Η ΕΚΤ ετοιμάζει χαλάρωση με χαμηλότερα επιτόκια με τις ευχές της Bundesbank

Το σχέδιο της ΕΚΤ αποκαλύπτει το Reuters: Το πακέτο περιλαμβάνει μακροχρόνια αναχρηματοδότηση τραπεζών και αρνητικά επιτόκια καταθέσεων. Σύμφωνος - υπό όρους - ο Weidmann της Bundesbank.

i-ekt-etoimazei-xalarwsi-me-xamilotera-epitokia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με μειώσεις στα επιτόκια και στοχευμένες δράσεις σκοπεύει να παρέμβει τον Ιούνιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters. Το πρακτορείο, επικαλούμενο 5 αξιωματούχους που εμπλέκονται στην επεξεργασία του σχεδίου δράσης, αναφέρει ότι θα υπάρχουν και μέτρα που θα ισχύσουν για πρώτη φορά. Ήδη ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει την πολιτική της ΕΚΤ, αλλά υπό προϋποθέσεις. 

Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων

«Η μείωση των επιτοκίων είναι λίγο – πολύ αποφασισμένη» δήλωσε ένας από τους πέντε αξιωματούχους και ένας άλλος συμπλήρωσε: «Θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα αποφασίζει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων». Η απόφαση για τα επιτόκια αναμένεται να ληφθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος μακροχρόνιας και υπό όρους αναχρηματοδότησης των τραπεζών με στόχο την αισθητή βελτίωση της ρευστότητας τους και την αύξηση του δανεισμού.

Μείωση της ισοτιμίας του ευρώ

Ταυτόχρονα, με τα ίδια μέτρα, η ΕΚΤ αποσκοπεί στη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ, αν και τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει, στόχος για το που θα πρέπει να οδηγηθεί το κοινό νόμισμα.

Όχι στην έκδοση χρήματος, εκτός εάν...

Ωστόσο το πρακτορείο τονίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μια τολμηρή ενέργεια, όπως η έκδοση χρήματος. Ο σύμβουλος της ΕΚΤ Πέτερ Πρέτ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ότι το τύπωμα χρήματος δεν πρόκειται να συμβεί εκτός εάν η κατάσταση της οικονομίας επιδεινωθεί: «Νομίζω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να τυπώσουμε χρήμα, μόνο αν η οικονομία της ευρωζώνης και οι δείκτες του πληθωρισμού επιδεινωθούν σε σχέση με τις προσδοκίες μας». 

Η Bundesbank στηρίζει υπό προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος της Bundesbank σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt, δηλώνει ότι συμφωνεί με τα μέτρα, αλλά δηλώνει ότι θέλει να δει όλα τα στοιχεία για την πορεία και τις προβλέψεις εξέλιξης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. «Αν κριθεί αναγκαίο, η Bundesbank είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, είπε ο Γενς Βάιντμαν και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι κάθε μέτρο είναι σωστό. Όταν του ζητήθηκε να εκφράσει άποψη στο ενδεχόμενο να τυπωθεί χρήμα από την ΕΚΤ, ο Βάιντμαν έγινε περισσότερο συγκεκριμένος λέγοντας ότι «ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πολύ χαμηλού πληθωρισμού». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook