Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου "απειλεί" την Ευρώπη- Η Ευρώπη απαντάει όπως με τα εμβόλια του κορονοϊού

Με τις αυξήσεις στην ενέργεια να γίνονται δυσβάσταχτες το επόμενο διάστημα, η ΕΕ θα ανακοινώσει την Τετάρτη την "εργαλειοθήκη" ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο να γίνονται δυσβάσταχτες για τα νοικοκυριά της Γηραιάς Ηπείρου το επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη την "εργαλειοθήκη" με τα μέτρα που θα μπορούν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανάλυση του capital.gr οι λογαριασμοί στο διάστημα Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι 4 φορές πιο πάνω από πέρισυ, ενώ δεν θα καλυφθούν παρά σε μικρό ποσοστό και για ορισμένους καταναλωτές από τις επιδοτήσεις- εκπτώσεις της ΔΕΠΑ.

Βασικό εργαλείο, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, είναι η αγορά φυσικού αερίου συνολικά από την Ευρώπη και όχι πλέον από τα κράτη- μέλη- όπως έγινε και με τα εμβόλια- ώστε και οι τιμές να συμπιεστούν και να δημιουργηθεί αποθεματικό από την Ευρώπη, που θα χρησιμοποιηθεί σε κατάσταση ανάγκης.

Αλλα μέτρα που εξετάζονται -όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις της επιτρόπου Ενέργειας Kadri Simson- είναι μέτρα στην κατεύθυνση εκείνων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Δηλαδή, άμεσες ενισχύσεις στους καταναλωτές και ιδιαίτερη μέριμνα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, με χρηματοδότηση από τα επιπλέον έσοδα που προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σχοινάς: Εξετάζεται η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου συνολικά από την Ευρώπη

Στην οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι τα προβλεπόμενα μέτρα που θα παρουσιαστούν την Τετάρτη και θα συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου συνολικά από την Ευρώπη, και όχι ξεχωριστά από τα κράτη - μέλη.

Διαβάστε Επίσης

Ο αντιπρόεσρος της ΕΕ έκανε λόγο για ένα "κοινοτικό μαξιλάρι", έναν "μηχανισμό αποθεματικού που θα ενεργοποιείται όταν η κατάσταση το απαιτεί", όπως

χαρακτυηριστικά είπε. Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος είναι και η εντατικοποίηση των ελέγχων κατά αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών και κερδοσκοπίας από ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειεας που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζονται σημείωσε ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο εκτιμάται να ξεπεραστεί από την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

1

Έρχεται πρωτοφανής αύξηση στη θέρμανση με φυσικό αέριο - Εως και 4πλάσιο το κόστος

Δυσβάσταχτες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αυξήσεις προβλέπεται να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο διάστημα στην αγορά του φυσικού αερίου, σημειώνει η ανάλυση του capital.gr.

Μάλιστα, για να δοθεί ένα παράδειγμα, αν πέρυσι ένα νοικοκυριό διαπάνησε 243 ευρώ για φυσικό αέριο το διάστημα από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο, φέτος- εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου- το ίδιο νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει 972 ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν τις περίπου 500 χιλιάδες οικογένειες που έχουν σήμερα φυσικό αέριο στο σπίτι τους. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήδη η άνοδος της διεθνούς τιμής έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό του κόστους σε σύγκριση με πέρυσι.

Διαβάστε Επίσης

Ωστόσο, η αύξηση αυτή αποτελεί μόνο την αρχή καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και νέες ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα εφόσον η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου δεν

αποκλιμακωθεί τότε η λιανική τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να τετραπλασιαστεί, προκαλώντας τεράστιο οικονομικό βάρος στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το καύσιμο για θέρμανση.

Ρεκόρ διεθνών τιμών - Εκτόξευση από τα 17 ευρώ/ΜWh στα 150 ευρώ.

Η αιτία για τις αυξήσεις, είναι το ρεκόρ που έχει σημειωθεί στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου, η οποία από τα 17 ευρώ/MWh στις αρχές του έτους έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 150 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub TTF χρησιμοποιείται για να καθοριστεί η λιανική τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που μεταφέρουν πηγές της αγοράς φυσικού αερίου, η σεζόν της θέρμανσης ξεκινά για το φυσικό αέριο με αυξήσεις της τάξης του 100%. Συγκεκριμένα πέρυσι τον Οκτώβριο η τιμή του καυσίμου είχε κάνει πρεμιέρα στα 4,5 λεπτά/KWh (περιλαμβανομένων των φόρων αλλά και του περιθωρίου κέρδους). Φέτος για τον μήνα που διανύουμε, η λιανική τιμή αναμένεται να κινηθεί στα 9 – 10 λεπτά/KWh. Η συγκεκριμένη τιμή δεν περιλαμβάνει πιθανή έκπτωση της τάξης του 15% που εξαγγέλθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ωστόσο, ο πονοκέφαλος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις δε σταματά εδώ. Με βάση την τρέχουσα διεθνή τιμή του φυσικού αερίου τον μήνα Οκτώβριο, αναμένεται να εκδηλωθούν νέες αυξήσεις, που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την τιμή του αερίου το Νοέμβριο. Με βάση λοιπόν τους τρέχοντες υπολογισμούς, το Νοέμβριο η τιμή του φυσικού αερίου θα ξεπεράσει τα 18λεπτά/KWh ή αλλιώς αναμένεται αύξηση της τάξης του τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Ρεκόρ συνδέσεων φυσικού αερίου στην Αττική

Οι αυξήσεις ανά νοικοκυριό

Τι σημαίνουν αυτές οι αυξήσεις για ένα μέσο νοικοκυριό; Η μέση κατανάλωση ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, τα τετραγωνικά, τη θερμομόνωση κλπ. Ωστόσο κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι ένα νοικοκυριό καταναλώνει ανά έτος 9000KWh, εκ των οποίων το 60% αφορά στο τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Πέρυσι στο επίμαχο διάστημα το νοικοκυριό αυτό διαπάνησε 243 ευρώ για φυσικό αέριο. Φέτος, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, το ίδιο νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει τετραπλάσιο κόστος στα 972 ευρώ, για το διάστημα από το Δεκέμβριο έως το Φεβρουάριο.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της αγοράς, η έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν αφορά στο σύνολο των καταναλωτών, με δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν προμηθεύει φυσικό αέριο όλους τους παρόχους φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση δε θα φτάσει στο σύνολο των καταναλωτών, παρά μόνο στο κομμάτι εκείνο της αγοράς που προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ. Ακόμη όμως και για τα νοικοκυριά που θα δουν την έκπτωση της ΔΕΠΑ, η μείωση είναι πολύ μικρή για να καλύψει τη συνολική αύξηση του κόστους.

Μόνον οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα μπορέσουν να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων με δεδομένο ότι η βάση υπολογισμού του επιδόματος αυξήθηκε από τα 220 στα 300 ευρώ (ποσό που πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

Με πληροφορίες, από ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr, ΣΚΑΙ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:55

Τέλος στα σενάρια για διόδια στο κέντρο της Αθήνας - Ποια ΙΧ θα κυκλοφορούν στον δακτύλιο - Τι ισχύει με όσα έχουν αέριο

"Έξωση" από το δακτύλιο της Αθήνας για πολλά οχήματα που έχουν κάνει μετατροπή και στον βενζινοκινητήρα τους τοποθέτησαν υγραέριο.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 19 Οκτ 2021 | 11:52

Εκτακτο σχέδιο για επάρκεια ρεύματος για το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου- Σε ετοιμότητα οι μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη

Εκτακτο σχέδιο για να αντέξει το σύστημα σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης στη διάρκεια του χειμώνα ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 Οκτ 2021 | 21:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 17 Οκτ 2021 | 17:11

Γεωργιάδης: Η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης καλύπτει την ανατίμηση του πετρελαίου

''Έρχεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης για να καλύψει ακριβώς τη διαφορά μεταξύ 2019 και 2021'', δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ 15 Οκτ 2021 | 07:39

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης: Αυτές είναι οι τιμές διάθεσης στους καταναλωτές

Κοντά στο 1,14 ευρώ το λίτρο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Περιορισμένο το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 Οκτ 2021 | 15:15

Κομισιόν για τις αυξήσεις στην ενέργεια: Σύσταση στις κυβερνήσεις να μην κόβουν το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Η άνοδος των τιμών κινητοποίησε την Κομισιόν η οποία προχωρά σε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.