Η δεύτερη αξιολόγηση: Από τον Μάη στα «Σεπτεμβριανά»

Αντιμέτωπη με θέματα που προκαλούν… ανατριχίλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει και τη β’ αξιολόγηση.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Η δεύτερη αξιολόγηση: Από τον Μάη στα «Σεπτεμβριανά»

Αντιμέτωπη με θέματα που προκαλούν… ανατριχίλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ολοκληρώσει και τη β’ αξιολόγηση η προετοιμασία για την οποία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, μέσα στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Τα εργασιακά με κυρίαρχο θέμα την απελευθέρωση των απολύσεων, οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο –θα ξαναμπεί στο μικροσκόπιο το θέμα των ειδικών μισθολογίων όπως επίσης και η διαδικασία επιλογής των διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες- αλλά και η απελευθέρωση σειράς επαγγελμάτων στο πλαίσιο όσων προβλέπουν οι τρεις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, θα είναι μερικά μόνο από τα καυτά θέματα του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου.

Συνολικά μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να κλείσουμε τουλάχιστον 43 προαπαιτούμενα αν θέλουμε να πάρουμε την επόμενη δόση, μέρος της οποίας –περίπου 1,4 δισ. ευρώ- θα κατευθυνθούν και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η πίεση για την ολοκλήρωση και της β’ αξιολόγησης δεν θα είναι μικρότερη καθώς τα χρήματα που θα εκταμιευτούν μέσα στον Ιούνιο και μέσα στον Σεπτέμβριο για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, επαρκούν το πολύ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι το φθινόπωρο, η κυβέρνηση να ζητήσει αρκετές φορές την έγκριση του κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να ψηφιστεί το νέο μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2017-2020, μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, το νέο εργασιακό κλπ.

Στον κατάλογο με τα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνονται:

· Οι προτάσεις των τριών εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα, υλικά οικοδομών, την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τα αναψυκτικά, τα πετρελαϊκά προϊόντα κλπ

·Στα εργασιακά, θα κυριαρχήσει το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου (σ.σ αλλαγές στις προϋποθέσεις για τις απεργίες αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα προκηρύσσονται) αλλά και το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων με τους «θεσμούς» να πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωσή τους.

· Παρεμβάσεις αναμένονται και για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Μέχρι τον Ιούλιο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων με στόχο να τονώσει και τα φορολογικά έσοδα αλλά και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές.

· Το προσχέδιο της αναθεώρησης του μνημονίου εμπεριέχει ενότητα που υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει μέχρι το φθινόπωρο ολόκληρο το πλαίσιο των κοινωνικών παροχών. Στο προσχέδιο μάλιστα γίνεται λόγος για την ανάγκη περικοπών της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ (σ.σ αντιστοιχεί σε περίπου 850 εκατ. ευρώ) προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η αναμόρφωση του πλαισίου των κοινωνικών παροχών θα πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η πανελλαδική διάθεση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προγραμματίζεται για το 2017.

·Μεγάλη ενότητα της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να είναι και τα ενεργειακά. Αναμένεται να τεθεί το θέμα αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης του ΑΔΜΗΕ. Η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή θα πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούλιο

Και η δεύτερη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο φορολογικό οι οποίες περιγράφονται στο μνημόνιο. Εκτός από την υλοποίηση μέτρων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών (δημοσίευση ονομάτων οφειλετών κλπ) το πακέτο θα περιλαμβάνει και την νέα αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι το φθινόπωρο, αναθεώρηση η οποία αναμένεται να συνοδευτεί και από νέα «προσαρμογή» των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, στο φορολογικό πακέτο της αξιολόγησης αναμένεται να περιληφθούν:

· Επανεξέταση των κινήτρων που αφορούν στη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και κατάργηση αυτών που κρίνονται ως αναποτελεσματικές ή άδικες.

· Μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς

· Κωδικοποίηση της νομοθεσίας του ΦΠΑ η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και συντόμευση του χρονικού διαστήματος για την καταβολή του φόρου. Αναμένεται να επανεξεταστεί η καταβολή του φόρου ανά τρίμηνο που ισχύει σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες αλλά και η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΠΑ για όσους έχουν έσοδα κάτω από 25.000 ευρώ ετησίως.

· Έως τον Σεπτέμβριο οι αρχές θα πρέπει να εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις τιμές της αγοράς, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Εκτός από την αν αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να προχωρήσει και το λεγόμενο «περιουσιολόγιο»

· Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το σχέδιο για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης το οποίο μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει το σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, τη δημοσιοποίηση καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Ιαν 2021 | 12:36

Γιάννης Μαντζουράνης: Ο δικηγόρος του Τσίπρα απαντά στη ΝΔ για τα βοσκοτόπια και τον Καλογρίτσα

Τι απαντά ο δικηγόρος του Αλέξη Τσίπρα στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους Κουρτάκη και Παπαχρήστο

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 26 Ιαν 2021 | 16:32

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λειτουργεί ως συνήγορος υπεράσπισης των συκοφαντών του κ. Τσίπρα - "Δεν προξενεί εντύπωση"

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος των δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου και Γιάννη Κουρτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 26 Ιαν 2021 | 14:24

ΝΔ για αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη και Παπαχρήστο: Επιχειρεί την οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων για εκφοβισμό

Η ενέργεια του κ. Τσίπρα λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική, αναφέρει η ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δημοσιογράφων

ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ 26 Ιαν 2021 | 11:48

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαμαρτύρονται για την απαγόρευση των συναθροίσεων - Αν και η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων...

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική απόφαση περι συναθροίσεων- Επιτρέπονται πλέον οι συναθροίσεις έως και 100 άτομα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 26 Ιαν 2021 | 11:32

Αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο για τη βίλα στο Σούνιο με δικηγόρους τον Μαντζουράνη και τον Καμπαγιάννη

Αγωγή Τσίπρα σε Παπαχρήστο και Κουρτάκη "για τις συκοφαντίες για αγορά βίλας 1 εκατ. ευρώ".

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2021 | 07:05

Επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα έως την 1η Φεβρουαρίου - Ολο το παρασκήνιο - Τι δεν αφορά

Από σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου απαγόρευση όλων των δημοσίων συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Ιαν 2021 | 13:43

Σάλος με ανάρτηση υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ για την Μπεκατώρου: "Οι κυρίες αν δεν έχουν ευαρέσκεια δεν μπαίνουν σε δωμάτια ανδρών"

Αλγεινές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει η δήλωση της Ελένης Αξιόγλου, σχετικά με την Σοφία Μπεκατώρου. Τι απαντά η ίδια.

Η ΟΜΠΡΕΛΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 25 Ιαν 2021 | 11:54

Ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Θανάση Καρτερό και Αυγή - Για τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις βάζουν μπουρλότο στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:51

Ηλιόπουλος: Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης - Αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής

Κρατάει ψηλά στην ατζέντα το άρθρο Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να σημειώνει πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του πρώην πρωθυπουργού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:02

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ηταν πολιτικός αντίπαλος αλλά ποτέ εχθρός

Για τον αδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη έκανε δήλωση ο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 24 Ιαν 2021 | 12:33

Αποκάλυψη: Ο επικοινωνιολόγος του Καραμανλή, Γιάννης Λούλης συνεργάζεται τώρα με τον Αλέξη Τσίπρα

Ανοικτούς διαύλους με τον Λούλη, είχε ο Τσίπρας και την περίοδο που βρισκόταν στο Μαξίμου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 19:20

Σίγουρος ο Πολάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση παρότι "γαμ@@@@ τη μεσαία τάξη"

Στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίστεί και η μεσαία τάξη που είναι "πικραμένη" από την προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος του, τόνισε ο Παύλος Πολάκης

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία