Η άλλη όψη των μισθώσεων Airbnb: Οι παγίδες και ο ανταγωνισμός

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους

Η άλλη όψη των μισθώσεων Airbnb: Οι παγίδες και ο ανταγωνισμός

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ελντοράντο ή η επόμενη «φούσκα» της κτηματαγοράς; Οι έρευνες καταγράφουν την κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Ο «τζίρος» αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 δις. ευρώ μέσα στο 2019 κάτι που σημαίνει ότι η πίτα εξακολουθεί να μεγαλώνει. Μαζί με την πίτα όμως, αυξάνεται και ο ανταγωνισμός. Ολοένα και περισσότεροι προχωρούν σε ανακαινίσεις παλαιών διαμερισμάτων και τα επιπλώνουν πρόχειρα με στόχο την είσπραξη της ημερήσιας αποζημίωσης των 20-30 ή και περισσότερων ευρώ. Το ερώτημα όμως είναι ένα: για πόσο καιρό θα είναι ο αριθμός των μισθώσεων τέτοιος ώστε να αποσβένονται γρήγορα οι «επενδύσεις» για την ανακαίνιση και την επίπτωση; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα έσοδα για να καλύπτονται όχι μόνο οι αποσβέσεις αλλά και οι δαπάνες για τους φόρους και τη συντήρηση του ακινήτου;

Οι ειδικοί της κτηματαγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και επισημαίνουν ότι πέρα από τη λάμψη των εσόδων υπάρχουν και οι αλλαγές που βρίσκονται προ των πυλών:

1. Η αξιοποίηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ήδη έχει συγκεντρωθεί αρκετή ύλη τόσο για το 2017 όσο και κυρίως για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2018

2. Από φέτος, θα αρχίσει να επιβάλλεται κανονικά ο φόρος εισοδήματος και επί των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς με δεδομένη τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, δεν θα υπάρχει περιθώριο διαφυγής. Ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή που ξεκινάει από το 15% και φτάνει μέχρι το 45% ενώ αν συνυπολογιστεί και η εισφορά αλληλεγγύης, τότε ανεβαίνουμε έως και το 55%. Ο χαμηλότερος συντελεστής διαμορφώνεται στο 15-17,2% για έχοντες εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Ήδη μελετάται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν οι περιορισμοί που προβλέπει ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

· Δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου δικαιούχου εισοδήματος

· Η μίσθωση κάθε ακινήτου, δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος ενώ για νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο έχει οριστεί στις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

· Για να μπορεί να υπάρχει υπέρβαση του ορίου ενοικίασης των 90 ή των 60 ημερών αντίστοιχα, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το σύνολο του εισοδήματος από την ενοικίαση ακινήτων δεν θα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Αυτοί οι περιορισμοί, δεν θα τεθούν παντού αλλά μόνο σε περιοχές που θα κριθεί ότι δημιουργούνται προβλήματα στον ξενοδοχειακό κλάδο ή στον πληθυσμό που ενοικιάζει για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θελήσουν από εδώ και στο εξής να μπουν στον μαγικό κόσμο του Airbnb θα πρέπει να λάβουν όλες τις μεταβλητές υπόψη τους πριν αποφασίσουν να επενδύσουν. Δηλαδή, θα πρέπει να συνυπολογίσουν κόστος καθαριότητας και συντήρησης, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά της πλατφόρμας αλλά και το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στον αριθμό των ενοικιάσεων κάτι που σημαίνει και πλαφόν στα προσδοκώμενα έσοδα. Επίσης, πρέπει σοβαρά να ληφθεί υπόψη και το επίπεδο τιμών που «παίζει» στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο καθώς και η προσφορά ακινήτων. Όσο μεγαλύτερη η προσφορά, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες να ανέβει το προσδοκώμενο ημερήσιο μίσθωμα.

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 26 Ιαν 2022 | 12:15

Ο χορός των δισεκατομμυρίων πίσω από την Αττική οδό - Τον Απρίλιο ο νέος διαχειριστής για τα επόμενα 25 χρόνια

Όταν στις 20 Ιανουαρίου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν λίγα 24ωρα μετά.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2023 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.