Η επόμενη ημέρα: Μισή δουλειά με 80% του μισθού και "πράσινο" το δάνειο ακόμη και με το 10% της δόσης

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί κατά το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Μισή δουλειά με το 75-80% του μισθού και διατήρηση του "πράσινου" χρώματος στα δάνεια ακόμη και με καταβολή του 10-20% της δόσης προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για να "συγκρατηθούν" ανεργία και κόκκινα δάνεια.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί κατά το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς κατά τη διάρκεια του οποίου εκτιμάται –για την ακρίβεια διατυπώνονται ελπίδες καθώς είναι άγνωστο αν θα ξαναχτυπήσει ο κορωνοιός- ότι δεν θα υπάρχουν και πάλι περιοριστικά μέτρα. Η στρατηγική κινείται σε δύο άξονες:

1. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να απασχολήσουν το σύνολο του προσωπικού τους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου (π.χ εστιατόρια, καταστήματα κλπ) να δοθεί η δυνατότητα εργαζόμενοι με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να απασχοληθούν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τη μείωση των ωρών εργασίας, θα προσαρμόζεται και ο μισθός. Για να μην φορτωθεί όλο το βάρος της μείωσης του εισοδήματος ο εργαζόμενος, θα έρχεται το κράτος και θα καλύπτει μέρος της διαφοράς με ένα ποσοστό που θα κινείται στην περιοχή του 50-70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλαδή, αν κάποιος έχει σήμερα αποδοχές 1000 ευρώ για 8 ώρες εργασίας, θα κληθεί να εργαστεί για τέσσερις ώρες. Θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και 250-350 ευρώ από το δημόσιο φτάνοντας τις αποδοχές του περίπου στο 750-850 ευρώ για τις μισές ώρες εργασίας.

2. Σε όλους τους δανειολήπτες που αποπληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από το αν το δάνειο είναι πράσινο ή κόκκινο θα δοθεί επιδότηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν το δάνειό τους. Η επιδότηση θα αφορά όσους εκτιμηθεί ότι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα αναζητηθούν από τη δεξαμενή όσων μισθωτών μπήκαν σε καθεστώς αναστολής και όσων επαγγελματιών χαρακτηρίστηκαν ως πληγέντες λόγω Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Το ποσοστό επιδότησης, θα ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Δηλαδή για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου θα φτάνει στο 80-90% της μηνιαίας δόσης του δανειολήπτη ενώ για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς (κατά το οποίο υπάρχει ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης) τα ποσοστά επιδότησης θα είναι μικρότερα. Επίσης, τα ποσοστά θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν κάποιος εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του ή όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος καθώς τα δύο βασικά μέτρα αναμένεται να κοστίσουν κοντά στα 2 δις. ευρώ (σ.σ πάνω από 1,5 δις. ευρώ θα είναι το πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και κοντά στα 300-400 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα ενίσχυσης των δανειοληπτών). Το μεν πρόγραμμα της απασχόλησης θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο από την Ευρώπη (μέσω του προγράμματος Sure) ενώ τα χρήματα για τα δάνεια αναμένεται να βγουν απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να αποφευχθεί καταστρατήγηση, αναμένεται να μπουν συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας. Δηλαδή:

1. Δεν θα επιτρέπεται η επιδότηση εργαζομένων που ήδη απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.

2. Το προνόμιο της επιδότησης της μετατροπής συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης δεν θα δίνεται για το σύνολο του προσωπικού αλλά για ένα ποσοστό. Επίσης, θα υπάρχει ρήτρα μη απολύσεων.

3. Μόνο επιχειρήσεις που θα χαρακτηρίζονται ως πληγείσες θα μπορούν να κάνουν χρήση.

4. Εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου κύριας κατοικίας να γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια ή κόφτες (π.χ να επιδοτείται μέρος της δόσης εφόσον αφορά στεγαστικό δάνειο για σπίτι πολύ μεγάλης επιφάνειας).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ 21 Νοε 2021 | 15:55

Ρυθμίσεις με "κούρεμα" για οχτώ στα δέκα κόκκινα δάνεια

Στις εταιρείες διαχείρισης έχουν πλέον περάσει οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων προκειμένου να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα και να επιστρέψουν στις τράπεζες.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 19 Νοε 2021 | 11:18

Εστίαση: Εμβολιασμένοι πελάτες και ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι - Ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης

Οι λόγοι για τους οποίους οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι σε αντίθεση με τους πελάτες, εξηγήθηκαν στην εξειδίκευση των μέτρων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΡΕΒΥΘΗΣ 18 Νοε 2021 | 11:09

Καταγγελία εργαζομένων ΗΣΑΠ για το δυστύχημα: Η ίδια μηχανή είχε εκτροχιαστεί λόγω φρένων τον Αύγουστο

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΗΣΑΠ Σπύρος Ρεβύθης, μετά το δυστύχημα με έναν νεκρό εργαζόμενο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ 17 Νοε 2021 | 15:27

"Εργάνη": 21.000 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα rapid test

Περίπου 21.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν υποβάλει και τον απαιτούμενο αριθμό rapid test

ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 14 Νοε 2021 | 09:54
ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ 12 Νοε 2021 | 20:39

"Κίτρινη κάρτα" Στουρνάρα στους διαχειριστές κόκκινων δανείων

Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό προς το δανειολήπτη και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές, όπως προβλέπονται στο Κώδικα Δεοντολογίας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Δεκ 2021 | 12:08

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη ανάπτυξης με 13,4% στο γ΄ τρίμηνο του 2021

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 13,4% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 02 Δεκ 2021 | 07:29

Αυτά είναι τα σπίτια στην Αθήνα με ενοίκιο ως 600 ευρώ τον μήνα: Λίστα με 90 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" των ενοικίων στην Αττική.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Νοε 2021 | 08:33

Πού μπορείς να πάρεις... σπίτι με λιγότερα από 600€ το μήνα αντί να πληρώνεις ενοίκιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Το δίλημμα στους υποψήφιους ενοικιαστές που συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες να βρουν σπίτι με λιγότερα από 600 ευρώ τον μήνα είναι περιορισμένες, επιστρέφει.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 09:03

Πώς θα αποφύγουμε τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος - Πρακτικές συμβουλές

Πρακτικά παραδείγματα για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος. Πώς θα γλιτώσουμε χρήματα.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ 24 Νοε 2021 | 11:13

Εφιάλτης με τις τιμές του ρεύματος: Ποιοι θα παραλάβουν εκκαθαριστικό λογαριασμό με πάνω από 600 ευρώ - Παραδείγματα

Ο εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχει τέλος καθώς τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά.