Follow us

Η Εθνική «επέλεξε» για τον Αστέρα την Jermyn Street Real Estate

Τα αραβικά και τουρκικά κεφάλαια στα οποία η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας άναψε πράσινο φως, καλούνται να μεταμορφώσουν το ξενοδοχείο θρύλο της Βουλιαγμένης

Ελένη Κομίνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ
Η Εθνική «επέλεξε» για τον Αστέρα  την Jermyn Street Real Estate

Την τυπική αλλά ουσιαστικού περιεχομένου απόφαση για το μέλλον του Αστέρα έλαβε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας που έκρινε ότι ο προτιμητέος επενδυτής είναι το Jermyn Street Real Estate Fund IV LP που προσφέρει 400 εκατ. ευρώ για το 90% του μετοχικού κεφαλαίου του Αστέρα.

Το Fund αυτό διαχειρίζεται η AGC JERMYN STREET IV, οι μέτοχοι του οποίου είναι κατά 85% ισχυρά Αραβικά Funds και οικογένειες επιχειρηματιών από το Άμπου Ντάμπι, το Κουβέιτ, το Ντουμπάι, κλπ και κατά 15% του Ομίλου Dogus που ελέγχεται από τον Τούρκο μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ.

Το Fund διατηρεί γραφεία στο Λονδίνο, το Ντουμπάι και τη Βηρυτό και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων, με έμφαση στο real estate. Παλαιότερα είχε διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο περίπου 14 δισ. δολαρίων της κρατικής εταιρίας πετρελαίου του Κουβέιτ (Kuwait Petroleum Corporation). Πέρυσι κοινοπραξία στην οποία μετείχε η AGC, επένδυσε 625 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΟΑΟ Enel OGK-5, υλοποιώντας τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

Η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει τον προσεχή Φεβρουάριο ή Μάρτιο, ώστε ο πλειοδότης να παραλάβει το ακίνητο μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

Το πραγματικό τίμημα διαμορφώνεται στα 500 εκατ ευρώ αν ληφθεί υπό όψιν ότι θα πρέπει για το υπόλοιπο 10% της Αστήρ να καταβληθούν μέσω υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης άλλα 44 εκατ ευρώ αλλά και ότι ο αγοραστής αναλαμβάνει τις σημερινές υποχρεώσεις της εισηγμένης οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 53 εκ ευρώ. Η εταιρεία προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να επενδύσει στο εν λόγω ακίνητο κεφάλαια της τάξης του 1 δισ. ευρώ, τα επόμενα 5 χρόνια.

Οι αντίπαλοι

Η «μονομαχία» για την απόκτηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης έγινε κυρίως μεταξύ της AGC Equity Partners και της κοινοπραξίας των κ.κ. Κωνσταντακόπουλου και Olayan, αν και στην τελική φάση έδωσε προσφορά και η κοινοπραξία που είχαν δημιουργήσει οι εταιρείες Colony Capital Aquisitions και Dolphin Capital.

Το ακίνητο του Αστέρα, είναι η πρώτη επένδυση της AGC Equity Partnes, ωστόσο η εταιρεία θα προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι “πηγή” ευκαιριών για τοποθετήσεις κεφαλαίων. Και τούτο διότι οι ίδιοι πιστεύουν, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σωστή τροχιά για την έξοδό της από την κρίση και την παρατεταμένη ύφεση.

Πρώτος στόχος της AGC Equity Partners για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης είναι η ενίσχυση του προφίλ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Σκοπός δηλαδή των στελεχών της εταιρείας που προκρίθηκε στον διαγωνισμό είναι να επανακτήσει το κύρος του ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά τις 10ετίες 1960 και 1970. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του Αστέρα της Βουλιαγμένης θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, κάτι που αποτελεί ζητούμενο και για την τοπική κοινωνία.

Στόχος είναι τα ξενοδοχεία “West In” και “Arion”, καθώς και τα Bungalows και να γίνουν 7στερα

Στα σχέδια της AGC Equity Partners είναι να ανακαινίσει τα ξενοδοχεία “West In” και “Arion”, καθώς και τα Bungalows και να τα κάνει 7στερα, έτσι ώστε στην τελική του μορφή να δημιουργήσει ένα πολυτελές θέρετρο, το οποίο θα σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο, το πράσινο της περιοχής και τον Ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα. Γι αυτό, η εταιρεία έχει στόχους ήπιας ανάπτυξης και χαμηλοτάβανης κατασκευής περίπου 15 εξοχικών σπιτιών στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “Αφροδίτη” και όχι πέρα από αυτό. Επιπλέον, θα αναπτύξει την μαρίνα και θα δημιουργήσει εστιατόρια και καταστήματα.

Η προίκα του Αστέρα

Ο Αστέρας εκτείνεται σε 304,4 στρέμματα, εκ των οποίων τα 192,6 ανήκουν στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.». Στα υπόλοιπα 111,8 στρέμματα η ψιλή κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και η επικαρπία στην Εθνική Τράπεζα μέχρι το 2029.

