Η Γερμανία επεκτείνει τις ήδη ευνοϊκές φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές

Στη Γερμανία όπου ισχύουν ουσιαστικά οι ίδιοι κανονισμοί με την Ελλάδα, η κυβέρνηση δρομολογεί τώρα και νέες φοροαπαλλαγές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Γερμανία επεκτείνει τις ήδη ευνοϊκές φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές

Στη διάρκεια της ευρωκρίσης ακούστηκε συχνά το επιχείρημα περί ευνοϊκής μεταχείρισης των εφοπλιστών στην Ελλάδα. Στη Γερμανία όπου ισχύουν ουσιαστικά οι ίδιοι κανονισμοί η κυβέρνηση δρομολογεί τώρα και νέες φοροαπαλλαγές.

Οι νέες φοροελαφρύνσεις εισάγονται με τη νέα μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος που πρόκειται να περάσει από τη γερμανική Βουλή τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Tageszeitung, μελλοντικά οι γερμανοί εφοπλιστές θα απαλλαγούν κατά 100% από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, σχολιάζει η Λίζα Πάουλ, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για θέματα φορολογικής πολιτικής, τονίζοντας: «Την ώρα που η Ελλάδα επικρινόταν δικαίως από όλες τις πλευρές για τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών, ο συνασπισμός (σσ. κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών) φαίνεται να μην έχει πρόβλημα να συνδράμει γενναιόδωρα τον εγχώριο κλάδο». Ο εμπορικός στόλος της Γερμανίας είναι ο τέταρτος σε μέγεθος παγκοσμίως.

Τι προβλέπει η νέα φορολογική ρύθμιση

Ήδη σήμερα το γερμανικό κράτος χαρίζει ουσιαστικά στις πλοιοκτήτριες εταιρίες το 40% επί του φόρου εισοδήματος που παρακρατούν από τους εργαζομένους τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα πλοία τους φέρουν τη γερμανική σημαία. Εντούτοις όλο και λιγότερες εκ των 350 μικρομεσαίων εφοπλιστικών εταιριών ανταποκρίνονται. «Πολύ ακριβό και γραφειοκρατικό», σχολιάζουν εκπρόσωποι του κλάδου.

Όπως όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, έτσι και οι πλοιοκτήτριες εταιρίες υποχρεούνται, βάσει νόμου, να παρακρατούν τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων τους που έχουν φορολογικές υποχρεώσεις στη Γερμανία και να τον αποδίδουν στη συνέχεια στην αρμόδια φορολογική αρχή. Βάσει της προωθούμενης νέας νομοθεσίας το δεύτερο βήμα καταργείται, οι εταιρίες δηλαδή θα παρακρατούν μεν τον φόρο εισοδήματος, ωστόσο δεν θα πρέπει να τον αποδίδουν πλέον στο κράτος. Αιτιολογώντας το σχετικό νομοσχέδιο η γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο «για τη διασφάλιση της ναυτικής τεχνογνωσίας για την θαλάσσια οικονομία».

Παρά ταύτα και υπενθυμίζοντας τις «κορώνες στις δημόσιες συζητήσεις για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», η βουλευτής των Πρασίνων Λίζα Πάουλ κάνει λόγο για «πολιτική διγλωσσία» της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο κλάδος χαιρέτισε φυσικά τα σχέδια της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και για μια πολιτική στήριξης που αποτελεί πλέον καθιερωμένη πρακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ευνοϊκό το καθεστώς και στη Γερμανία

Κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης προβλήθηκε συχνά το επιχείρημα περί μιας ιδιαίτερα ευνοϊκής μεταχείρισης των ελλήνων εφοπλιστών από το ελληνικό δημόσιο. Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, προεξάρχοντος της λαϊκής Bild, καλούσαν με πομπώδεις και παχυλούς τίτλους τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις να φορολογήσουν επιτέλους τους έλληνες εφοπλιστές.

Γεγονός είναι ότι οι έλληνες εφοπλιστές εμπίπτουν σε ένα άκρως ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο. Βάση της φορολόγησής τους δεν αποτελεί η κερδοφορία της επιχείρησης, αλλά η χωρητικότητα, το λεγόμενο τονάζ, των πλοίων τους. Η απλή αυτή μέθοδος υπολογισμού των φόρων εισήχθη στην Ελλάδα το 1957.

Γεγονός είναι όμως επίσης, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς πολλά άλλα γερμανικά ΜΜΕ, ότι παρόμοιες ειδικές ρυθμίζεις ισχύουν σε πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων και στη Γερμανία από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η φορολόγηση βάσει τονάζ παρέχεται σε όλες τις χώρες όπου ο ναυτιλιακός κλάδος παίζει εξέχοντα ρόλο στην οικονομία και έχει εξελιχθεί διεθνώς από εκπτωτικός στον συνήθη τρόπο φορολόγησης, αναφέρεται σε επιστημονική έρευνα που έγινε για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2009.


Συνεπώς συνήθως οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους Γερμανούς, «η γερμανική και η ελληνική ρύθμιση είναι ασφαλώς συγκρίσιμες», επιβεβαιώνει ο Σύνδεσμος Γερμανών Εφοπλιστών, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Die Zeit. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια ναυσιπλοΐα. Σε απάντηση έπειτα από σχετική επερώτηση βουλευτών το 2011, αναφέρεται ότι χάρη στον φόρο τονάζ το γερμανικό φορολογικό επίπεδο στην ναυσιπλοΐα μειώθηκε φθάνοντας τα διεθνή επίπεδα. Τα «χαμένα» φορολογικά έσοδα για το γερμανικό κράτος από την ευνοϊκή αυτή μεταχείριση των Γερμανών εφοπλιστών ανήλθαν το 2011 στα 370 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 στα 520 εκατομμύρια ευρώ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ CDU 17 Οκτ 2021 | 08:55

Σόιμπλε: Η... φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά ως "απλός" βουλευτής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρία της Bundestag και παίρνει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

15 Οκτ 2021 | 08:50

Γερμανία : Το μαγικό άγγιγμα του Χάνζι Φλικ

Η Γερμανία έγινε η πρώτη ομάδα που παίρνει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ 12 Οκτ 2021 | 10:56

Χρυσό άγαλμα της "μουτρωμένης Μέρκελ" πάνω σε άλογο- Χειρότερο και από το άγαλμα της Κάλλας [εικόνες]

Τι πήγε στραβά στο άγαλμα της Άνγκελα Μέρκελ; Το άγαλμα που την απεικονίζει να ιππεύει, μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμεναν να δουν οι Γερμανοί.

11 Οκτ 2021 | 14:05

Γερμανία: Κατέβασαν οικογένεια από πτήση της Lufthansa γιατί ο δίχρονος γιος δεν ήθελε να φορέσει μάσκα [εικόνες]

Ο πιλότος έδωσε εντολή κατέβει από το αεροπλάνο τριμελή οικογένεια, καθώς ο δίχρονος γιος τους δεν ήθελε να φορέσει μάσκα.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:21

Γερμανία: Πυρετός διεργασιών για την κυβέρνηση "Φανάρι" μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού "φανάρι", με Καγκελάριο τον ηγέτη των Σολσιαδημοκρατών Όλαφ Σολτς.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ 07 Οκτ 2021 | 19:33

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία: Αλλαγή αρχηγού και του συνόλου της ηγεσίας του CDU προανήγγειλε ο Άρμιν Λάσετ

Σε δηλώσεις του ο Άρμιν Λάσετ περιέγραψε τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας του CDU, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 07 Οκτ 2021 | 13:44

Γερμανία: Άρχισαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ARD, το 51% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης "φανάρι" (SPD - Πρασίνων - FDP).

ΤΟΥ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟΥ ΖΑΞΕΝΧΑΟΥΖΕΝ 07 Οκτ 2021 | 07:53

Γερμανία: Δίκη αιωνόβιου πρώην φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί - Συμμετείχε σε 3.500 θανάτους κρατουμένων

Ένας πρώην φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν δικάζεται για συμμετοχή και υποκίνηση σε περισσότερους από 3.500 θανάτους κρατουμένων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 06 Οκτ 2021 | 17:50

Μυρτώ της Πάρου: Ευχάριστα νέα - Τη δέχθηκαν στο κέντρο θεραπείας της Γερμανίας

Η μητέρα της Μυρτούς, Μαρία Κοτρώτσου, γνωστοποίησε τη θετική απάντηση από το κέντρο νευροεπιστημών του Ανόβερου