Η Αργεντινή επιστρέφει στις αγορές για 12,5 δισ. δολάρια

Την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ετοιμάζει η Αργεντινή, με μία ομολογιακή έκδοση ύψους 12,5 δις δολαρίων, για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία της το 2001.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Αργεντινή επιστρέφει στις αγορές για 12,5 δισ. δολάρια

Την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ετοιμάζει η Αργεντινή, με μία ομολογιακή έκδοση ύψους 12,5 δις δολαρίων, για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία της το 2001, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Αξιωματούχοι της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Luis Caputo αναμένεται να έχουν συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Λος 'Αντζελες, στις οποίες θα παρουσιάσουν την έκδοση των ομολόγων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σύμφωνα με επιστολή που είναι σε γνώση της εφημερίδας.

Η επιστολή εστάλη σε πιθανούς επενδυτές από τη Deutsche Bank, που είναι η μία από τις τέσσερις επικεφαλής αναδόχους της έκδοσης.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση για να αποπληρώσει τους κατόχους ομολόγων της χώρας, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωσή τους, μετά τη διευθέτηση, νωρίτερα φέτος, της μακράς νομικής διαμάχης που είχε μαζί τους.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Αργεντινή θα χρειασθεί να αντλήσει 20 δισ. δολάρια με εξωτερικό δανεισμό το 2016, περισσότερο από κάθε άλλη αναδυόμενη οικονομία, εγείροντας ανησυχίες στην Wall Street ότι η νοτιοαμερικανική χώρα θα δυσκολευθεί να βρει αγοραστές με τις προτεινόμενες αποδόσεις.

Η Αργεντινή επιστρέφει στις αγορές για 12,5 δισ. δολάρια

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αργεντινή θα είναι να προσελκύσει ενδιαφέρον πέραν των παραδοσιακών επενδυτών σε αναδυόμενες αγορές, δήλωσαν αναλυτές. Ένα ποσό περίπου 5 δις δολαρίων της νέας ομολογιακής έκδοσης αναμένεται να αγορασθεί από επενδυτές που καθορίζουν τη στρατηγική τους βάσει κάποιων δεικτών. Η εξεύρεση επαρκών αγοραστών πιθανόν να μην είναι εύκολη, δήλωσε ο Siobham Morden, επικεφαλής στρατηγικής για ομόλογα της Λατινικής Αμερικής στη χρηματοπιστωτική εταιρεία Nomura.

Το αξιόχρεο των ομολόγων της Αργεντινής είναι σήμερα χαμηλό, λόγω του ιστορικού χρεοκοπιών της χώρας, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα αυξηθεί.

Οι επενδυτές δεν δέχθηκαν την απόδοση 7,5% που έχει προσφέρει έως τώρα η Αργεντινή στην έκδοση 10ετών ομολόγων. Η απόδοση που έχει προσφέρει το Μπουένος 'Αιρες είναι αντίστοιχη με αυτή της έκδοσης της εταιρείας Petróleos Mexicanos τον Ιανουάριο, που είχε επενδυτική διαβάθμιση και αντιστοιχούσε στο 50% εκείνης της Αργεντινής. «Η μόνη μου ανησυχία είναι η τιμή. Θεωρούμε ότι το 7,5% δεν είναι αρκετή απόδοση για κάποιον που έρχεται στην αγορά με μία έκδοση που φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη από ένα κράτος ιστορικά», δήλωσε η Bianca Taylor, αναλύτρια που καλύπτει τη Λατινική Αμερική για τη Loomis Sayles & C.

Οι τιμές των ομολόγων αναφοράς της Αργεντινής, που λήγουν το 2033, αυξήθηκαν 3,6% το 2016 στα 119,75 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία του BondTicker. Η χώρα, όμως, πασχίζει να μειώσει τις δαπάνες της για να καλύψει ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει. Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος και ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί πάνω από 35%.

Ο Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι κατέληξε σε συμφωνία τον Φεβρουάριο με μία ομάδα αμερικανικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), με επικεφαλής το Elliott Management, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας του στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Αργεντινή έχει δηλώσει ότι θα πληρώσει στους πιστωτές της το ποσό των 4,65 δισ. δολαρίων στις 14 Απριλίου, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της χώρας υπονόησαν αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να μην ισχύσει αυτή η προθεσμία, κάτι που ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν ότι μπορεί να καθυστερήσει τα σχέδια για την ομολογιακή έκδοση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.