Η συνολική οικοδομήσιμη έκταση φθάνει τα 56.000 τ.μ. και στην επιφάνεια αυτή θα διατηρηθεί τουλάχιστον μία ξενοδοχειακή μονάδα. Σήμερα υπάρχουν τα συγκροτήματα «Arion» και «Ναυσικά-Westin» και το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Αφροδίτη». Σε αυτήν την έκταση θα μπορούν να κατασκευαστούν πολυτελείς τουριστικές κατοικίες. Η κατασκευή των εν λόγω κατοικιών θα γίνει είτε αφού κατεδαφιστούν υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις είτε αναβαθμίζοντας και μετατρέποντας τμήμα των σημερινών εγκαταστάσεων σε κατοικίες.

Επίσης, η «Αστήρ Παλλάς» έχει ενοικιάσει ως το 2052 την μαρίνα της Βουλιαγμένης και διαθέτει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα ως το 2022.

Ο πλειοδότης θα καταβάλει μικρή προκαταβολή και θα δώσει τα σχέδιά του για την περιοχή, ώστε να εγκριθούν με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ). Το τίμημα θα καταβληθεί μετά την έκδοση του ΕΣΧΑΔΑ.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ 01 Ιουλ 2022 | 16:08

H Motor Oil πούλησε το 50% της τηλεόρασης του Alpha σε θυγατρική επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο

Η Motor Oil πούλησε το 50% των μετοχών που κατέχει στην τηλεόραση του Alpha

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 01 Ιουλ 2022 | 13:09

"Βόμβα" για 300 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους υπό συνταξιοδότηση: Τέλος η μειωμένη σύνταξη πριν τα 62 έτη

Μέχρι και το 1ο εξάμηνο του 2022 οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν κατοχυρώσει 25ετία το 2011 ή 2012 μπορούσαν να πάρουν μειωμένη σύνταξη

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ EUROSTAT 01 Ιουλ 2022 | 12:20

Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού τον Ιούνιο: Σκαρφάλωσε στο 12%

Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12% - Στο 8,6% αναμένεται να φτάσει στην Ευρωζώνη.

ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ 01 Ιουλ 2022 | 07:50

Τα ρεκόρ ακρίβειας του Ιουνίου: Ράλι 55% στο φυσικό αέριο και πανάκριβη αμόλυβδη σπρώχνουν τον πληθωρισμό προς το 11%

Η Eurostat θα ανακοινώσει τον εναρμονισμένο δείκτη για τον Ιούνιο και όλα δείχνουν ότι θα "πιάσουμε" ένα υψηλότερο ποσοστό από το 10,5% του Μαΐου.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΙΔΕΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:34

i-mall Micro Market: Σε λειτουργία το πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής στην Ελλάδα

Τα εγκαίνια του καινοτόμου καταστήματος i-mall Micro Market πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα, στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουλ 2022 | 07:09

Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο ελεγκτής θα γνωρίζει, πριν από τον έλεγχο, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 30 Ιουν 2022 | 20:26

Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του "Εξοικονομώ 2021" - Τις 800.000 αναμένεται να φτάσουν οι αιτήσεις για την ανακύκλωση συσκευών

Από 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά.

30 Ιουν 2022 | 19:01

Lamda Development: Μνημόνιο συνεργασίας με CGS και PRODEA Investments για την ίδρυση σχολείου στο Ελληνικό

Η Lamda Development έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 30 Ιουν 2022 | 18:35

Υπερταμείο: Άμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ έως το 2024 στην ελληνική οικονομία - Τα έργα που "τρέχουν"

Η διοίκηση του Υπερταμείου παρουσίασε τους τρεις "mega" δείκτες απόδοσης για το 2024 που είναι συνδεδεμένοι άρρηκτα με την οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ REUTERS 30 Ιουν 2022 | 17:22

Το Reuters αποκαλύπτει το μυστικό σχέδιο της ΕΚΤ: Γιατί θα αγοράζει ομόλογα από Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες

Η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες -δωρητές, λήπτες, ουδέτερες- με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων

ΕΡΩΤΗΜΑ 30 Ιουν 2022 | 15:28

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά "τα μυστήρια" με την τιμή της βενζίνης: Οι αυξήσεις περνούν αμέσως στα πρατήρια, οι μειώσεις...καθυστερούν

Το ερώτημα για την τιμή της βενζίνης αναλύεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται "κανονιστική παρέμβαση"

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2002 30 Ιουν 2022 | 13:58

Ίδρυμα Vodafone: 20 χρόνια προσφοράς στον άνθρωπο και την Ελλάδα

Ο εορτασμός των 20 ετών αποτελεί ένα ορόσημο για το Ίδρυμα Vodafone.

ΑΦΟΡΑ 2.500 ΠΟΛΙΤΕΣ 30 Ιουν 2022 | 11:51

Power Pass: Νέα αίτηση θα κάνουν όσοι αλλάξουν στοιχεία κατοικίας- Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλατφόρμας

Εκ νέου αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν όσοι πολίτες αλλάξουν στοιχεία κατοικίας από απόψε το βράδυ.