Η δημιουργία «ταμείου κρίσεων» της ευρωζώνης στο τραπέζι του Ecofin

Τη δημιουργία ενός ταμείου για την προστασία της ευρωζώνης από μελλοντικά σοκ θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της EE την Παρασκευή και το Σάββατo.

i-dimiourgia-tameiou-krisewn-tis-eurwzwnis-sto-trapezi-tou-ecofin
SHARE THIS
0
SHARES

Τη δημιουργία ενός ταμείου για την προστασία της ευρωζώνης από μελλοντικά σοκ θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή και το Σάββατο.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που έχει προετοιμάσει η σλοβακική προεδρία για την συνάντηση και βρίσκεται στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, η ευρωζώνη στερείται αυτήν την στιγμή δύο χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει κάθε νομισματική ένωση.

Το πρώτο είναι ένα σύστημα ασφάλισης που θα επιτρέπει την μεταφορά πόρων από χώρες της ένωσης που ευημερούν σε χώρες που διέρχονται κρίση. Το δεύτερο είναι ένα σύστημα σταθεροποίησης που θα επιτρέπει την απορρόφηση εξωτερικών σοκ.

Η δημιουργία «δημοσιονομικής ικανότητας» (fiscal capacity) θα προσέφερε και τα δύο αυτά στοιχεία και θα μείωνε την πίεση στην κεντρική τράπεζα να εφαρμόσει μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, σημειώνεται στο έγγραφο. Παράλληλα, θα βοηθούσε στην αποτροπή της εκδήλωσης πανικού στις αγορές σε περιόδους κρίσης. 

Η ιδέα ενός τέτοιου ταμείου αιωρούνταν από την κρίση κρατικού χρέους του 2012 και αποτελεί μέρος σχεδίων για την περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Μεταξύ άλλων ωφελειών, θα μπορούσε να βελτιώσει τη συμμόρφωση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή τα χρήματά του θα ήταν διαθέσιμα μόνο για τις χώρες που σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες, τονίζει το σημείωμα.

Η πρόσβαση στο ταμείο θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συστήνονται κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημειώνεται.

Το ταμείο θα μπορούσε, περαιτέρω, να βοηθήσει στην αποτροπή πανικού στις αγορές και ντόμινο σε περιόδους κρίσης, αλλά πρέπει να αποφευχθεί να αποτελεί μία συγκαλυμμένη μορφή μόνιμων μεταβιβάσεων από ένα μέρος της Ένωσης σε άλλο, σύμφωνα με το έγγραφο. Θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτόματα, για να αποφευχθούν μακρές πολιτικές συζητήσεις που θα υπονόμευαν την αποτελεσματικότητά του. Οι κανόνες για την ενεργοποίησή του, για το πόσα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν, για ποιο σκοπό και πώς θα αποπληρωθούν, πρέπει να είναι γνωστοί εκ των προτέρων, σημειώνεται.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ταμείο θα μπορούσε να πάρει την μορφή ενός ευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης της ανεργίας, συμπληρώνοντας τις εθνικές δαπάνες για την ανεργία. Με βάση το σχήμα αυτό, οι χώρες που έχουν πλεονάσματα σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας θα δαπανούν χρήματα για να καλύπτουν ελλείμματα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση.

Η χρηματοδότηση στο ταμείο θα γίνεται με ετήσιες εισφορές και θα συνδέεται με το επίπεδο της ανεργίας.

Μια άλλη επιλογή θα ήταν η συγκρότηση ενός μεγάλου επενδυτικού ταμείου για την χρηματοδότηση μεγάλων, πανευρωπαϊκών έργων υποδομής, κάτι αντίστοιχο με το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook