Follow us

Η εφορία βγαίνει στους δρόμους με ειδικές κάμερες - σαρωτές: Πρόστιμα ως 10.000€ για ΙΧ χωρίς ασφάλεια και ΚΤΕΟ

Με ειδικές κάμερες θα εντοπίζονται τα αναασφάλιστα οχήματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τέλη κυκλοφορίας: Προς το 2021 οι αλλαγές - Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Με σαρωτές πινακίδες στα διόδια και στις εθνικές οδούς επιχειρεί η ΑΑΔΕ να εντοπίσει αυτοκίνητα τα οποία είναι ανασφάλιστα και συνήθως έχουν τεθεί σε ακινησία. Με ειδικούς σαρωτές πινακίδων οι αρχές (αστυνομία και ΑΑΔΕ) θα αναζητούν τα οχήματα που δεν έχουν καταβάλλει ασφάλιστρα και ταυτόχρονα είχαν τεθεί σε ακινησία για να αποφύγουν την πληρωμή τελών κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι ετησίως περί τα 120.000 αυτοκίνητα τίθενται σε ακινησία και οι ιδιοκτήτες τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προχωρούν σε άρση πληρώνοντας τέλη με τον μήνα. Με βάση το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το πρόστιμο για όσους εντοπιστούν να κυκλοφορούν οχήματα τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ και εφόσον ο παραβάτης εντοπιστεί εκ νέου εντός τριετίας να κινεί το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φθάνει στις 30.000 ευρώ. Με βάση τις νέες διατάξεις που τέθηκαν σε διαβούλευση

- Για όχημα, για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ.

-Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.

-Σε περίπτωση υποτροπής, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της παράβασης από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο, εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, για το ίδιο όχημα.

- Ως αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχου όργανα ορίζονται οι φορολογικές και τελωνειακές Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.. Ο έλεγχος δύναται να διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την Α.Α.Δ.Ε., με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων. Τα όργανα ελέγχου δύνανται να εντοπίζουν οχήματα που, ενώ έχουν δηλωθεί σε ακινησία, ανευρίσκονται να κυκλοφορούν ή να έχουν κυκλοφορήσει, μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων

-Όταν πρόκειται να διαγραφεί όχημα που βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λόγω παράδοσής του προς ολική καταστροφή με ανακύκλωση στα ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα κέντρα ή με σκοπό την εξαγωγή του, δεν αίρεται η ακινησία, τα δε στοιχεία κυκλοφορίας του, άδεια και πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας διαβιβάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης, μετά από αίτηση του κατόχου ή ιδιοκτήτη αυτού, στην αρμόδια Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας ή παραδίδονται από τον ίδιο τον κάτοχο ή ιδιοκτήτη του προς διαγραφή οχήματος, εφόσον τα στοιχεία κυκλοφορίας βρίσκονται στην κατοχή του λόγω θέσης του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν επέρχεται διαγραφή οχήματος από το Μητρώο Οχημάτων, λόγω εξαγωγής του, επανεξαγωγής του ή μεταφοράς του εκτός της χώρας, εφόσον δεν καταβληθούν προηγουμένως τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα από τον τελευταίο κάτοχο ή ιδιοκτήτη του και δεν βεβαιωθεί η εξαγωγή του, επανεξαγωγή του ή μεταφορά του εκτός της χώρας.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΑΔΕ 17 Ιουν 2024 | 08:51

Λουκέτο 48 ωρών σε κατάστημα πολυεθνικής στο Σύνταγμα - Δεν διαβίβασε πάνω από 21.000 αποδείξεις

Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 56.000 ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος, και στο κατάστημα μπήκε λουκέτο για 48 ώρες.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ 12 Ιουν 2024 | 16:19

Επιχείρηση "Κόκα Μπανάνα": Τα κοντέινερ με μπανάνες έκρυβαν κοκαΐνη άνω του 1.000.000 ευρώ

Μέσω του ειδικού μηχανήματος x-ray και του σκύλου Μαξ βρήκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την κοκαΐνη, που ήταν καλά κρυμμένη στα κιβώτια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 12 Ιουν 2024 | 12:27

Πρόστιμο 500 ευρώ για ανασφάλιστα ΙΧ μετά από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις - 8 αλλαγές με το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ στη Βουλή

Οκτώ αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήματα που ήρθε στη Βουλή.

ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ 10 Ιουν 2024 | 21:52

ΑΑΔΕ: Σφράγισαν ξανά πρατήριο στο Γέρακα - Διακοπή προμήθειας καυσίμων από όλες τις εταιρείες

Διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβιαστεί οι σφραγίδες από τρεις αντλίες και δύο δεξαμενές, ενώ είχαν αποκολληθεί οι αυτοκόλλητες πινακίδες που περιέγραφαν την αιτία της σφράγισης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ 09 Ιουν 2024 | 17:20

Αλλαγές στην κυκλοφορία της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου: Τέλος η κίνηση από το αντίθετο ρεύμα

Άρση της αμφιδρόμησης στην Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα, ανακοίνωσε η τροχαία.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08 Ιουν 2024 | 15:56

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην εθνική προς Κόρινθο: Ανοιχτά τα διόδια, ελάχιστες οι καθυστερήσεις

Ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην νέα Εθνική Οδό προς Κόρινθο - Ελάχιστες οι καθυστερήσεις - Σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας,

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ 08 Ιουν 2024 | 12:41

Μήνυμα 112 για το μποτιλιάρισμα στην εθνική Αθηνών Κορίνθου: "Καθυστερήστε την αναχώρησή σας"

Εστάλη μήνυμα 112 προς τους πολίτες προκειμένου να καθυστερήσουν την έξοδό τους για να μην δημιουργηθεί επιπλέον μποτιλιάρισμα στην περιοχή του Ισθμού.

"ΛΑΒΡΑΚΙΑ" 06 Ιουν 2024 | 13:02

Προκλητική φοροδιαφυγή 10 εκατ. ευρώ - Πώς οι δύο στοιχηματικές εταιρείες πιάστηκαν στη φάκα της εφορίας

Οι δύο εταιρείες επιχείρησαν να υπεξαιρέσουν παρακρατούμενους φόρους τους οποίους εισπράττουν από τους πελάτες τους (δηλαδή τους παίκτες) προκειμένου να τους αποδώσουν στην εφορία.

ΕΦΟΡΙΑ 05 Ιουν 2024 | 19:34

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ δύο γνωστές στοιχηματικές εταιρείες- Φοροδιαφυγή ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ

Η μία στοιχηματική είχε ίδια διεύθυνση έδρας με την πρώτη, η οποία, το 2021, υπέβαλε ανακριβή δήλωση παρακρατούμενου φόρου.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 05 Ιουν 2024 | 09:21

Ευρωεκλογές 2024: Δωρεάν η διέλευση από τα διόδια για τους δικαστικούς αντιπροσώπους - Ποιος δρόμος εξαιρείται

Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη της απόφασης διορισμού τους και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΙΤΣΙΛΗ 04 Ιουν 2024 | 16:49

Η ΑΑΔΕ μεταφέρει σταδιακά αρμοδιότητες από τη ΔΟΥ Χαλκίδας σε άλλες υπηρεσίες της Αττικής

Διατήρηση των υπηρεσιών εξυπηρέτησης για πολίτες και επιχειρήσεις στον χώρο της ΔΟΥ Χαλκίδας αποφάσισε η ΑΑΔΕ - Τι θα γίνει με τους υπαλλήλους

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 2.700 ΕΥΡΩ 04 Ιουν 2024 | 12:50

Λουκέτο 48 ωρών από την ΑΑΔΕ σε γνωστό καφέ - εστιατόριο της Βάρκιζας

Η ΑΑΔΕ έβαλε 48ωρο λουκέτο σε γνωστό εστιατόριο - καφέ της Βάρκιζας.

ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΤΗΣΗ 04 Ιουν 2024 | 09:59

Θέση πάρκιγνκ στο Κολωνάκι πουλήθηκε 167.000 ευρώ - Έκρηξη μεταβιβάσεων ακινήτων το α' πεντάμηνο του 2024

Οι πωλήσεις του 2023 αναμένεται να ξεπεραστούν φέτος σε μία έκρηξη μεταβιβάσεων ακινήτων που καταγράφεται.