Follow us

Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,50% και η Λαγκάρντ προαναγγέλλει νέα σημαντική αύξησή τους

Μετά την σημερινή τέταρτη διαδοχική αύξηση τους κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την περαιτέρω σημαντική αύξηση των επιτοκίων προανήγγειλε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την σημερινή τέταρτη διαδοχική αύξηση τους κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά την οποία αποφασίστηκε, εκτός από την αύξηση του επιτοκίου, η σταδιακή μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων "τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω σημαντικά με ένα σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διαμορφωθούν σε ένα επίπεδο το οποίο θα διασφαλίζει την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%".

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ επιβεβαιώνουν σχεδόν το "δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο" που είχε δημοσιοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο. Πλέον σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος το 8,4% για να υποχωρήσει στο 6,3% το 2023 και στο 3,4% το 2024 , από 2,3% που προέβλεπε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται πλέον να υποχωρήσει στο 2,3% το 2025 !

Οσον αφορά στο μέτωπο της ανάπτυξης η η ΕΚΤ προβλέπει για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% (από 3,1%), όμως το 2023 η αύξηση του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 0,5% από 0,9% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, και το 2024 η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,9% (όσο προεβλεπόταν το Σεπτέμβριο) και θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2025. Η παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, επιβραδύνεται επίσης σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ειδικά λόγω του αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως είπε, είναι θετικό ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο και η ανεργία έφτασε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 6,5% τον Οκτώβριο. Επιπροσθέτως η αύξηση των μισθών πρόκειται να αποκαταστήσει κάποια χαμένη αγοραστική δύναμη, ενδυναμώνοντας έτσι την κατανάλωση.

Διαβάστε Επίσης

Η σημερινή αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία συνιστά μία μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου τους, οφείλεται σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, στα πρώτα θετικά σημάδια που εμφανίζονται στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, παρόλο που όπως αποτυπώνεται στις αναθεωρημένες προβλέψεις, η αποκλιμάκωση του θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη.

Η ΕΚΤ απεφάσισε επίσης να αρχίσει σταδιακά να μειώνει το μέγεθος του Ενεργητικού της, περιορίζοντας τα ποσά των ομολόγων που θα επανεπενδύει σε σχέση με αυτά που λήγουν. Υπενθυμίζεται ότι μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ, αλλά και του προγράμματος πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ) στο οποίοι συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 5 τρις.ευρω. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τις λεπτομερείς παραμέτρους για τη μείωση του χαρτοφυλακίου που έχει "χτίσει" στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΡ.

Πάντως το δ.σ της ΕΚΤ πρόκειται να συνεχίσει την επανεπένδυση, πλήρως, των κεφαλαίων από τη λήξη των ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του APP έως το τέλος Φεβρουαρίου 2023. Στη συνέχεια, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειωθεί με συγκεκριμένο ρυθμό. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός του θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε Επίσης

Οσον αφορά στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ μέσω του οποίου η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 39,6 δις ευρώ το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει την επανένδυση, πλήρως, των κεφαλαίων από την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2024.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 31 Ιαν 2023 | 18:13

ΕΚΤ: Αύξηση του ΑΕΠ 1,5% το 2023 και 3% το 2024 προβλέπει το βασικό σενάριο των stress test των ελληνικών τραπεζών

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ και της ΕΒΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,5% για το 2023, 3% για το 2024 και 2,8% το 2025

ΣΕ ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 29 Ιαν 2023 | 16:24

Νέος γύρος αύξησης των επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed την ερχόμενη εβδομάδα

Με τον πληθωρισμό να ακολουθεί πτωτική πορεία, έχει αρχίσει μία συζήτηση και στις δύο κεντρικές τράπεζες για τα επόμενα βήματα, ώστε να επανέλθει στον κοινό στόχο του 2%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2023 | 11:21

Τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα με απλά λόγια - Τα 2 βασικά ζητήματα

Μπορεί η "ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας" να μην είναι τόσο "εύπεπτος" στόχος από την κοινή γνώμη, τα αποτελέσματα όμως που αυτή η εξέλιξη προκαλεί, είναι.ιδιαίτερης σημασίας

ΤΙ ΛΕΝΕ ΑΝΑΛΥΤΕΣ 09 Ιαν 2023 | 18:16

Γιατί οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας "φέρνουν" νέα αύξηση των επιτοκίων το Φεβρουάριο

Η ανεργία στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τον Νοέμβριο, εντείνοντας τις πιέσεις στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΛΟΓΩ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 09 Ιαν 2023 | 15:26

Αισιόδοξες προβλέψεις ΕΚΤ: "Πολύ ισχυρή" η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη μέσα στη χρονιά

Οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν, θα αντανακλούν επίσης την καλή υγεία της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, εκτιμά η EKT.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 07 Φεβ 2023 | 18:54

Χατζηδάκης: Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί 40.000 από 80.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Τροπολογία που "αποζημιώνει" με 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής - Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι σήμερα υπάρχουν 80.000 επικουρικές συντάξεις που περιμένουν να εκδοθούν

CANS ARE HERE, LET’S RAISE OUR GLASSES 07 Φεβ 2023 | 12:22

Η Βίκος καταφθάνει στη φετινή HORECA με ανανεωμένα προϊόντα και συσκευασίες

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (ΒΙΚΟΣ Α.Ε.) συμμετέχει στην έκθεση.

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 07 Φεβ 2023 | 12:05

Τράπεζα Πειραιώς: Κατέχει το 36,22% της MIG - Υποβάλλει δημόσια πρόταση

Η Τράπεζα Πειραιώς θα υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για τις κοινές μετοχές της MIG, οι οποίες δεν είναι στην κατοχή της.

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ "ΑΝΗΦΟΡΑ" 07 Φεβ 2023 | 10:19

Ακρίβεια: "Φωτιά" οι τιμές και στα όσπρια στο σούπερ μάρκετ - Αναλυτικά πραδείγματα

Οι τιμές όλων των προϊόντων και ειδικότερα των τροφίμων συνεχίζουν να παίρνουν την "ανηφόρα", προκαλώντας δυσφορία στους καταναλωτές.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 07 Φεβ 2023 | 09:38

Το παρασκήνιο πίσω από το λουκέτο της Olympus Bank - Το πρώτο μετά από πολλά χρόνια σε τράπεζα

Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για κεφαλαιακή "τρύπα" ύψους 12 εκατ. ευρώ.

ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ 06 Φεβ 2023 | 16:12

To νόμιμο κόλπο για να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας φέτος κατά… 25%

Η προθεσμία για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο τέλος του μήνα τελειώνει ο χρόνος και για τη θέση του οχήματος σε ακινησία.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ 06 Φεβ 2023 | 14:46

Πρόστιμα ύψους 25.000 ευρώ σε 5 πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική για αθέμιτη κερδοφορία

Δύο πρατήρια υγρών καυσίμων στο κέντρο της Αθήνας και άλλα τρία στο Περιστέρι, στην Ηλιούπολη και στον 'Αλιμο παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 06 Φεβ 2023 | 12:18

ΔΕΔΔΗΕ: Πού εντοπίζονται προβλήματα ηλεκτροδότησης, λόγω της κακοκαιρίας

Στις περιοχές της Αττικής συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στις 3 γραμμές που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.