες εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Ήδη μελετάται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν οι περιορισμοί που προβλέπει ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

· Δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου δικαιούχου εισοδήματος

· Η μίσθωση κάθε ακινήτου, δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος ενώ για νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο έχει οριστεί στις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

· Για να μπορεί να υπάρχει υπέρβαση του ορίου ενοικίασης των 90 ή των 60 ημερών αντίστοιχα, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το σύνολο του εισοδήματος από την ενοικίαση ακινήτων δεν θα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Αυτοί οι περιορισμοί, δεν θα τεθούν παντού αλλά μόνο σε περιοχές που θα κριθεί ότι δημιουργούνται προβλήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο ή στον πληθυσμό που ενοικιάζει για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θελήσουν από εδώ και στο εξής να μπουν στον μαγικό κόσμο του Airbnb θα πρέπει να λάβουν όλες τις μεταβλητές υπόψη τους πριν αποφασίσουν να επενδύσουν. Δηλαδή, θα πρέπει να συνυπολογίσουν κόστος καθαριότητας και συντήρησης, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά της πλατφόρμας αλλά και το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στον αριθμό των ενοικιάσεων κάτι που σημαίνει και πλαφόν στα προσδοκώμενα έσοδα. Επίσης, πρέπει σοβαρά να ληφθεί υπόψη και το επίπεδο τιμών που «παίζει» στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο καθώς και η προσφορά ακινήτων. Όσο μεγαλύτερη η προσφορά, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να ανέβει το προσδοκώμενο ημερήσιο μίσθωμα.

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ 10ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ 26 Ιαν 2021 | 14:48

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με δεκαετές ομόλογο - Στόχος η άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Ιαν 2021 | 08:05

Επίδομα θέρμανσης, επιστρεπτέα προκαταβολή, δώρο Χριστουγέννων: Αυτά είναι τα ποσά που θα καταβληθούν έως την Παρασκευή

Από 80 έως 465 ευρώ το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα λάβουν τα διχίλιαρα και τετραχίλιαρα της επιστρεπτέας – ξεχασμένο δώρο Χριστουγέννων 70 ευρώ σε 650.000 εργαζόμενους

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 25 Ιαν 2021 | 08:06

Επιστρεπτέα προκαταβολή, επίδομα θέρμανσης και δώρο Χριστουγέννων: Στο ταμείο για 1,7 δισ. ευρώ εντός της εβδομάδας

Στα ATM για είσπραξη ενίσχυση 500.000 επαγγελματίες, 700.000 καταναλωτές και 650.000 μισθωτοί. Παράλληλα, το 2021 ξεκινάει με ένα "βουνό" υποχρεώσεων, καθώς πρέπει να πληρωθούν δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

24 Ιαν 2021 | 09:14

Οι ουρές στην Ερμού απειλούν το "ήπιο lockdown" της Δευτέρας - Κρίσιμη η Κυριακή

Το μεγάλο "στοίχημα" είναι να μην υπάρξουν επιβαρυντικά επιδημιολογικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε πισωγυρίσματα

23 Ιαν 2021 | 09:00

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο 15νθήμερο - Τι θα λειτουργήσει, από πότε και πώς

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιαν 2021 | 13:10

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις- Κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών και ενοικίων

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ 22 Ιαν 2021 | 07:39

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Αποφασίζουν για άνοιγμα σχολείων και... μετά χιονοδρομικά και εστίαση

Στην επιτροπή των ειδικών περνά σήμερα η σκυτάλη, προκειμένου να διερευνηθεί ο ακριβής χρόνος και ο τρόπος επαναλειτουργίας γυμνασίων και λυκείων.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ 21 Ιαν 2021 | 07:48

Τα επόμενα βήματα: Ανοίγουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα χιονοδρομικά χωρίς σαλέ, η συζήτηση για την εστίαση μετά τις 15 Φεβρουαρίου

Χιονοδρομίες με κλειστά σαλέ και χιονοδρόμους να καλύπτονται μόνο με σνακ και ροφήματα στο χέρι. Λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ με αυστηρά μέτρα.

ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 20 Ιαν 2021 | 07:59

Πότε ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια, χιονοδρομικά, πρακτορεία ΟΠΑΠ και σχολές οδηγών - Γιατί είναι κρίσιμο το Σαββατοκύριακο

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επόμενες κινήσεις "απελευθέρωσης" της οικονομίας. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Παρασκευή.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.