Η Γερμανία επεκτείνει τις ήδη ευνοϊκές φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές

Στη Γερμανία όπου ισχύουν ουσιαστικά οι ίδιοι κανονισμοί με την Ελλάδα, η κυβέρνηση δρομολογεί τώρα και νέες φοροαπαλλαγές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Γερμανία επεκτείνει τις ήδη ευνοϊκές φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές

Στη διάρκεια της ευρωκρίσης ακούστηκε συχνά το επιχείρημα περί ευνοϊκής μεταχείρισης των εφοπλιστών στην Ελλάδα. Στη Γερμανία όπου ισχύουν ουσιαστικά οι ίδιοι κανονισμοί η κυβέρνηση δρομολογεί τώρα και νέες φοροαπαλλαγές.

Οι νέες φοροελαφρύνσεις εισάγονται με τη νέα μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος που πρόκειται να περάσει από τη γερμανική Βουλή τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Tageszeitung, μελλοντικά οι γερμανοί εφοπλιστές θα απαλλαγούν κατά 100% από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, σχολιάζει η Λίζα Πάουλ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για θέματα φορολογικής πολιτικής, τονίζοντας: «Την ώρα που η Ελλάδα επικρινόταν δικαίως από όλες τις πλευρές για τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών, ο συνασπισμός (σσ. κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών) φαίνεται να μην έχει πρόβλημα να συνδράμει γενναιόδωρα τον εγχώριο κλάδο». Ο εμπορικός στόλος της Γερμανίας είναι ο τέταρτος σε μέγεθος παγκοσμίως.

Τι προβλέπει η νέα φορολογική ρύθμιση

Ήδη σήμερα το γερμανικό κράτος χαρίζει ουσιαστικά στις πλοιοκτήτριες εταιρίες το 40% επί του φόρου εισοδήματος που παρακρατούν από τους εργαζομένους τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα πλοία τους φέρουν τη γερμανική σημαία. Εντούτοις όλο και λιγότερες εκ των 350 μικρομεσαίων εφοπλιστικών εταιριών ανταποκρίνονται. «Πολύ ακριβό και γραφειοκρατικό», σχολιάζουν εκπρόσωποι του κλάδου.

Όπως όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, έτσι και οι πλοιοκτήτριες εταιρίες υποχρεούνται, βάσει νόμου, να παρακρατούν τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων τους που έχουν φορολογικές υποχρεώσεις στη Γερμανία και να τον αποδίδουν στη συνέχεια στην αρμόδια φορολογική αρχή. Βάσει της προωθούμενης νέας νομοθεσίας το δεύτερο βήμα καταργείται, οι εταιρίες δηλαδή θα παρακρατούν μεν τον φόρο εισοδήματος, ωστόσο δεν θα πρέπει να τον αποδίδουν πλέον στο κράτος. Αιτιολογώντας το σχετικό νομοσχέδιο η γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο «για τη διασφάλιση της ναυτικής τεχνογνωσίας για την θαλάσσια οικονομία».

Παρά ταύτα και υπενθυμίζοντας τις «κορώνες στις δημόσιες συζητήσεις για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», η βουλευτής των Πρασίνων Λίζα Πάουλ κάνει λόγο για «πολιτική διγλωσσία» της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο κλάδος χαιρέτισε φυσικά τα σχέδια της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και για μια πολιτική στήριξης που αποτελεί πλέον καθιερωμένη πρακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ευνοϊκό το καθεστώς και στη Γερμανία

Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης προβλήθηκε συχνά το επιχείρημα περί μιας ιδιαίτερα ευνοϊκής μεταχείρισης των ελλήνων εφοπλιστών από το ελληνικό δημόσιο. Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, προεξάρχοντος της λαϊκής Bild, καλούσαν με πομπώδεις και παχυλούς τίτλους τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις να φορολογήσουν επιτέλους τους έλληνες εφοπλιστές.

Γεγονός είναι ότι οι έλληνες εφοπλιστές εμπίπτουν σε ένα άκρως ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο. Βάση της φορολόγησής τους δεν αποτελεί η κερδοφορία της επιχείρησης, αλλά η χωρητικότητα, το λεγόμενο τονάζ, των πλοίων τους. Η απλή αυτή μέθοδος υπολογισμού των φόρων εισήχθη στην Ελλάδα το 1957.

Γεγονός είναι όμως επίσης, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς πολλά άλλα γερμανικά ΜΜΕ, ότι παρόμοιες ειδικές ρυθμίζεις ισχύουν σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η φορολόγηση βάσει τονάζ παρέχεται σε όλες τις χώρες όπου ο ναυτιλιακός κλάδος παίζει εξέχοντα ρόλο στην οικονομία και έχει εξελιχθεί διεθνώς από εκπτωτικός στον συνήθη τρόπο φορολόγησης, αναφέρεται σε επιστημονική έρευνα που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2009.


Συνεπώς συνήθως οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους Γερμανούς, «η γερμανική και η ελληνική ρύθμιση είναι ασφαλώς συγκρίσιμες», επιβεβαιώνει ο Σύνδεσμος Γερμανών Εφοπλιστών, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Die Zeit. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια ναυσιπλοΐα. Σε απάντηση έπειτα από σχετική επερώτηση βουλευτών το 2011, αναφέρεται ότι χάρη στον φόρο τονάζ το γερμανικό φορολογικό επίπεδο στην ναυσιπλοΐα μειώθηκε φθάνοντας τα διεθνή επίπεδα. Τα «χαμένα» φορολογικά έσοδα για το γερμανικό κράτος από την ευνοϊκή αυτή μεταχείριση των Γερμανών εφοπλιστών ανήλθαν το 2011 στα 370 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 στα 520 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΝΟΥΜΕΡΑ 23 Σεπ 2020 | 08:58

Κορονοϊός: Ο πλανήτης σε ρυθμό του δεύτερου κύματος πανδημίας - Αποκαλυπτικοί αριθμοί μολύνσεων και θανάτων

Η μόνη χώρα που έχει πλέον τα λιγότερα κρούσματα και αυτά εισαγόμενα είναι η Κίνα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 20 Σεπ 2020 | 18:54

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Μόρια - Ζητούν από την ΕΕ να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Λέσβο [εικόνες]

Στην διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχε και η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε για να γίνει το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 18 Σεπ 2020 | 07:39

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διάλογο υπό την "υψηλή εποπτεία" της Μέρκελ

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι Ελλάδος και Τουρκίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Σεπ 2020 | 13:03

Γερμανός πρέσβης: Προσωπική υπόθεση της Μέρκελ η αποφυγή της σύγκρουσης Ελλάδος - Τουρκίας

Ο Ερνστ Ράιχελ μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως η κ. Μέρκελ θεωρεί προσωπική της υπόθεση το να αποφευχθεί μία σύγκρουση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ 17 Σεπ 2020 | 11:51

Ναβάλνι: Δεν δηλητηριάστηκε στο αεροδρόμιο αλλά στο ξενοδοχείο - Αυτό είναι το μπουκάλι νερού που χρησιμοποίησαν [εικόνα]

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το μπουκάλι νερού που δηλητηρίασε τον Ναβάλνι στο ξενοδοχείο.

ΑΞΙΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 22,85 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 16 Σεπ 2020 | 20:08

Die Linke: Σκανδαλώδεις οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού της Γερμανίας στην Τουρκία παρά τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία προς την Τουρκία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΖΕΕΧΟΦΕΡ 15 Σεπ 2020 | 11:30

Κίνηση αποσυμφόρησης: Η Γερμανία θα υποδεχθεί 1.500 πρόσφυγες από τη Μόρια

Οικογένειες και παιδιά από τη Μόρια θα εγκατασταθούν σε γερμανικό έδαφος.

25.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 15 Σεπ 2020 | 08:15

Κορονοϊός: Αμερικανίδα που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα έσπειρε τον ιό σε γερμανική πόλη

Η πόλη Γκάρμις Παντενκίρχεν στη Βαυαρία γέμισε κορονοϊό λόγω των διακοπών μίας Αμερικανίδας στην Ελλάδα.

ΕΚΚΛΗΣΗ 12 Σεπ 2020 | 18:21

Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να παραλάβει περισσότερα παιδιά από τη Μόρια

Εννέα χώρες της ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν να δεχτούν περίπου 400 παιδιά από τη Μόρια.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 10 Σεπ 2020 | 10:45

Προκαλεί πάλι ο Ακάρ: Θέλουμε διάλογο, αλλά η Τουρκία έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στη Γερμανίδα ομόλογό του ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τετελεσμένα και ότι δεν είναι η πλευρά που δημιουργεί το αδιέξοδο.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 10 Σεπ 2020 | 10:33

Φωτιά στη Μόρια: Διαδηλώσεις σε 60 γερμανικές πόλεις - Ζητούν μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία [εικόνες]

Σε περίπου 60 γερμανικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με αφορμή την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας από τη φωτιά.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 09 Σεπ 2020 | 21:08

Μήνυμα Μακρόν για Μόρια: Η Γαλλία παρούσα στο ραντεβού της αλληλεγγύης με την Ελλάδα

Την αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα σχετικά με την πυρκαγιά στη Μόρια, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.