Η δημοσιονομική "τρύπα" φέρνει νέα πρόσθετα μέτρα

Αμεση κατάργηση ΕΚΑΣ, πρόωρες συντάξεις, επίδομα πετρελαίου για τους αγρότες τα "θύματα" της δημοσιονομικής "τρύπας" που φέρνει νέα μέτρα.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Η δημοσιονομική "τρύπα" φέρνει νέα πρόσθετα μέτρα

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την κρίσιμη ημερομηνία της 20ης Αυγούστου, ένα από τα σοβαρότερα μέτωπα που έχει να κάνει με το πρωτογενές έλλειμμα και το τελικό μακροοικονομικό σενάριο για το 2015 παραμένει ανοικτό. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε χθες ότι το θέμα των μακροοικονομικών στόχων -και κατ’ επέκταση του στόχου για το πρωτογενές αποτέλεσμα που πρέπει να επιτευχθεί το 2015- παραμένει ακόμη ανοικτό.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να διαφωνεί με τους δανειστές ακόμη και για τον στόχο της πορείας της οικονομίας από τον οποίο όμως εξαρτώνται τα πάντα: από τον στόχο των εσόδων και των κρατικών δαπανών μέχρι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 και των επόμενων ετών, ακόμη και η αναδιάρθρωση του χρέους ή το τελικό ύψος του δανείου που θα χρειαστεί η Ελλάδα από τους θεσμούς. Οι πάντες συμφωνούν πλέον ότι το 2015 θα είναι χρονιά ύφεσης. Διαφωνούν όμως ως προς το μέγεθος της ζημιάς που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλάει για ύφεση της τάξεως των 2-2,5 ποσοστιαίων μονάδων την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να ρίχνει τα επίπεδα του ελληνικού ΑΕΠ μέσα στο 2015 κατά τουλάχιστον 4% ήτοι κατά τουλάχιστον επτά δισεκατομμύρια ευρώ. Η ελληνική πλευρά, φέρεται να συμφωνεί περισσότερο με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τι σημαίνει όμως ύφεση της τάξεως του 4%; Πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2015 άνω του 2%. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το “βασικό σενάριο” που έχει τρέξει στο υπουργείο Οικονομικών -και το οποίο έχει στηριχτεί σε πρόβλεψη για ύφεση πολύ μικρότερη από το 4%- βγάζει πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι προφανές ότι με πρόβλεψη για τέτοιο πρωτογενές αποτέλεσμα, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την ελληνική Βουλή στις αρχές Ιουλίου, δεν επαρκούν για να κλείσει η φετινή χρονιά με πλεόνασμα πόσο μάλλον της τάξεως του 1% που ήταν και ο αρχικός στόχος. Για να συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα απαιτούνταν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέσα στο 2015 ύψους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τέτοιο περιθώριο πλέον δεν υπάρχει δεδομένου ότι πρακτικά έχει χαθεί και ο Αύγουστος.

Το ζητούμενο είναι -και οι πρώτες ενδείξεις θα πρέπει να φανούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου, κάτι που θεωρεί απαραίτητο η ελληνική πλευρά- η πλευρά των δανειστών να αποδεχτεί ότι το 2015 θα είναι όχι μόνο χρονιά ύφεσης αλλά και έτος επανεμφάνισης των πρωτογενών ελλειμμάτων στην ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο βέβαια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό, ειδικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο εμμένει στην αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Η εμφάνιση πρωτογενών ελλειμμάτων οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση καθώς επιφέρει την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό της Ελλάδας.

Από το ύψος του πρωτογενούς αποτελέσματος που θα συμφωνηθεί, θα εξαρτηθεί τελικώς και η έκταση των νέων προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου δανείου -μια δόση η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ, το δάνειο γέφυρα των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και να εξασφαλιστεί το πρώτο “πακέτο” για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όσο και αν η ελληνική πλευρά εμμένει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για πρόσθετο πακέτο με προαπαιτούμενα, θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό να ψηφιστούν εδώ και τώρα παρεμβάσεις όπως:

  1. Η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ τουλάχιστον για το 20% των δικαιούχων (σ.σ. ήδη σήμερα αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με το ΕΚΑΣ να συνδέεται άμεσα καθώς η κατάργησή του εκτιμάται ότι θα αποφέρει ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων που απαιτούνται (σ.σ. η δαπάνη εκτιμάται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ)
  2. Η κατάργηση των παραθύρων που οδηγούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση
  3. Η περικοπή της επιδότησης τόσο για το αγροτικό πετρέλαιο όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης, η δαπάνη για το οποίο ξέφυγε φέτος σε επίπεδα άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 12 Οκτ 2021 | 16:53

ΔΝΤ: Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022

Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα - Πόσο θα μειωθεί η ανεργία.

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Οκτ 2021 | 18:17

Λύματα: "Ξέφυγε" το ιικό φορτίο στην Κρήτη - +247% στον Άγιο Νικόλαο - Ανησυχία και για την Πάτρα (+139%)

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΔΕΥ 26 Οκτ 2021 | 16:23

Κρήτη: Βάσιμες ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

"Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου" - Τι λέει η εταιρεία υδρογοναθράκων για την Κρήτη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ 26 Οκτ 2021 | 16:22

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ - Υπερδιπλασιάζεται ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών συντάξεων

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΑΛΜΑ 62,4% 26 Οκτ 2021 | 10:18

Όμιλος Μυτιληναίου: Ιστορικά υψηλά κερδοφορίας στο εννεάμηνο 2021

Ιστορική κερδοφορία για τον όμιλο Mytilineos στους εννέα μήνες του 2021.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 26 Οκτ 2021 | 08:09

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν που ανήκε στη Folli Follie - Η ιστορία του

Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα φαίνεται ότι θα ξανά "ζωντανέψει". Το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν βγαίνει σε πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.